söndag 30 oktober 2022

Berättelsen om Elin - piga på Hotell Erikslund

Fram tills nu har berättelsen om Elin varit tätt sammanvävd med berättelsen om banvaktsfamiljen Stridsberg genom hennes barndom och tonår, men från och med nu ska vi följa Elin genom hennes alltför korta vuxenliv…

Den 5 december 1922 flyttar Elin hemifrån. Hon är 19 år gammal och har de senaste åren arbetat som handelsbiträde hos Handelsföreståndare Lundgren i Trehörningsjö Handelsförening. Elin hinner alltså sluta sin anställning här innan det går utför för såväl Lundgren som handelsföreningen… 

Brodern Ernst har vid det här laget nyligen gett sig av för att göra värnplikten och storasyster Emelia är i färd att gifta sig och flytta till Kiruna med sin lilla familj. Kanske känner Elin att det är dags också för henne att lämna familjen i den trånga lilla banvaktsstugan och pröva vingarna på egen hand.

Notis i utflyttningsboken för Trehörningsjö församling 1922.

Elin får nu en tjänst som piga på Hotell Erikslund i Ullånger. Ullånger ligger alldeles invid E4, så jag är ganska säker på att ni har passerat här vid något tillfälle, ovetandes om att det var här Elin vistades för hundra år sedan. 

Hotell Erikslund grundades i början av 1900-talet och finns faktiskt kvar i Ullånger än idag, men heter numera Ullångers Hotell & Restaurang. Klicka här: ullangershotell.se

Hotellet ligger vid markeringen (1).

Elin blir kvar i Ullånger till i slutet av maj 1923 då hon flyttar till Salem i Stockholm för att möta upp resten av familjen Stridsberg som flyttar dit från Trehörningsjö i början av juni. De bosätter sig, som vi vet sedan tidigare, i banvaktsstuga nr 19 i Långmossen. Den banvaktsstugan finns kvar invid tågspåren i Salem än idag.

Banvaktsstugan i Långmossen idag.

Varför Elin lämnar sin tjänst på Hotell Erikslund efter knappt ett halvår vet jag inte. Kanske är det mamma Anna som behöver hjälp i hemmet med de yngre syskonen? Vid tiden för flytten till Stockholm är Henning bara drygt ett år gammal, Einar ska snart fylla fem, Alrik är nyss fyllda 12 och Erik blir snart 16. Hjalmar, som fyller 15 år i december 1923, flyttar i oktober 1923 till Skeppsgosseskolan i Marstrand, där han stannar till i slutet av mars 1924. 

Vad vi vet från arkiven är att Elin blir kvar i föräldrahemmet i ganska precis ett och ett halvt år. Hon flyttar med när hela familjen flyttar från Salem till Sveg i april 1924. Först i slutet av november 1924 lämnar Elin föräldrahemmet igen. Hon återvänder då till Ullånger och sin tjänst som piga på Hotell Erikslund. 

Församlingsboken radar upp alla pigor på Hotell Erikslund under 1920-talet.
Elins två vistelser här återfinns på rad 22 och 24.



Ovan bilder är från sommaren 1934 då kronprinsparet Gustav Adolf och Louise besökte Hotell Erikslund.

Denna gång blir Elin kvar i Ullånger i ganska precis ett år, till slutet av november 1925, då hon återigen flyttar hem till familjen i Sveg. 

Jag tror att den här familjebilden är tagen i Sveg julen 1925, alltså precis efter att Elin flyttat hem igen från Ullånger. Vad som får henne att avsluta sin anställning på Hotell Erikslund ännu en gång vet jag inte, men den här gången ska hon komma att stanna i föräldrahemmet i ytterligare ett år. I början av december 1926 går flytten 35 mil norrut, troligtvis med Inlandsbanan, för att (gissningsvis) förverkliga en dröm…


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar