måndag 8 augusti 2022

Cajsa från Sidensjö - min farfars mormors farmor!

Så nu vet vi att min farfars mormor Anna Britas mor Greta (förra inläggets huvudperson, med rötter i Dalarna) träffade och gifte sig med drängen Olof Nilsson i Eds socken i november 1836. De levde så småningom till sin död i Eds socken, men i ett par år strax efter giftermålet bor de i Skorpeds socken. Hur kommer det sig? Vad har Olof för kopplingar till Skorped? Det har blivit dags att lära känna min farfars mormor Anna Britas far Olof och hans släktrötter lite närmare.

Olof Nilsson föds den 4 juli 1812 i Skorpeds socken som son till Nils Gabrielsson (1755–1838) och hans (andra) hustru Cajsa Abramsdotter (1777–1851). 

Födelsenotis den 4 juli 1812 i Skorpeds socken:
"Julii d: 4 föddes och d: 5 döptes Nils Gabrielssons i Skorped och Cajsa AbramsDrs son Olof."

Vi ska såklart lära känna båda Olofs föräldrar lite närmare, men låt oss börja med hans mor Cajsa (alltså min farfars mormors farmor!)

Del av mitt släktträd på Ancestry. 
Inläggets huvudperson Cajsa överst till höger.

Cajsa Abramsdotter 1777–1851

Födelsenotis den 10 december 1777 i Sidensjö socken.

Cajsa föds den 10 december 1777 i Nybyn, Sidensjö socken, som dotter till Båtsman Abram Nyting (1736–1823) och Sara Olofsdotter från Nybyn (1734–1802). (Hon döptes till Catharina, men senare källor anger Cajsa, så det är vad vi kallar henne.)


Nybyn i Sidensjö socken 1800-tal (foto från Sidensjö Hembygdsförening).

Cajsas far Abram föddes i Finland 1736 och när han kom till Sidensjö vet vi inte. Vad vi dock vet är att han antogs som båtsman Nyting (som först hette Geting) här år 1758. Abram gifte sig sedan med Sara 1763 och de fick flera barn tillsammans. 

Vigselnotis april 1763 i Sidensjö socken.
Båtsman Abram Geting med pigan Sara Olofsdotter Cammardräng.
Till höger brudparets föräldrar: Abram Limingins och hustrun Anna i Tornå
och Båtsman Olof Cammardräng och hustrun Sara.

Abrams och Saras barn:

Anna Brita (1764–1844) är piga hela sitt yrkesverksamma liv, blir sedan sjuklig och bor på kyrkbacken (dvs inom socknens försorg) sina sista decennier innan hon dör på fattighuset, ogift och barnlös i en ålder av aktningsvärda 80 år.

Sara föds 1767 och är som vuxen piga i Sidensjö i flera år innan hon försvinner i arkiven. Hon lever i alla fall 1799 (alltjämt som piga) då hon blir en av faddrarna till lillasyster Cajsas förstfödda.

Olof föds 1775 och tycks inte leva så länge, prästen noterar tidigt "död" om honom i husförhörslängden.

Vår huvudperson i detta inlägg, Cajsa, föds som Abrams och Saras sista barn i slutet av år 1777. Sara är vid det här laget 43 år gammal.

Husförhörslängden åren 1775 till 1795. 
Förutom Abram, Sara och de fyra barnen bor Abrams mor Anna Limingia hos dem.

Sedan Abram, efter över 30 år i flottans tjänst, begärt och fått avsked från sin Kronobåtsmanstjänst 1789 (och därmed måste lämna båtsmanstorpet) blir han och Sara nybyggare i Rishöjden (Sidensjö socken) i några år. De flyttar därefter till ett torp i Degersjö i samma socken och därifrån till Kyrkovallen vid sekelskiftet 1800. Det är en bostadsresa utför för Abram och Sara, från ett eget nybygge till ett torp till att inkvarteras på socknens allmänning vid kyrkan inom loppet av tio år. Troligen är det åldern och kanske krämpor som sätter stopp för en egen liten gård, vid sekelskiftet 1800 är Abram och Sara 64 respektive 66 år gamla. Barnen är sedan länge utflugna ur boet.

Sara dör i januari 1802 av "slag":

Dödsnotis den 6 januari 1802 i Sidensjö socken:
"Båtsman Nytings på wallen hustru:
Sara Olsdotter 68 år några månader död av slag."

Abram gifter om sig i augusti samma år med nästan 30 år yngre Helena Eriksdotter från Österbillsjö i Själevad (1764–1813). 

Vigselnotis den 22 augusti 1802 i Sidensjö socken:
Båtsman Abram Nyting med Pigan Helena Ersdotter från Billsjö.

Denna röriga husförhörslängd för åren 1777 till 1807 avslöjar att Sara dör 1802,
döttrarna flyttar hemifrån och att Abram gifter om sig med Helena Ersdotter.
Här har de hunnit få dottern Anna Helena (i mitten) och sonen Johannes (näst längst ner).
Abrams mor Anna Limingia återfinns längst ner.

Abram och Helena får dottern Anna Helena (1803) och sönerna Johannes/Johan (1805), Pehr Abram (1808) och Erik (1811). Familjen tycks flytta en del inom socknen. Vid tiden för Anna Helenas födelse anges de bo i Bredåker, medan de när Johannes föds bor i byn Ås. Dottern Anna Helena dör i ”hetsig feber” den 1 december 1807, strax före sin femårsdag. När sonen Pehr Abram föds har familjen till slut fått flytta in på fattighuset. Vid tiden för yngste sonen Eriks födelse bor de alla kvar på fattighuset och prästen noterar i födelsenotisen att modern nu är 47 år gammal. Abram har vid det här laget hunnit bli 75 år.

När Helena dör i ”hetsig feber” i januari 1813 bor familjen alltjämt på fattighuset i Sidensjö socken. ”Afskedade Kronobåtsman” Abram Nyting blir nu änkling för andra gången. 

Dödsnotis den 21 januari 1813 i Sidensjö socken:
Afskedade Kronobåtsman Abraham Nytings hustru Helena Ersdotter i fattighuset
död af hetsig feber, 49 år gammal.

Abram och de tre sönerna bor sedan kvar på fattighuset tills Abram dör tio år senare, drygt 87 år gammal:


Dödsnotis den 17 januari 1823:
Afskedade Båtsman Abrah. Nyting, i fattigstugan, af ålderdom.

När Abram dör placeras sönerna Pehr Abram och Erik ut i socknen som fattighusgossar:

Under slutet av 1820-talet återfinns de som ”af socknen underhållna”, men deras namn stryks över vid något tillfälle under perioden utan förklaring och därefter har de inte kunnat återfinnas i arkiven:

Abram och Helenas äldste son Johan har däremot lämnat åtskilliga spår i arkiven och hans liv ter sig därigenom rätt sorgligt. Allt börjar dock på sedvanligt sätt med att han, efter drängtjänstgöring i byn Näs, gifter sig år 1826 med Lisa Ersdotter från byn Ås och får två barn, sonen Abram föds ett halvår efter bröllopet 1826 och dottern Stina Lena 1830. 

Vigselnotis den 16 april 1826 i Sidensjö socken:
Drängen Jan Nyting och pigan Lisa Ersdotter i Å.

Födelsenotis den 8 oktober 1826 i Sidensjö socken:
Abraham på Wallen. Johan Nyting och hustrun Lisa Ersdotter.

Födelsenotis den 6 januari 1830 i Sidensjö socken:
Stina Lena i Näs. Fader Torparen Johan Abrahamsson, hustrun Lisa Ersdotter.

När sonen föds bor familjen på ”Vallen” (Kyrkovallen, dvs på socknens allmänning), men när dottern kommer till världen noterar prästen att fadern blivit torpare i byn Näs i Sidensjö socken. Detta måste dock ha varit mycket tillfälligt, för samma år som Stina Lena föds är familjen tillbaka på Kyrkobacken.

Tidigt 1830-tal finns Lisa Ersdotter, Jan Abramsson och barnen Abram och Stina Lena på Kyrkobacken.

Från tidigt 1830-tal är bara Lisa och barnen kvar på Kyrkobacken och mot slutet av 1840-talet flyttar både Abram och Stina Lena iväg för att ta tjänst som dräng respektive piga. Lisa byter under den här perioden sitt efternamn till Lind, kanske vill hon markera sin självständighet gentemot maken? För vart har Johan tagit vägen egentligen?

På kyrkobacken boende under 1830-talet:
Längst ner "Nytings hustru" Lisa och de två barnen.
(Näst överst ser vi Anna Brita Nyting, båtsman Nytings äldsta dotter.)

Även under 1840-talet bor Lisa och barnen kvar på Kyrkobacken utan Johan.

Vi finner spåren efter Johan i arkivet från Karlsborgs Garnison vid Karlsborgs fästning. Här är han ”Kronoarbetare” (i praktiken straffarbetsfånge) nr 388 vid Kronoarbetskåren. 

Karlsborgs fästning.

De kvarlämnade dokumenten avslöjar en hel del för oss. Johan gick aldrig i någon skola, utan lärde sig läsa av föräldrarna. Han tjänade som dräng i unga år, innan han år 1830 fängslades första gången för ”första resan stöld” och straffades med 28 dygns vatten och bröd. Redan året därpå, 1831, fängslas han återigen, för ”andra resan stöld”, och hamnar på Långholmens fängelse i Stockholm. 

Han friges 1834 men fängslas återigen samma år, denna gång för att han är ”försvarslös”, dvs saknar anställning (vilket var olagligt) och återvänder då till Långholmen i tre år till. Eftersom han inte lyckas skaffa arbete någonstans fängslas han återigen 1837 – 1841 på Långholmen. Efter frigivningen 1841 dröjer det inte länge innan Johan återigen döms till fängelse såsom försvarslös och efter några år skickas han vidare från Långholmen till Karlsborgs Garnison. Kronoarbetskåren bildades 1842 och därefter sändes fångar från olika anstalter dit. 

Om Kronoarbetskåren: Klicka här

Johan får omdömet ”godt” i hur han sköter sig och friges från Karlsborg den 8 oktober 1848. Han skickas då tillbaka till Västernorrlands län med ett läkarintyg om att han är ”Allmänt arbetsoduglig”:

Ur rullorna för Karlsborgs Garnison.

Inte ens två år senare är Johan tillbaka på Långholmen, denna gång dömd till 3 år för ”försvarslöshet”. Han friges härifrån den 19 december 1853:

Ur rullorna för Långholmens fängelse.

I slutet av 1840-talet och under 1850-talet är Lisa Ersdotter skriven i kyrkoboken under ”Utan bestämd hemvist”. Även Johan tycks vara skriven här, de få dagar han inte sitter på anstalt. Här framgår också att Johan tillbringat tid på Kronoarbetskåren på Waxholms garnison:

I slutet av 1850-talet antecknar prästen Lisa och Johan som ”Kringvandrande fattige” i kyrkboken. De tycks alltså vara helt hemlösa under åtminstone 1850-talet. Kanske är det socknen som straffar (dubbelt) för att Johan är oförmögen att få arbete och göra rätt för sig, gammal fängelsekund som han är:

Johan dör dock på fattighuset i Sidensjö den 8 mars 1860, 55 år gammal, och prästens slutord i dödsnotisen visar ingen nåd:

”Correctionisten No 388 vid Långholmen, Johan Abrahamsson, vid hvilken tuktanstalt han varit i
18 år till ingen förbättring, återkommen på fattigvården och lefvat, som en Gudlös menniska,
som sådan slut ur sitt brottsliga lif i Båhlen (?), i en ålder af 55.”

(Correctionist/Korrektionist är enligt Svenska akademiens ordbok detsamma som korrektionshjon, det vill säga en person som var intagen på ett korrektionshus. Detta var en sorts tvångsarbetsanstalt som inrättades i Sverige under 1800-talet efter utländsk förebild. Ordet korrektionssystem förklaras som ”den metod för behandling av lösdrivare o. d. som tillämpades i korrektionshus”.)

Johans tålmodiga hustru genom livet ”fattighjonet” Lisa Ersdotter Lind dör den 24 november 1867, efter ett långt, torftigt och strävsamt liv i Sidensjö socken. 

Sonen Abram blir sockenskräddare i byn Myre, byter namn till Åström och gifter sig men får inga barn. Han dör i Myre den 9 januari 1882.

Dottern Stina Lena tjänar som piga, får tre oäkta barn men gifter sig aldrig. Hon bor i Bredånger i Nätra socken till sin död 1918.

Kyrkobacken vid Sidensjö kyrka (det vita taket i mitten till vänster).

Ännu fler båtsmän i släkten!

Men hur ser Abrams och Saras rötter ut längre tillbaka i tiden? Kronobåtsman Abram Abramsson Nyting var ju född i Finland, så att ta reda på mer om hans bakgrund blir knepigare, men hans hustru Sara föddes där vi redan befinner oss i berättelsen: i Nybyn i Sidensjö socken. Sara föddes som båtsmandotter till en båtsmansdotter och gifte sig till båtsmanshustru, såväl Saras far som morfar var nämligen båtsmän i socknen under 1700-talets första decennier!

Båtsman Cammardräng

Sara var dotter till Olof Svensson från Hörnett, Själevad (1709–1742) och Sara Persdotter från Sidensjö (1710–1774). Olof och Sara gifte sig 1728. 

Olof Svensson antogs som båtsman Cammardräng år 1740. Regementet hette Norrlands 2:dra Båtsmanskompani och roten var Rösjö i Sidensjö socken. Olof blev dock inte långvarig i sin båtsmanstjänst, eller i livet, redan efter ett par år dog han av okänd anledning, bara 33 år gammal.

Båtsman Flink

Olofs hustru Sara var också hon dotter till en båtsman. Sara Persdotter föddes i byn Stig i Sidensjö socken som dotter till Per Persson Flink (1680–1710) och Brita Mårtensdotter (1682–1744). Också båtsman Flink dog tidigt, blott 30 år gammal, av okänd orsak.


Tillbaka till Cajsa

Nu när vi vet mer om hennes föräldrar och syskon ska vi återvända till Cajsa, min farfars mormors mor, och hennes livsöde!

Cajsa flyttar från föräldrahemmet till byn Stig i Sidensjö socken som ung och tar tjänst som piga. Två dagar före sin 22-årsdag föder hon här dottern Sara Cajsa. 

Födelsenotis den 8 december 1799 i Sidensjö socken:
Sara Catharina oäkta dotter till pigan Catharina Abramsdotter i Stig.

Någon fader finns inte angiven så prästen noterar ”oäkta” i födelsenotisen. Bland dotterns faddrar märks Cajsas två systrar, Anna Brita och Sara, men även kyrkoherden i Sidensjö församling, Anders Lundström, och hans hustru Cajsa Greta Edin. Inte kan det väl ha varit alltför vanligt att självaste kyrkoherden tog sig an fadderskapet för en ogift pigas oäkta barn?

Sidensjö kyrka, byggdes sent 1300-tal.

Cajsa och dottern antecknas därefter som bosatta i ”yttre församlingen” vilket bara kan tolkas som att hon förlorar sin tjänst som piga och måste försörja sig på annat sätt bäst hon kan. 

När dottern är fem år gammal gifter sig Cajsa med den exakt 22 år äldre änkemannen och nybyggaren Nils Gabrielsson (de är födda på samma dag, den 10 december). Cajsa är 27 år och Nils är 49 vid den här tiden.

Vigselnotis den 24 juni 1805 i Skorpeds socken:
Vigdes Nybyggaren Nils Gabrielsson i Johannisberg
med pigan Catharina Abramsdotter ifrån yttre församlingen.

Cajsa är redan gravid vid midsommarbröllopet (prästen noterar +6 i husförhörslängden, vilket betyder att de brutit mot det sjätte budet) och lille Gabriel föds fem månader senare. Pojken får dock bara leva i tre månader. Cajsa och Nils ska komma att få 10 barn till de kommande 15 åren, men bara två (2!) överlever barndomen. 

Husförhörslängden i Skorpeds socken vid den här tiden avslöjar att Nils blivit änkling
efter första hustrun Carin Jonsdotter som han gifte sig med samma år som nya hustrun föddes.

När Cajsa gifter sig med Nils 1805 flyttar hon in på hans gård i Skorpeds socken, en gård som ska visa sig vara välbekant för oss: den ligger nämligen i den lilla byn Johannesberg… 

Johannesberg 1800-tal.

Låt oss återkomma till Cajsa och barnen och nu stilla vår nyfikenhet kring vem hennes make Nils är och hur det kommer sig att han är nybyggare i Johannesberg, av alla platser på jorden!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar