söndag 24 april 2022

Eric ❤ Maja Brita

När vi nu återvänder till min farfars farfar Eric i Sörböle är det mitten av 1870-talet. Erics mamma Sara är död (på fattighuset) sedan nästan tio år och systern Sara Stina bor sedan ett par decennier inhyses hos brodern Pers änka i Öster Alnäs. Av syskonen är (förutom Sara Stina) Abraham, Cajsa Greta och Nils ännu i livet. Bröderna Johan, Jonas och Per vet vi är döda vid det här laget och Olof är noterad som ”förkommen” sedan sommaren 1858. Abraham vistas på (för prästen) okänd ort, Cajsa Greta är sjuk och sängliggandes i byn Westerås (i Själevads socken) och Nils är alltjämt intagen på hospitalet i Härnösand. Inga upplyftande livsöden direkt…

Prästens noteringar om Eric i husförhörslängden 1862 till 1872.

Vår Eric (alltjämt ”ofärdig” och ”dömd för stöld”) är vid den här tiden 67 år gammal. Han har bott hemma hos föräldrarna långt upp i vuxen ålder, aldrig varit gift, bor nu ensam inhyses på en gård i Sörböle sedan decennier tillbaka och är (enligt prästens noteringar) ”utfattig”. Erics närmsta grannar (eller möjligen delar de till och med bostad) sedan många år är inhyseshjonet Edla Susanna Pettersson (född 1798) som enligt prästens latinska kråkfötter tycks lida av syfilis, inhyseshjonet Nils Nilsson som tydligen ”går på krycka” (född 1829) och hans hustru Cajsa Stina Christoffersdotter (född 1807). Dessa tre tappra själar kommer under mitten av 1870-talet att flytta in på socknens fattighus, där de så småningom dör inom en inte alltför avlägsen framtid. Förmodligen skulle samma öde ha drabbat Eric om inte en viss Maja Brita plötsligt kliver in i hans liv…

Husförhörslängden åren 1873 till 1882. Erics lilla hushåll har utökats betydligt...

I april 1875 gifter sig nämligen Eric och får dessutom en son, bara några få veckor senare!

Lysning mellan Eric och Maja Brita förkunnas i Själevads kyrka i tre söndagar före vigseln:
"Ett kristet äktenskapsförbund afkunnas i denna församling III ggr mellan
inhys. Erik Jonson i Sörböle och Enkan Maja Brita Persdr. i Öfver Billa,
och önskas dem väl. S Brandell 
Afk. 1st ggn i Själevads kyrka 1a sönd. e. påsk (4/4 1875)."

Vigselnotisen (i två delar) i april 1875.

Av kyrkböckerna kan vi se att Maja Brita Persdotter flyttar in hos Eric i Sörböle någon gång under 1875. Vigselnotisen avslöjar att detta sker i samband med giftermålet, då de vid vigseln den 18 april båda fortfarande är skrivna på olika håll i församlingen (sidan 380 respektive 635). 

Lysningsbeviset är undertecknat av Simon Brandell, som tog över som kyrkoherde i Själevads församling efter prosten Holm. Troligen var det Brandell som vigde Eric och Maja Brita i Själevads gamla kyrka (som revs året därpå genom att bit för bit sprängas med dynamit).


Själevad gamla kyrka.

En knapp månad efter vigseln, den 15 maj, föds Erics och Maja Britas son. Pojken nöddöps samma dag som födseln, vilket tyder på att man befarade att han inte skulle överleva, och får namnet Erik. Lille Erik kommer faktiskt till världen på sin mors 44-årsdag, Maja Brita är alltså drygt 23 år yngre än sin nyblivne make. 

Födelsenotis för Erik den 15 maj 1875 (längst ner till höger noteras nöddopet).
Arbetaren Erik Jonsson och hustrun Maja Brita Persdotters i Sörböle son.

Men det är inte bara den höggravida Maja Brita som flyttar in hos Eric vårvintern 1875, med sig i boet har hon även den femårige (oäkta) sonen Jonas och sonen Per (från ett tidigare äktenskap) som är snart 18 år fyllda. Per verkar dock enbart vara skriven hos sin mor på pappret, i själva verket är han bosatt på Institutet för döfstumma i Härnösand (vi ska återkomma till honom längre fram…). 

Husförhörslängden åren 1883 till 1896. 

Maja Britas och sönernas livsöde väcker många frågor, som vi ska försöka reda ut allt eftersom, men för Erics del innebär detta giftermål att han efter ett långt och ensamt liv slutar sina dagar som en gift man med en son (som får hans namn) och en bonusson (Jonas) som växer upp med honom som far. Eric Jonsson lever till den 2 juli 1891, han är då över 83 år gammal. Familjen bor då alltjämt inhyses i byn Sörböle.

Dödsnotis för Inhyses Erik Jonson i Sörböle den 2 juli 1891,
83 år, 2 månader och 16 dagar gammal.

Lite funderingar…

Att Maja Brita är så pass mycket yngre än Eric och flyttar in hos, och gifter sig med honom, bara ett fåtal veckor innan hon föder sonen, som får namnet Erik, väcker en del funderingar. Maja Brita medför en oäkta son in i äktenskapet och har varit änka i ett tiotal år samt har försörjningsbördan för en nästan vuxen son med handikapp, det är lätt att föreställa sig hennes behov av en make, husrum och försörjning. Kan det möjligen vara så att den åldrige Eric inte är far till det barn som Maja Brita har i magen när hon flyttar till honom i Sörböle? Kan det vara något slags resonemangsäktenskap, där Erics behov av en hustru som vårdar honom på ålderns höst (för att slippa fattighuset) möter Maja Britas behov av en make som tar på sig ansvaret för sonen så att hon slipper skammen över ytterligare ett oäkta barn? Kanske tar dessutom Eric, som troligen är för gammal för arbete, hand om barnen så att Maja Brita kan arbeta och försörja dem? Sedan Maja Brita och barnen flyttar in noteras Eric inte längre som utfattig i husförhörslängden, så någon förändring till det bättre verkar ske. (Dessutom verkar Maja Brita få med Eric till kyrkan, eller åtminstone se till att han närvarar vid de årliga husförhören, vilket säkert gjorde prästen vänligare inställd…) 

Men... det kan ju faktiskt också ha varit så enkelt som att den åldrade enslingen Eric och änkan Maja Brita drabbades av den stora passionen, blev gravida och gifte sig av kärlek!

💗

Vad som egentligen hände före, under och efter att Maja Brita och barnen flyttade in hos Eric i Sörböle är frågor som aldrig kommer att få sina svar, det blir rena spekulationer, vad vi dock kan försöka ta reda på mer om härnäst är Maja Brita och hennes historia... 

(Min teori skulle ju dessutom innebära att Eric den äldre inte är far till Erik den yngre, vilket i sin tur skulle innebära att vi inte har en aning om vem som var far till Erik den yngre och att allt vi hittills fått veta om Eric den äldre och hans familj egentligen gäller någon annans släkt… Men eftersom Eric den äldre tog på sig faderskapet för Erik den yngre, och vi bara har mina lösa spekulationer om en möjlig annan far, så tycker jag att vi fortsätter att utgå ifrån att Eric den äldre faktiskt var far till Erik den yngre och därmed hör till vårt släktträd!)


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar