lördag 8 oktober 2022

Syskonen Stridsberg - Alrik

Nils Alrik 1911-05-01 – 2002-11-09

Alrik föds i Lakaträsk i Edefors församling som Eriks och Annas sjätte barn på nio år. Efter Alrik kommer det att dröja över sju år innan nästa barn (min farfar!) kommer till världen i familjen Stridsberg. 

Alrik inringad på familjebilden från mitten av 1920-talet.

Liksom sin far och sina bröder försörjer sig Alrik som banarbetare i sin ungdom. Han gör värnplikten i början av 30-talet och några år senare lämnar han föräldrahemmet i Önskan och flyttar till Skelleftehamn. 

Sommaren 1938 flyttar Alrik upp till Kiruna och in hos storasyster Emelia. Han är ju inte ensam om detta, såväl Elin som Hjalmar och Einar söker sig i perioder till äldsta systern långt upp i norr. Alrik blir kvar i Kiruna och försörjer sig ett tag som bilreparatör. I början av 40-talet beger han sig dock till Luleå för att studera till ingenjör.

Alrik (överst till vänster) hemma i Önskan, gissningsvis i slutet av 30-talet.

Alrik (i mitten) hemma i Önskan (Henning till vänster och Einar till höger).

Alrik

Sommaren 1950 gifter sig Alrik med Ingeborg Henriksson. Ingeborg är född 1916 i Jukkasjärvi församling som dotter till lappfolkskolläraren Erik Anders Henriksson och hans hustru Anna Lisa Torneus. Ingeborg har elva syskon och de växer upp i skolhuset i Jukkasjärvi gamla kyrkby. Minst hälften av syskonen blir lärare som vuxna och Ingeborg är inget undantag.

Alrik och Inga.

Efter bröllopet bosätter sig Alrik och Ingeborg i Gällivare, där Ingeborg är folkskollärare på Nomadskolan. Några år senare flyttar de till Kiruna. Våren 1965 föds dottern Siw Mona Marlen.

Alrik och Marlen.

Ingeborg dör den 2 mars 1990 och Alrik somnar in den 9 november 2002.








Inga kommentarer:

Skicka en kommentar