tisdag 19 april 2022

Syskonen Jonsson - Abraham (1815-1889)

Abraham - född den 25 augusti 1815 i Själevad, död den 16 juni 1889 i Själevad

Födelsenotis för Abraham den 25 augusti 1815,
Bonden Jon Johanssons och hustrun Sara Ersdotters i Överbilla son.

Abrahams liv blir långt men ensamt, vad det verkar. Han lämnar föräldrahemmet i Överbilla redan i tioårsåldern, troligen i samband med att fadern blir av med gården och satt under förmynderskap. Abraham flyttar då till sin morbror, bonden Abraham Ersson, där storebror Johan redan arbetar som dräng. Som vi minns från tidigare inlägg har ju morbror Abraham sina egna bekymmer vid den här tiden, med fylleri, stöld och skilsmässa, så lille Abraham flyttar hem till familjens förmyndare, bonden Per Persson i Överbilla, liksom flera av sina syskon redan gjort.

Här blir Abraham kvar i några år, tills Per Persson blir blind och överlåter gården till sin äldste son. Under flera decennier därefter flyttar Abraham från gård till gård i socknen som dräng. 

I början av 1840-talet börjar Abraham utebliva från prästens husförhör. Han noteras också som ”utan försvar 43”. Därefter tycks han arbeta som dräng på samma gård i Överbilla som sin äldre bror Per, men ingen av dem går i kyrkan eller bevistar husförhöret.

Abraham tjänstgör som dräng på gårdar i Haffsta, Billsta och Mycklinge under 1850-talet innan han år 1860 återigen noteras som ”försvarslös”. Vid det här laget är Abraham 45 år gammal och säkert rätt sliten efter ett hårt och arbetsamt liv. Förmodligen får han ingen mer tjänst som dräng, det är i alla fall vad kyrkböckerna tycks berätta.

Åren därpå noterar prosten Holm om Abraham att han är ”försvarslös dräng” i Främmerbilla. Att inte ha någon sysselsättning var ju, som bekant, olagligt. Kanske arbetar han i socknens arbetsinrättning för att försörja sig. 

I början av 1870-talet noterar prästen att Abraham har frånvarat från husförhör i över tio år. Det årliga husförhöret i varje gård var prästens bästa sätt att hålla koll på församlingsborna. Själevads församling var trots allt ganska stor. Att Abraham håller sig undan både kyrkobesök och husförhör år efter år får som konsekvens att han år 1872 flyttas in på förteckningen över socknens obefintliga, dvs de personer som prästen inte vet var de befinner sig. 

Dödsnotis för fattighushjonet Abraham Jonsson den 16 juni 1889.

Många år senare, den 25 april 1889, skrivs Abraham in på socknens fattighus, där han dör bara ett par månader senare. Abraham blir nästan 74 år gammal. Han gifter sig aldrig och får inga barn. 

Var Abraham befann sig de sista 17 åren som ”obefintlig” kommer vi nog aldrig att få veta. En gissning är att han hela tiden är kvar i Själevad, det är inte helt enkelt att flytta mellan socknarna utan att ge sig till känna hos kyrkan. Kanske bor Abraham i en liten stuga någonstans, kanske hos något av sina syskon, och undviker att ha med ”överheten” att göra förrän han är så skröplig och sjuklig att han måste flytta in i fattighuset.

Om Abrahams liv ter sig ensamt och torftigt kommer berättelsen om hans lillasyster Cajsa Greta att myllra av desto fler människor med olika livsöden...

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar