fredag 7 oktober 2022

Syskonen Stridsberg - Erik

Erik Alvar 1907-07-11 – 1982-05-04

Erik och Anna är den första generation i släkten som bryter traditionen att barnen ska ärva de äldre släktingarnas förnamn. Namnen Emelia, Elin och Ernst hittar vi inte i generationerna innan. Deras andre son får dock samma tilltalsnamn som sin far och farfar, Erik. 

Erik inringad på familjebilden från mitten av 1920-talet.

Erik bor kvar i föräldrahemmet till sommaren 1927. När resten av familjen lämnar Sveg för Byvattnet flyttar Erik ännu längre norrut, till Norrbotten, för att göra värnplikten. Hans yrke vid den här tiden är banarbetare. 

Efter avklarad värnplikt återvänder Erik hem. När flytten går från Byvattnet till Önskan efter faderns pensionering 1933 flyttar Erik med. Kort därpå flyttar han dock in på en gård i Lännäs. Här bor familjen Hedin, vars äldsta dotter heter Anna Katarina (kallades Kajsa) och är född 1905. Kajsa är 28 år gammal och gravid vid den här tiden. I mitten av september 1933 föder hon dottern Gunhild Maryann på BB i Örnsköldsvik. Prästen noterar noggrant om Erik i kyrkboken ”enligt eget erkännande den 17/10 1933 fader till Gunhild Maryann”. Maryann noteras därefter som trolovningsbarn. Knappt två år senare får Erik och Kajsa ytterligare en dotter, Clary Viviann, i maj 1935. 

Den lilla familjen bor alltjämt kvar på familjen Hedins gård i Lännäs. I augusti 1935 gifter sig så Erik och Kajsa i Skorpeds kyrka och ytterligare ett par år senare flyttar de några kilometer inom Skorpeds socken till Aspeå. Erik arbetar här som banarbetare. Året därpå, sensommaren 1938, lämnar de Skorped för att flytta till Träskholm i Jörn i Västerbotten där Erik får en tjänst som banvakt. 

Träskholm station.

Senhösten 1940 flyttar de vidare till Storsund i Markbygdens församling. 

Storsund station.

Banvaktsstugan här i Storsund finns faktiskt kvar och är bebodd än idag.

Banvaktsstugan i Storsund idag (bild från banvakt.se).

I slutet av september 1944 föds ytterligare en dotter, Maj Lilli-Anne. Storasystrarna Maryann och Viviann är vid det här laget 11 och 9 år gamla.

I slutet av 50-talet flyttar familjen till Örnsköldsvik och Erik arbetar som reparatör. 

Erik på besök i Kiruna.

Kajsa och Erik på tåget till/från Kiruna.

Eriks hustru Kajsa hemma hos Einar.

I augusti 1973 blir Erik änkling, de bor då på Mycklingsvägen i Själevad. Det är ju just i dessa trakter de djupa rötterna på Eriks fars sida gräver sig ner flera hundra år tillbaka…

Erik kommer så småningom att flytta till Gideå, där han dör den 4 maj 1982, knappt 75 år gammal. 

Erik

Erik och Alrik.
Alla tre döttrarna gifter sig och får barn. Maryann dör strax före jul 2009, Viviann somnar in sensommaren 2013 och Lilli-Anne lever till sommaren 2019.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar