fredag 6 maj 2022

Maja Britas rötter

Ja, vem var då denna Maja Brita, som gav Eric Jonsson d.ä. en familj på ålderns höst och som kom att bli min farfars farmor? Och vilka var hennes föräldrar och syskon och andra släktingar före dem? Låt oss backa i tiden ännu en gång för att se hur långt bak vi kan härleda Maja Britas rötter och vad vi kan finna längs vägen…

Födelsenotis för Maria (Maja) Brita den 15 maj 1831.
Inhyses Pehr Larsson i Öf. Billa och hustrun Brita Jonsdotters dotter.

Maja Brita föds den 15 maj 1831 i byn Överbilla i Själevads socken. Hon är alltså född i samma by som hennes kommande make Eric växer upp i. (Ett par år innan Maja Brita föds har dock familjen Jonsson förlorat gården i Överbilla och flyttat inhyses till Åte, som vi minns från tidigare inlägg).

Maja Britas far heter Per Larsson och är född den 14 mars 1804 i byn Skortsjö i Själevads socken.

Födelsenotis för Pehr och Johan den 14 mars 1804.
Lars Johanssons och hustrun Maria Pehrsdotter i Skortsjö.

Födelsenotisen avslöjar att Per är tvilling, hans bror hette Johan, och att föräldrarna hette Lars Johansson och Maria Pehrsdotter. Så mycket mer om dem eller deras förfäder får vi inte reda på, eftersom det inte finns kyrkböcker längre tillbaka i tiden i Själevads socken och de sämre bemedlade (som inte ägde egen mark) är svåra att finna rätt på i andra arkiv. Om Pers tvillingbror Johan vet vi dock att han blir båtsman med efternamnet Norman innan han dör 1828 av okänd orsak.

Nästa gång vi möter Per i kyrkböckerna är han dräng på en gård i byn Öster Gerdal i Själevads socken i början av 1820-talet, något år senare har han istället flyttat till en gård i Väster Gerdal. Prästens noteringar avslöjar att Per nätt och jämnt kan läsa och i rutan för närvaro på husförhör och nattvard har prästen noterat ”utan skäl borta”. Redan här kan vi ana ett mönster liknande Eric Jonssons förfäder…

I mitten av 1820-talet tjänar Per som dräng på en gård i Komnäs och vid den här tiden får han ”plikta för fylleri”. En notering som kommer att följa honom i kyrkböckerna år efter år. Minns att prosten Holm installerades i församlingen våren 1824 och genast började ”städa upp” bland de förtappade församlingsborna. Det verkar som att inte bara Erics far, utan även Maja Britas far hade problem med spriten och fick plikta hos prosten Holm…

Drängen Per Larsson född 14/3 1804 "pliktat för fylleri 1825".

Efter tjänsten i Komnäs hamnar Per i byn Öster Billsjö. Här på gården hos bonden Jon Persson arbetar även pigan Brita Jonsdotter. Om Brita får vi bara veta att hon är född 1807, utifrån den knappa informationen blir det svårt att hitta mer bakgrundsinformation om henne. Brita är ett alltför vanligt namn och bara i Själevads socken (om vi nu antar att också hon är född här) föds det flera möjliga kandidater till att vara våran Brita år 1807.

Per och Brita efter giftermålet, inhyses på en gård i Överbilla.

Per och Brita fattar tycke för varandra och gifter sig den 26 april 1830. I samband med giftermålet flyttar de till en gård i Överbilla, där de bor inhyses i ett torp. Dottern Maja Brita föds här ett drygt år efter bröllopet, den 15 maj 1831. Därefter flyttar den lilla familjen till byn Själand, där Per blir torpare och sonen Jonas föds i november 1833. De blir dock inte långvariga i torpet innan de måste flytta vidare för att återigen bli inhyses, men denna gång i byn Komnäs. Här föds barnen Stina Cajsa 1837, Johan 1840, Sara 1842 och Märtha 1845.

Husförhörslängd för hela familjen.

Mot slutet av 1840-talet flyttar familjen åter till Öster Billsjö, byn där Per och Brita träffades en gång i tiden. Även här bor de inhyses och här föds dottern Anna 1848. Vid samma tid flyttar äldsta dottern Maja Brita hemifrån. 

När 1850-talet inleds bor resten av familjen kvar i Öster Billsjö, men Per noteras så småningom som backstuguhjon. Alla barn lämnar föräldrahemmet, ett efter ett, under åren som följer. Alla utom yngsta dottern Anna. Om henne noterar prosten Holm att hon har ”mycket svaga lärgåfvor”. 

Husförhörslängd för familjen åren 1853 till 1860.

Per dör den 27 december 1862, 58 år gammal, och lämnar änkan Brita och yngsta dottern Anna kvar i inhysestorpet. Pers död är nog både oväntad och dramatisk, prosten Holm har noterat ”slagen af ett nedfallit träd” som dödsorsak. Det finns ingen bouppteckning upprättad efter Per, han var förmodligen alltför fattig.

Dödsnotis för Inhyses Pär Larsson i Öster Billsjö den 27 december 1862,
58 år och 9 månader gammal.

Brita bor kvar inhyses i Öster Billsjö till sin död den 9 oktober 1889. 

Dödsnotis för Inhyses Per Larssons enka Brita Jonsdotter i Ö. Billsjö den 9 oktober 1889,
81 år och 11 månader gammal.

Britas födelsedatum har ju lyst med sin frånvaro i husförhörslängderna genom åren. Av dödsnotisen kan vi dock se att prästen noterat att hon blev 81 år och 11 månader gammal, kanske kan vi av det dra slutsatsen att hon föddes den 9 november 1807? I så fall är Brita inte född i Själevad, för jag kan inte hitta någon födelsenotis den 9 november 1807 för en Brita, dotter till Jon. Vi får nog släppa spåren bakåt i Britas släkt helt enkelt och fokusera på berättelsen framåt i tiden.

Vår Maja Brita var ju, som äldst i syskonskaran, först att lämna föräldrahemmet. Vart hon tog vägen och hur hennes livsresa såg ut fram till den dag då hon höggravid klev in i Eric Jonssons enkla boning i Sörböle ska vi snart kika närmare på. Men i brist på rötter längre bak i tiden ska vi först ta del av några korta berättelser om Maja Britas syskon och deras livsöden, för att få en bild av den familj och den samtid som Maja Brita levde i.

Yngsta systern Anna (1848 - 1926)

Maja Britas yngsta syster, Anna, blir kvar hemma på torpet när de andra syskonen lämnar. Vi har sedan tidigare sett prosten Holms notering om att hon har ”svaga lärgåvor”, vilket ju kan betyda olika saker, och vi kan notera att hon inte får någon pigtjänst trots att hon har åldern inne. Gissningsvis är hon inte den mest försigkomna och drivna av syskonen. Så hur går det då för henne i livet? Jo, så som det ofta gick vid den här tiden för de fattigaste flickorna. Den 20 november 1869 nedkommer Anna, 21 år gammal, med en oäkta son som får namnet Jonas.

Anna och lille Jonas blir kvar hemma hos Annas mor Brita de första åren av pojkens liv. År 1873 flyttar dock Jonas som fattigbarn till en gård i byn Överbilla. Uppenbarligen är Anna alltför fattig för att kunna försörja honom. 

Lille Jonas uppväxt blir snårig och säkert svår, men så småningom tar han sig efternamnet Westman, gifter sig och får tio barn. Jonas slutar sina dagar som stallkarl i Skurholmen i Luleå, där han dör den 27 december 1947, 78 år gammal.

Året efter att lille Jonas flyttar från sin mor tycks Anna bestämma sig för att det är dags att lämna föräldrahemmet. Förmodligen är hon så illa tvungen att försöka hitta en försörjning. I november 1874 anmäler hon till prästen att hon avser att flytta till Sidensjö. Hon noteras också i Själevads utflyttningsbok den 12 november. Någon notering i Sidensjös inflyttningsbok görs dock inte. Mindre än en vecka senare flyttar Anna nämligen tillbaka till modern i Själevad. Frågan är om hon någonsin ens lämnade socknen? Återigen kan vi bara spekulera i vad som hände. Var det Anna som ångrade sig och inte ville lämna sin fattiga och åldrande mor, eller var det den förmodade pigtjänsten på en gård i Sidensjö som uteblev?

Istället blir Anna kvar hos sin mor i Öster Billsjö och mindre än ett år efter den misslyckade flytten till Sidensjö föder hon ännu en oäkta son. Den 21 oktober 1875 kommer Johan Peter till världen. Han blir dock inte ens två veckor gammal, utan dör redan den 2 november 1875 av okänd orsak.

Blott två dagar efter sonens död, den 4 november 1875, gör Anna verklighet av sina tidigare planer och flyttar till Sidensjö. Hon noteras som utflyttad från Själevads socken, men inte heller denna gång finns det några spår av henne i Sidensjös kyrkböcker. Våren 1877 flyttar hon tillbaka hem till modern i Öster Billsjö i Själevad igen. Var hon verkligen befinner sig under detta dryga år vet vi inte, men i Sidensjö lyser hon med sin frånvaro.

Anna är återigen gravid när hon flyttar hem till Brita igen. Den 6 juni 1877 föder hon sin tredje oäkta son, Göran Andreas, hemma hos modern. När lille Göran Andreas är fyra år gammal flyttar han till byn Norrvåge för att bli fosterbarn på gården hos familjen Wågberg. Han dör dock här den 30 juli 1882, av okänd orsak, bara fem år gammal.

Den 19 november 1884 flyttar Anna återigen från modern, denna gång till byn Myckling för att bo inhyses på en gård. Förmodligen en fattigvårdsåtgärd anordnad av socknen. Drygt ett år senare får hon tjänst som piga på en gård i samma by, men blir bara där i ett år innan hon måste återvända till sin inhysesplats i november 1886. Förmodligen är hon vid det laget gravid för fjärde gången, för den 17 juli 1887 föds oäkta sonen Erik August.

Några månader senare förbarmar sig församlingens komminister Erik Blomqvist över Anna och lille Erik August och erbjuder Anna tjänst i komministerbostaden. Bara en dryg vecka senare, den 10 december, dör dock komministern, 37 år gammal. Anna och sonen blir kvar i hushållet i något år innan de flyttar vidare. De följande åren flyttar de mellan gårdarna i socknen innan de, i december 1892, flyttar in hos Annas bror Johan med familj i Billsta. Anna blir kvar hos brodern i Billsta de sista tre decennierna av sitt liv, men noteras så småningom som fattighjon och skattefri. Hon dör här den 13 februari 1926, 78 år gammal (och brodern Johan dör bara några månader senare).

Annas son Erik August tar så småningom efternamnet Andersson och flyttar 1908 till Sörbacksjö för att ta arbete som stuveriarbetare. Han dör här i kräfta (cancer) den 17 oktober 1911, 24 år gammal.

Och hur gick det för Maja Britas övriga syskon?

Jonas (1833 – 1889)

Jonas antas som båtsman, med efternamnet Kast, i byn Stensland år 1855. Han gifter sig därefter med 15 år äldre Stina Greta Persdotter och de får sonen Per år 1858. Per hinner dock inte ens fylla 10 år. Han drunknar tragiskt nog i Stenslandsjön den 17 november 1867. Jonas lämnar båtsmanstjänsten 1874, byter efternamn till Nordin och flyttar med hustrun till ett torp i Butsjöböle. Han dör här den 17 juli 1889, 55 år gammal, av kallbrand. Av bouppteckningen framgår att torpet hade 11 års besittningsrätt och värderades till 400 riksdaler. Hushållet är varken stort eller rikt, men det tycks finnas det nödvändiga. En ko, en tupp och fyra hönor hör också till torpet. Bland skulderna märks 35 kronor för ”Läkarelön och medisin”, vilket var en rätt ansenlig summa vid den här tiden och tyder på omfattande vård innan kallbranden tog Jonas liv. Jonas dör i vart fall inte utfattig, dödsboets behållning summerar till 152 kronor och 75 öre (bortåt 10 000 kr i dagens värde).

Bouppteckningarnas uppräkning av den dödes ”gångkläder” ger en viss bild av hur personen såg ut:

2 Klädesrockar, 2 par vadmalsbyxor, 2 par byxor, 3 st rockar, 2 st västar, 2 st mössor, 1 par stövlar,
2 par kängor, diverse gamla arbetskläder, 2 par strumpor, 1 par handskar och 1 par kalsonger.

Stina Cajsa (1837 – 1911)

Stina Cajsa tjänar som piga på socknens gårdar i många år innan hon gifter sig med torparen Johan Olof Westman i byn Wester Gundsjö. De bor på torpet i Wester Gundsjö tills de på ålderns höst flyttar in på fattighuset år 1907 (som vid den här tiden byter benämning till ”ålderdomshemmet”). Stina Cajsa och Johan Olof får aldrig några barn. Johan Olof dör på fattighuset den 16 januari 1911 och Stina Cajsa följer efter den 19 februari samma år. Hon blir 74 år gammal.

Johan (1840 – 1926)

Johan byter av någon anledning efternamn från Persson till Johansson som vuxen. Som ung är Johan dräng hos bland annat sin storebror Jonas ett tag. När han gifter sig med Lisa Greta Persdotter år 1871 (som är 14 år äldre än honom) flyttar de dock tillbaka till hans föräldrahem i Öster Billsjö. Johan blir bagare och de flyttar till Billsta 1874. Lisa Greta dör här den 24 maj 1876, 50 år gammal, i ”magkräfta” (dvs. cancer).

Den 1 juni 1877 gifter Johan om sig med Sara Katrina från Nätra. Året efter vigseln föds dottern Amanda (1878) och sedan sonen Per Gustaf (1881). Hustrun dör den 13 november 1897, även hon av ”kräfta”.

Dottern Amanda får så småningom oäkta dottern Tyra Augusta (född 1898) i Bjärtrå. Amanda gifter sig året därpå med handlanden Nils Johan Åman i Sundsvall . De slår sig så småningom ner i Salsåker och får fyra barn tillsammans (varav flera så småningom följer i faderns fotspår). Lilla Tyra Augusta dör redan som treåring, sommaren 1901, av oklar orsak. Amanda blir änka 1948 och flyttar därefter till Härnösand där hon bor till sin död 1963, 85 år gammal.

Sonen Per Gustaf emigrerar till Amerika den 17 augusti 1905 och där slutar spåren efter honom.

Johan blir kvar i torpet i Billsta med sin yngsta syster Anna. Han dör här i juli 1926, 86 år gammal (bara några månader efter Anna). Johans bohag var enligt bouppteckningen följande:

2 st guldringar, 3 st silverskedar, 1 silverslev, 1 dussin nysilverskedar, 3 st bordsdukar, 1 dussin slitna handdukar, sänglinne, 1 st väggklocka, 3 st sängar, 2 st skänkar, 3 st fårskinnsfällar, 1 st hundskinnspäls, 1 st dunbolster, 3 st sängtäcken, 3 st filtar, diverse sängkläder, diverse glas och porslin, diverse kokkärl, diverse laggkärl, 4 st bord, 6 st stolar, 2 famnar ved, diverse knivar och gafflar, diverse trasmattor samt bröd och mjöl (till ett värde av 7 kronor). 

Men framför allt hade Johan gott om pengar på banken. På konto i Svenska Handelsbanken fanns 2458:42 kronor och på konto i Sundsvalls enskilda bank fanns 2772:96 kronor. Dessutom hade han 173 kronor i kontanter hemma vid dödstillfället. De enda skulderna är kostnaderna för läkarvård och skötsel (194 kronor) samt för begravningen och bouppteckningen, så behållningen i boet summerar till hela 5585 kronor och 13 öre, vilket idag motsvarar bortåt 160 000 kronor. Det är bara dottern Amanda som upptas som arvinge efter Johan, så förmodligen har sonen Per Gustaf dött borta i Amerika vid det här laget.

Sara (1842 – 1883) 

Även Sara är i ungdomen piga på socknens gårdar. Hon gifter sig år 1866 med arbetaren Erik Sjöström (född 1845) och de får sex barn (Per, Erik, Jonas, Johan, Gustaf och Brita, fantasin är inte så stor direkt…). De bor alla på samma gård som modern i Öster Billsjö. Sara dör här den 29 januari 1883, 40 år gammal. 

Dödsnotis för arb. Erik Sjöströms hustru Sara Persdotter i Ö. Billsjö,
den 29 januari 1883, 40 år, 4 månader och 9 dagar gammal.
Begravning sker först den 13 april samma år.

Dödsorsaken är mycket sorglig: ”sjelfmord genom dränkning i brunn”. Yngste sonen Gustaf är då inte ens ett och ett halvt år gammal. 

Saras bouppteckning avslöjar ett enkelt hem, men stugan, fähuset och ladan tycks de äga:

Husgeråden består bland annat av en kaffepanna och en kaffekvarn, järngrytor, stekpannor, vattensjåar, byttor, en brödkavel, väggur, fat och korgar. Det finns åtta tallrikar (en till varje familjemedlem) men bara sex stolar. En större säng och två ”sämre” sängar, några fällar och täcken, ett par kuddar. Saras garderob består av en svart klänning, två kjolar, ett livstycke, två tröjor, ett par skor, ett par strumpor och ett par kalsonger:

När skulderna är avräknade summerar behållningen i dödsboet till 45 kronor, vilket i dagens värde motsvarar ett par tusenlappar.

Änklingen Erik gifter om sig i oktober samma år. Det första barnet i kull nummer två föds redan i december 1883, mindre än ett år efter Saras tragiska död. Erik och hans nya hustru får sex barn innan även hustru nummer två dör den 2 april 1896 i ”barnsäng”. Änklingen för andra gången, tolvbarnsfadern Erik Sjöström, gifter om sig en tredje gång 1899, med en 20 år yngre kvinna, och får med henne ytterligare sex barn. Den tredje hustrun dör 1918 i Spanska sjukan. Erik själv dör på ålderdomshemmet den 3 mars 1930, 85 år gammal.

Märtha (1845 – 1864) 

Märtha flyttar från Själevad till byn Böle i Fors församling i Jämtland hösten 1863. Bara några få månader senare, den 5 mars 1864, dör hon 18 år gammal. Prästen noterar att dödsorsaken ”ej kunnat utrönas”.

Ja, det var Maja Britas släkt detta, men hur såg livet ut för henne själv? Det ska vi ta reda på härnäst!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar