lördag 7 maj 2022

Maja Britas liv

Maja Brita Persdotters egna namnteckning år 1866.

Hösten 1848 lämnar Maja Brita föräldrahemmet och de sex småsyskonen i Öster Billsjö. Hon är då 17 år gammal och yngsta systern Anna är vid den här tiden alldeles nyfödd. Maja Brita tar tjänst som piga på en gård i byn Norrbacksjö i samma socken. Här blir hon bara kvar i något år innan hon flyttar till Överbilla och tar tjänst hos unge bonden Larsson. Bonden Larsson och hans hustru har två små söner och en liten dotter föds under tiden Maja Brita arbetar på gården. På Larssons gård arbetar också vid samma tid en dräng vid namn Abraham Rodin, om honom har prosten Holm noterat att han ”återvunnit helsan”.

Ur husförhörslängden för bonden Larssons gård i Överbilla.
Överst av drängarna är Abraham och överst av pigorna är Maja Brita.

Vem var Abraham?

Abraham Rodin föddes som Abraham Johansson den 9 augusti 1819 i Gideå i Björna socken. Hans far var torparen Jan Abrahamsson (född 1795) och modern hette Catharina Olsdotter (född 1789). Abraham var äldste sonen i en barnaskara om åtta barn (alla födda inom loppet av 13 år). Familjen var fattiga och fick så småningom lämna sitt torp för att bo inhyses. Fadern dog redan 1835 och tre av småsyskonen dog i späd ålder. Om Abraham noterades tidigt att han var sjuklig och hade bristande kunskaper i läsförståelse. Sedan Abrahams mor blivit änka fick hon flytta med fyra av de kvarvarande barnen till allmänningen i Björna. Abraham noterades alltjämt som sjuklig, men lämnade Björna år 1841 för att ta tjänst som dräng på en gård i Överbilla i Själevads socken. De närmsta åren flyttade han runt mellan gårdarna i Överbilla och Främmerbilla. År 1848 noterade prosten Holm om Abraham att han var sjuk och led av ”Epilepsia laborat quant maxime”, vilket kan förstås som svår epilepsi. Kanske var det denna sjukdom Abraham led av sedan barnsben? Abraham tvingades lämna sin drängtjänst och fick bo inhyses i Överbilla i ett par år, innan han åter fick tjänst som dräng hos bonden Larsson i Överbilla och prosten Holm då noterar om honom att han ”återvunnit helsan”. Det är vid den här tiden som Abraham byter efternamnet Johansson mot Rodin.


Det är alltså här hos bonden Larsson i Överbilla som Abraham och Maja Brita träffas år 1850. Ett par år senare gifter de sig och flyttar samman inhyses på ett torp i Överbilla. Här föds sonen Johan den 26 december 1853 och dottern Brita den 5 december 1855. 

Abraham bygger ett eget litet torp i Överbilla i slutet av 1850-talet. Han äger inte marken, utan torpet står på sk ofri grund, men de får åtminstone ett eget hem att bo i och Abraham kan titulera sig Torpare.

Sonen Per föds den 27 november 1857 och om honom noteras tidigt att han är dövstum. Sonen Olof föds den 20 juni 1862 men dör redan den 22 juni 1863 av ”Feber”. Dottern Carin föds den 11 april 1864. 

Husförhörslängd för åren 1862 till 1872.
Barnen Olof och Carin dör (och stryks över), liksom Abraham. Maja Brita blir "Inhyses Enkan".
Sonen Johan flyttar. Och allra överst noterar prosten Holm, inom parenteser, "Torpet återgått".

Så dör Abraham den 15 december 1865 av okänd orsak, 46 år gammal. Maja Brita blir änka vid 34 års ålder och lämnad ensam med fyra minderåriga barn.

Bouppteckningen efter Abraham Rodin ger oss en hel del information om hur familjen hade det vid tiden för hans död. Familjens bostad består av ”En torplägenhet med åbyggnad på 45 års besittningstid” till ett värde av 800 riksdaler: 

Till torpet hör alltså också en liten ladugård (åbyggnad) där det bor en ko och en get. Bland bohag och husgeråd märks den obligatoriska kaffepannan, grytor, pannor och diverse gårdsverktyg. Torpet är möblerat med ett fällbord, några mindre bord, två skåp, fem stolar, en säng, två soffor, en vävstol, tre spinnrockar och ett väggur. Bland sängkläder och linne märks bland annat en bordsduk, vilket ändå andas lite hemtrevnad i allt det sparsmakade. Det finns sex tallrikar och sju muggar att dricka ur, fyra kaffekoppar och ett par brödkorgar. Abrahams garderob upptas i sin blygsamma helhet:

2 par byxor av kläde, 1 par byxor av vadmal, 1 klädesrock, 2 tröjor, 1 päls, 2 västar,
1 tröja, 3 mössor, 1 hatt, 2 halskläden, 1 par stövlar, 1 gammal vadmalströja, 1 päls.

Abraham och Maja Brita har en hel del skulder till bönderna i socknen. Det rör sig bland annat om en större skuld till Öster Billsjös hemmansägare för timmer (gissningsvis för bygget av torpet) och ett flertal skulder som avser tunnor med potatis, sädeskorn och råg. Abraham dör i december 1865 och skörden har inte varit bra föregående år. Den ska inte heller vara bra kommande år och sedan vet vi ju vilka nödår som följer 1867 och 1868… 

Skulderna är så pass stora att Maja Brita och barnen får lämna torpet för att kunna lösa ut dem. I husförhörslängden för den här tiden har prosten Holm noterat att ”Torpet återgått”. Åren därpå bor de återigen inhyses.

Inte ens ett och ett halvt år efter att Maja Brita blivit änka förlorar hon också yngsta dottern Carin som dör den 2 maj 1867 av okänd orsak, bara tre år gammal. Så mycket sorg, elände och bedrövelse...

Fem år efter Abrahams död, i augusti 1870, föder Maja Brita den oäkta sonen Jonas. Vem som är fadern framgår ingenstans.

Födelsenotis för Jonas den 9 augusti 1870,
oäkta son till Rodins enka Maria Pehrsdotter i Öfv. Billa.

Äldste sonen Johan flyttar till Boteå för att arbeta, men dör där i en tragisk olycka. Den 12 december 1870 omkommer Johan och dödsorsaken anges till ”död under timmerföring”. Han hinner inte ens fylla 17 år. Kvar hos Maja Brita i Överbilla blir barnen Brita, Per och lille Jonas. Per flyttar vid den här tiden till Institutet för döfstumma i Härnösand. Sannolikt är det socknen som står för kostnaden att inhysa Per på institut. Brita flyttar hemifrån för att ta tjänst som piga i socknen hösten 1873. 

Våren 1875 flyttar så en höggravid Maja Brita och den femårige sonen Jonas in hos Eric Jonsson i Sörböle. Deras son Erik (min farfars far!) föds, som vi redan vet, på sin mors 44-årsdag den 15 maj 1875. 

Husförhörslängd för åren 1873 till 1882.

Maja Britas son Per Rodin finns med i husförhörslängden dessa år, förmodligen har han flyttat tillbaka från Institutet för dövstumma. Om honom noterar dock prästen att han blir sinnessjuk 1881. Per är då 24 år gammal. Han blir året därpå intagen på Hospitalet i Härnösand. 

Inskrivningsnotisen för Per Rodin på Hospitalet i Hernösand den 8 oktober 1882. 
Han anges vara målare (och dövstum) och remissen kommer från Fattigvårdsstyrelsen i Själevad.

Men det är tyvärr inte bara Per som noteras som sinnessjuk i familjen, även Maja Brita insjuknar 1890, enligt prästens noteringar. Hon tycks dock inte vara så illa däran att hon måste tas in på hospital. När Eric Jonsson dör sommaren 1891 bor Maja Brita alltjämt kvar inhyses i Sörböle med sönerna Jonas och Erik. Sönerna lämnar hemmet de närmsta åren därefter (vi ska återkomma till dem i kommande inlägg) och Maja Brita får år 1896 flytta in på socknens fattighus. Här bor hon de sista åren av sitt liv, tillsammans med ett tjugotal av Själevads allra fattigaste själar. Den 17 januari 1899 somnar hon in. Maja Brita blev 68 år gammal.

Dödsnotis för Maja Brita Persdotter den 17 januari 1899,
enka efter Inhyses Erik Jonsson i Sörböle (afled i Fattighuset).

Vi ska återkomma till Maja Britas yngsta söner Jonas och Erik (särskilt Erik såklart som kom att bli far till min farfar) men först ska vi se vad det blev av deras halvbror, stackars dövstumme och sinnessjuke Per Rodin.

Den 8 oktober 1882 skrivs Per in som patient på Hospitalet i Hernösand och här blir han kvar i nästan fyra decennier. Journalen är tyvärr förkommen i arkiven (de fantastiska arkivarierna vid landsarkivet i Härnösand har letat intensivt men förgäves). I början av 1920-talet skrivs Per ut från hospitalet och inhyses på fattighuset/ålderdomshemmet i Själevad. Är det möjligen en kostnadsfråga, efter alla år? Här på ålderdomshemmet tillbringar Per de sista åren av sitt liv innan han dör den 30 juni 1927. Med vår vetskap om att Per varit dövstum sedan födseln och sedan sinnessjuk och intagen på institution i princip hela sitt liv skär det i hjärtat att läsa dödsorsaken: ”Olycksfall, överkörd av en bil”. Man kan nästan se framför sig hur Per, döv, institutionaliserad och ovan vid trafik, kliver rätt ut i gatan... Per Rodin blev nästan 70 år gammal.

Dödsnotis för Per Rodin den 30 juni 1927.
Efter att ha blivit överkörd av en bil avlider han på Öviks lasarett.

Vi vet inget om Pers vistelse på hospitalet, eftersom journalen inte återfunnits, men minns ni Nils? Eric Jonssons lillebror, Nils Jonsson Herrskog, blev ju intagen på Hospitalet i Härnösand 1864 och hans journal gav oss en ganska detaljerad bild av de första åren han vistades där. Kanske var även Pers dagar fyllda av arbete, frisk luft och ordentlig mat? Kanske hade även Per det bättre på hospitalet än ute i samhället? Och kanske träffades Nils och Per inne på hospitalet, ovetandes om att Nils storebror gift sig med Pers mor, de var trots allt intagna där samtidigt i 25 år...

Och, till sist, hur blev livet för Maja Britas dotter Brita?

I november 1874 flyttar Brita till Mo socken där hon har tjänst som piga på olika gårdar de närmsta åren. År 1877 får hon tjänst som piga hos skolläraren Nordströms familj i Mo, där hon blir kvar i några år. Den 24 september 1880 föder Brita oäkta dottern Selma Maria här i Mo. Det verkar som att hon får lämna sin tjänst hos skolläraren i samband med att dottern föds, för därefter noteras Brita som ”lösa pigan” i flera år. 

Den 26 augusti 1888 gifter sig Brita med arbetaren Georg Eriksson (född 1864) och de bosätter sig i byn Skortsjö. Knappt ett halvår efter vigseln, den 18 februari 1889, föds deras dotter Emma Karolina. Dottern Hulda Kristina föds den 29 augusti 1893, men får bara leva i en vecka. I mitten av december 1895 flyttar familjen till Arnäs socken, där Georg blir gårdsägare i byn Järved och arbetar vid sågverket. 

Britas dotter Selma Maria emigrerar till Amerika den 13 mars 1904 och hennes lillasyster Emma Karolina följer efter den 27 april 1907. Georg och Brita bor kvar på gården i Järved resten av sina liv. Georg dör den 23 november 1918 och Brita den 27 juli 1929. Bouppteckningen efter Brita avslöjar bland annat att hon de sista åren av sitt liv levde med understöd av fattigvården på sin gamla gård.

Bouppteckningen efter Brita visar att döttrarna fortfarande levde och bodde i Nordamerika.

Tillgångarna efter Brita är noggrant upptecknade,
med den "mycket dåliga" gården å ofri grund överst.

När tillgångar och skulder är summerade visar bouppteckningen en brist i boet på 2018 kronor,
till största delen bestående av skulden till Arnäs fattigvårdssamhälle för understöd.

Sammanfattningsvis kan väl sägas att även Maja Britas liv präglas av fattigdom, men hon och Abraham fick åtminstone äga sitt eget lilla torp ett tag. Vad det var för "sinnessjukdom" hon drabbades av i 60-årsåldern kommer vi aldrig att få svar på och det känns rätt tungt att veta att även Maja Brita kom att avsluta sitt liv på socknens fattighus. Av hennes sju barn dog Olof, Carin och Johan alldeles för unga och dövstumme Per tillbringade livet på institutioner och slutet på fattighuset även han. Kanske hade dottern Brita några goda år medan maken levde, men även hon dog utfattig och ensam till slut. Vårt hopp står nu till sönerna Jonas och Erik. När Maja Brita dör år 1899 är de 29 respektive 24 år gamla och har sedan flera år egna liv som vuxna. Vad blir det av Jonas i livet och hur ser åren ut för Erik tills han träffar kvinnan som ska komma att bli min farfars mor?


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar