fredag 7 oktober 2022

Syskonen Stridsberg - Emelia

De kommande inläggen kommer att handla om syskonen Stridsberg och deras respektive liv. Det är på många sätt lättare att berätta om släktingar som levt för länge länge sedan, där flera generationer passerat och ingen som träffat dem i livet längre finns kvar. Att berätta livshistorierna ur arkiven om min farfars syskon känns lite märkligt, det finns ju andra som kan berätta om dem så mycket bättre och mer levande. Men jag vill ändå försöka ge en liten bild av vad det blev av de åtta barnen Stridsberg som växte upp intill norra stambanan under förra seklets första decennier. Jag har också, till min stora glädje, fått tillgång till ett fantastiskt familjefotografi över hela familjen i mitten av 1920-talet. Jag tror att det kan vara taget i juletid 1925 i Sveg.

Anna Emilia 1902-01-22 – 1999-10-29

Emelia (som döps till Anna Emilia enligt prästens noteringar) är Erik och Annas förstfödda barn. Hon kommer till världen på gården i Jussjö, där ju också hennes mormor bor med sin make Olof Alfred. Emelia kommer att bli storasyster sju gånger om (den yngste lillebrodern Henning föds sedan hon själv fått sitt första barn, sonen Hilding) och antagligen är hon till stor hjälp för sin mor med att se efter småsyskonen i de olika banvaktsstugorna invid järnvägen. Emelia är bara 18 år gammal när hon blir gravid och sensommaren 1921 föds sonen som döps till Karl Hilding.

Emelia bor fortfarande hemma hos föräldrarna i Lomviken, Trehörningsjö, vid tiden för sonens födelse och här blir de båda kvar i ytterligare ett år. Emelia är visserligen ogift när hon föder sitt barn, men prästen noterar noggrant i kyrkboken ”såsom fader har till pastorsämbetet anmält sig Träarbetaren Johan Leonard Hedin i Trehörningsjö”. 

Jag tror att mannen till höger om Emelia på familjebilden är just Johan Hedin.

Johan Hedin är född den 1 augusti 1890, så han är nyss fyllda 31 när sonen föds och alltså några år äldre än Emelia. Hur och var de träffades framgår (som vanligt) inte av arkiven, men Johan är i alla fall uppvuxen i Trehörningsjö. Sommaren 1913, när han ska fylla 23, reste Johan som så många andra över Atlanten för att söka lyckan. Han vistades i Kanada i flera år och noterades inte officiellt i de svenska registren igen förrän i slutet av juli 1921, alltså bara några veckor innan Emelia föder deras gemensamma son. Uppenbarligen har Johan varit tillbaka i Sverige längre än prästen vetat om. Varför han återvänder från Kanada vet vi inte, men här i fäderneslandet kommer han nu att bli kvar för resten av livet.

Den 27 december 1922 gifter sig Emelia och Johan i Trehörningsjö kyrka. Lille Hilding är knappt ett och ett halvt år gammal när de kort därefter flyttar till Kiruna. Här ska Emelia bli kvar i resten av sitt långa liv. Hilding blir storebror den 23 februari 1924 när Rolf Hardy föds. 

Johan arbetar i träindustrin och Emelia tar anställning som handelsbiträde. De tar lån och köper en fastighet på ”tomt nr 4 i kvarteret Granen (122)” i Kiruna.

Våren 1938 är Hilding och Rolf nyss fyllda 17 och 14 när fadern Johan dör, 47 år gammal. Dödsorsaken finns antecknad i dödsnotisen, men jag vet inte vad latinet betyder.

Emelia blir änka, 36 år gammal, och ensamstående med de två tonårssönerna. De bor kvar i samma bostad och hon försörjer sig och sönerna som expeditionsbiträde. 

Rolf och Hilding på besök hos mormor och morfar i Önskan.

Mormor Anna och morfar Erik med barnbarnen Rolf och Hilding i Önskan
(jag gissar att flickan är Emelias styvdotter Karin).

Knappt fem år senare gifter Emelia om sig med Hjalmar Jakobsson. Hjalmar föddes den 3 maj 1892 i Norge och flyttade till Sverige 1912 för att ta arbete som lokeldare i Abisko. Han blev svensk medborgare 1916 och bosatte sig så småningom i Kiruna där han gifte sig med sömmerskan Hilda och de fick dottern Karin den 21 november 1925. När lilla Karin bara var ett par veckor gammal dog Hilda på lasarettet, dödsorsaken angavs till ”Nephritis gravidarum”. Hjalmar blev ensam med den nyfödda dottern och fick hjälp av flickans morföräldrar den första tiden. Hjalmar fick så småningom arbete som stationskarl i Kiruna och blev sedan reparatör vid järnvägen. Hembiträdet Sonja flyttade in hos Hjalmar och lilla Karin och blev kvar hos dem ända tills hon gifte sig hösten 1942. Och bara några månader senare gifter änklingen Hjalmar om sig med änkan Emelia. Karin är vid det här laget 17 år gammal. Sommaren 1943 föds Emelias och Hjalmars gemensamma dotter, hon döps till Gertrud Ulla Agneta. 

Familjebild från 1943. Karin, Rolf och Hilding överst. Hjalmar och Emelia med lilla Ulla.

Anna, Emelia och lilla Ulla, sommaren 1946.

Emelia och Ulla (familjebilden står i fönstret).

Emelia blir änka för andra gången i augusti 1971 när Hjalmar dör, 79 år gammal. 

Emelia och Hjalmar.

Emelia ska komma att överleva sin andre make med nästan tre decennier. Först den 29 oktober 1999 dör hon, 97 år gammal.

Storasyster Emelia med sin näst yngste lillebror Einar.

Emelia och Einar äter surströmming.



Kafferep med Emelia och min farmor Anna (i mitten) och en väninna.

Emelias och Johans förstfödde son Hilding gifter sig aldrig och får inga barn. Han flyttar så småningom till Stockholm och försörjer sig som skräddare. Hilding dör bara någon månad före sin 90-årsdag, i slutet av juni 2011.

Sonen Rolf gifter sig och får flera barn med sin hustru Karin. De bor i Umeå när Rolf dör i mars 2004, en dryg vecka efter sin 80-årsdag.

Emelias och Hjalmars dotter Ulla gifter sig, får barn och bosätter sig i Fränsta, ett par mil utanför Ånge. Även Ulla får leva ett långt liv. Först sommaren 2020, tre dagar före sin 77-årsdag, somnar hon in.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar