lördag 13 augusti 2022

Tillbaka till Johannisberg!

Det här inlägget börjar där det förra slutade, år 1805, med att Cajsa Abramsdotter från Sidensjö gifter sig med änklingen Nils Gabrielsson och flyttar in på hans gård i den lilla byn Johannisberg i Skorped.

Den 24 juni 1805 vigdes Nybyggaren Nils Gabrielsson i Johannisberg med
Catharina Abramsdotter från yttre församlingen.

Johannisberg är en relativt ung by, särskilt jämfört med grannbyn Önskan som varit bebodd sedan många hundra år. Tillstånd till anläggandet av Johannisberg lämnades år 1776 och året därpå flyttade två nybyggare dit (Johan Olofsson från Lännäs, kanske han som gav byn sitt namn, och Nils Eliasson från Nyland). Livet som nybyggare var hårt och ingen av dem blev långvariga. Båda nybyggena övertogs av andra bönder inom några år och vid samma tid flyttade ytterligare ett par nybyggare dit för att anlägga gårdar i byn. När Nils Gabrielsson beslutade sig för att flytta till Johannisberg som nybyggare år 1794 bestod byn av de fyra gårdar som den alltsedan dess utgjorts av. 

Nils och hans första hustru Karin övertog här ett nybygge som året innan påbörjats av en annan Nils (Nils Christiansson från Bredbyn 1766–1809). Lite efterforskningar har visat att det nybygge som Nils och Karin sedan byggde upp och bebodde under drygt tio år vid sekelskiftet 1800 var samma gård som min farmors mor skulle komma att födas på många år senare! Min farfars mormors farfar Nils var alltså den nybyggare som grundade samma gård som min farmors morfars far Anders kom att överta fyrtio år senare och där hans son (Sven Lindström) föddes och dog och där alltså även min farmors mor Kristina växte upp. Världen är liten, som bekant!

Familjen Lindström på gården i Johannisberg tidigt 1900-tal.

Lindströms gård tidigt 1900-tal med en ung Per Forsberg till höger, han var först dräng
på gården men kom sedan att gifta sig med Sven Lindströms dotter Anna. Per och Anna
tog så småningom över Lindströms gård och gjorde den till Forsbergs gård. 

Det är dock inte samma byggnader idag som när Nils Gabrielssons familj bodde på gården, Sven Lindströms far byggde en stor fin mangårdsbyggnad i mitten av 1800-talet. Gissningsvis byggde Nils (och företrädaren Nils) enklare timmerhus på sitt nybygge i slutet av 1700-talet.

Men var kom då Nils ifrån innan han och hans första hustru Karin flyttade till Johannisberg 1794? Låt oss backa bandet lite.

Nils Gabrielsson 1755–1838

En liten påminnelse om var vi befinner oss i det grenrika släktträdet: Nils Gabrielsson är alltså far till Olof Nilsson, som kom att gifta sig med Greta i Eds socken (bördig från Dalarna och dotter till nybyggare) som vi lärt känna sedan tidigare. Olof och Greta kom sedan att bli föräldrar till Anna Brita, som i sin tur blev mor till Anna (min farfars mamma). Förra inlägget handlade om Olofs mor Cajsa, som alltså var Nils Gabrielssons andra hustru, medan vi nu ska fokusera på Nils och hans ursprung, innan vi knyter ihop säcken med Olof och Greta i Ållsjön. 


Vi rör oss nu framför allt i Skorpeds socken, med några inslag från Sidensjö, innan Olof och Greta landar i Eds socken. 

Nils föddes i byn Holm i Skorpeds socken den 10 december 1755.

Födelsenotis den 10 december 1755:
Gabriel Nilsson och hustrun Karin Persdotter i Holm son Nils.

I april samma år gifte sig hans föräldrar Gabriel Nilsson (1734–1811) och Carin Persdotter (1729–1805).

Vigselnotis april 1755:
Drängen Gabriel Nilsson från Holm med Carin Persdotter från Uberg.

Nils far Gabriel är född på Holm 2:1 år 1734, en gård som hans far (Nils Olofsson 1710–1783) förvärvade året innan Gabriel föddes. Gården uppdelas i två, Holm 2:2 och 2:3, år 1759 och Gabriel Nilsson och hans hustru Carin övertar Holm 2:2 medan fadern Nils Olofsson och hans hustru bor kvar på Holm 2:3. 

Vi ska återkomma till byn Holm och Gabriel Nilssons anor senare (stora överraskningar utlovas i den delen av släktträdet!) men låt oss nu se lite närmare på Nils Gabrielssons mor Carin och hennes anor.

Carin Persdotter (1729–1805)

Carin (alltså min farfars mormors farfars mor…) föddes den 22 november 1729 i byn Ås i Sidensjö socken. Fadern hette Per Andersson (1699–1763) och han var född på samma gård (Ås 4:1) liksom såväl hans far och förfäderna innan honom ända tillbaka till bonden med det ovanliga namnet Fåle Håckensson, som anlade gården år 1535. Det är ju fint att se att den här delen av släkten var hemmansägare och hade en egen gård i så många generationer tillbaka, då var de åtminstone inte utfattiga som så många andra grenar av släkten, men som släktforskare är det såklart trist med generation efter generation på samma markplätt… 

Per Andersson från Ås gifte sig 1726 med Anna Ersdotter (1701–1772) från byn Brynge i Sidensjö socken. Annas far (Erik) hade anor i Brynge åtminstone tillbaka till 1500-talet, medan Annas mor (Anna) härstammade från byn Rössjö sedan lång tid tillbaka.

År 1741 flyttar Per Andersson och Anna Ersdotter med sina barn från Ås till Uberg där de bor till sin död, sedan äldste sonen tagit över gården som brukligt var. Det är alltså i Uberg Carin bor när hon träffar och gifter sig med Gabriel Nilsson från Holm våren 1755. I samband med vigseln flyttar hon till Gabriels gård och här i Holm föds alltså vår huvudperson Nils i slutet av år 1755!

Carin och Gabriel flyttar så småningom till Lännäs, där sonen Olof förvärvat en gård, där de dör 1805 respektive 1811. Gabriel är enligt prästens noteringar både ”blind och döf” sina sista år i livet.

Den 28 mars 1805 "Dödde och den 14 april begrafdes Gabriel Nilssons i Länäs hustru Carin Pehrsdotter
- på 76:e året gammal - Död af svullnad i magen."


Den 9 september 1811 "Dödde och den 22 begrafdes Bonden Gabriel Nilsson i Länäs
- på 77:e året gammal - död af Ålderdomsbräcklighet."

Tillbaka till Nils

Nils Gabrielsson växer upp på gården i Holm med föräldrar och syskon och tjänar sedan som dräng, som alla andra unga män, tills han 1777 gifter sig med Karin Jonsdotter från Mosjö (1747–1804). De får så småningom överta gården Holm 2:3 efter farfadern (eftersom faderns gård Holm 2:2 övertas av Nils bror Olof). Här får de barnen Gabriel (1778–1804), Stina (1782–1843) och Cajsa (1786–1856). 

I början av 1790-talet söker sig Nils och Karin av någon anledning från Holm till Oppsjön i samma socken. Oppsjön grundades som nybygge år 1764. Nils och Karin övertar en gård i Oppsjön efter Nils Christiansson, som söker sig vidare till Johannisberg där han grundar det nybygge som Nils och Karin ska komma att överta några år senare. De är uppenbarligen bekanta med varandra, Nils och Nils, och följs åt från by till by.

Här i Oppsjön föds sonen Jonas i augusti 1791, men dör redan tre månader senare. 

Åren i Johannisberg

Nils och Karin och de tre barnen söker sig vidare från Oppsjön till Johannisberg år 1794. Vid flytten är äldste sonen Gabriel 16 år gammal. Hans yngre systrar Stina och Cajsa har fyllt 12 och 8. Flickorna växer sedan upp på gården i Johannisberg tills de flyttar hemifrån och tjänar som pigor i socknen. Både Stina och Cajsa gifter sig så småningom och får varsin stor kull med barn innan de dör 1843 respektive 1856, båda levde för tiden långa liv.

Tanken är nog att Gabriel ska överta gården i Johannisberg så småningom och att Nils och Karin ska bo kvar i en hyfsat bekväm ålderdom, men livet och döden vill annat. 

Vårvintern 1804, efter tio år i Johannisberg, insjuknar såväl Karin som sonen Gabriel (vid det laget 26 år gammal) i vad som anges vara ”Hetsig feber” i deras dödsnotiser. För tyvärr dör de båda, med någon veckas mellanrum, i månadsskiftet mars/april 1804. Nils blir ensam kvar på gården, han är vid det här laget knappt femtio år fyllda.

Bouppteckningen efter Karin i Johannisberg 1804 hade kunnat ge oss en bild av hur gården såg ut vid den här tiden, men tyvärr är handstilen nästan oläslig. Vi kan dock utläsa att gården i sig, Krononybygget Johannisberg nr 4, värderas till 388, 42 riksdaler. Vi kan också se att Nils Gabrielsson och hans hustru har ett par skulder hos en viss Olof Jonsson i Önskan, samme Olof Jonsson som ska komma att bli farfars far till Per Zakrisson (min farmors far). Olof Jonsson var en av Önskans storbönder vid den här tiden, kanske hade han lånat Nils Gabrielsson pengar för att förvärva eller bygga gården.

I bouppteckningen efter Karin Persdotter 1804 värderas Krononybygget
Johannisberg No 4 till 388, 42 Riksdaler.

Nils Gabrielssons och hustrun Karins skulder vid tiden för hennes död upptas under "Afgående poster"
i bouppteckningen. Överst finns en skuld på 288 riksdaler till Nils Jonsson och Olof Jonsson i Önskan.
Längst ner ser vi ytterligare en skuld till Olof Jonsson i Önskan på 9 riksdaler.

Nils Gabrielsson undertecknar bouppteckningen efter hustrun med sitt bomärke.

Så är vi då framme vid den tidpunkt i historien som detta inlägg började med. Vid midsommartid året därpå gifter Nils nämligen om sig med Cajsa Abramsdotter, som ju är ensamstående mor till lilla Sara Cajsa och troligen i stort behov av en man som sörjer för dem, utfattiga och utfrysta i socknen som de är. Nils får därmed en ung hustru till gården och Cajsa får ett eget hem och en trygg försörjning för sin dotter. Senare samma år föds deras son Gabriel (som får samma namn som sin farfar och sin äldre bror), men han blir bara tre månader gammal. En sorg som ska komma att upprepa sig i Nils och Cajsas familj ofattbart många gånger de kommande åren…

Den 1 mars 1806 "Dödde och den 9 begrafdes Nils Gabrielssons i Johannisberg
son Gabriel - nära 3 månader gammal - död af okänd sjukdom."

Nils överlåter gården till en annan bonde 1806, men de bor kvar i ett torp i Johannisberg i några år. Troligen har han inte ork eller ekonomiska möjligheter att driva gården vidare och inga vuxna söner att förlita sig på. Gården i Johannisberg har sedan sex olika ägare innan Sven Lindströms föräldrar, Anders Jonsson och hans hustru Stina, förvärvar den år 1844 för 1200 riksdaler. Gården blir sedan kvar i vår släkts ägo ända tills min farmors kusin Erik Forsberg säljer den i slutet av 1990-talet. Numera står den övergiven, ingen har bott där på decennier. 

Framsidan av gården i Johannisberg i nutid.

Baksidan av gården i Johannisberg i nutid.

I torpet i Johannisberg föds Nils och Cajsas dotter Anna i februari 1807. Cajsas förstfödda ”oäkta” dotter Sara Cajsa är 8 år vid det här laget och får nu bli storasyster åt en liten flicka som åtminstone får överleva barndomen.

Ett och ett halvt år senare, i augusti 1808, föds tvillingarna Abram och Nils

Den 24 augusti 1808 "Föddes och den 28 döptes Nils Gabrielssons i Johannisberg
och hustru Cajsa Abramsdotters söner Abram och Nils."

Av tvillingarnas födelsenotis kan vi utläsa att de fyra nybyggarbönderna i Johannesberg verkar vara ett sammansvetsat gäng, de övriga tre får nämligen hedersuppdraget att vara faddrar åt pojkarna. Nils dör dock redan ett par veckor efter födseln och Abram får inte ens bli ett halvår gammal.

I december 1809 föder Cajsa en dödfödd son och ett och ett halvt år senare föds ännu en son som också får namnet Nils. Han lever i ganska precis två månader innan han dör av ”bröstsjukdom”.

Familjen lämnar Johannisberg 1812. Under en tid som torpare i byn Holm föds Olof, den 4 juli 1812. Olof har turen att överleva barndomen och leva långt upp i vuxen ålder, vilket var tur för oss...

Familjen bor sedan inhyses i byn Oppsjön hos sina vänner Nils Christiansson med familj och här föds dottern Brita i maj 1814. Lilla Brita hinner fylla ett år innan hon dör den 1 juni 1815 av ”hjärtsprång”.

Året därpå, i september 1816, föds dottern Märta Greta. Hon hinner inte ens fylla ett år… i juli 1817 somnar hon in av okänd barnsjukdom.

Familjen har vid det här laget flyttat tillbaka till Holm och får här två söner som båda döps till Nils. Den första pojken föds i augusti 1818 och får leva i ett halvår. Den andra pojken föds i februari 1820, exakt ett år efter sin brors död, men dör redan ett par veckor senare av vad prästen betecknar som en ”uppkastning”.

Nils och Cajsa har nu fått elva barn på femton år, men bara två av dem överlever spädbarnstiden… Nils är vid det här laget 65 år gammal och Cajsa är 43 och säkert väldigt sliten efter alla graviditeter och förluster. 

Nils tycks bli blind och svag på ålderns höst, Cajsa får ta hand om honom och hemmet. De är fattiga och bor inhyses i Holm på socknens bekostnad. 

Prästens notering efter Nils och Cajsa i husförhörslängden...

Nils dör den 7 februari 1838, han blir över 80 år gammal:

Dödsnotis den 7 februari 1838:
Fattighjonet Nils Gabrielsson från Holm - död af ålderdom 83 år gammal.

Cajsa lever i över ett decennium till, alltjämt utfattig och inhyses. Hon dör den 1 augusti 1851 i en ålder av 73 år:

Dödsnotis den 1 augusti 1851:
Inhyses Enkan Katharina Abramsdotter i Holm, 73 år och 8 månader.

Hur går det för Cajsas ”oäkta” dotter Sara Cajsa?

Cajsas förstfödda, den ”oäkta” dottern Sara Cajsa, lämnar hemmet i yngre tonåren för att ta tjänst som piga. Så småningom tar hon efternamnet Eskilsdotter (så kanske visste hon trots allt vem som var fadern?) och gifter sig med torparen Jacob Nilsson år 1824.  Jacob Nilsson är son till Nils Christiansson, bonden och nybyggaren som Sara Cajsas styvfar Nils följt från by till by och som anlade nybygget i Johannisberg som Nils och Karin övertog 1794. Sara Cajsa och Jacob känner alltså varandra sedan barnsben.  Prästen noterar om Jacob sedan unga år att han är ofärdig/krympling och vid något tillfälle i ungdomen är han även häktad (inte dömd) för stöld, vilket sedan följer med i varje husförhörslängd resten av livet. Sara Cajsa och Jacob bosätter sig i Byvattnet i Skorpeds socken. Här föds barnen Märta (1825), Nils (1826), Cajsa (1828), Anna Maria (1830), Jacob (1832), Sara (1835) och Lisa Stina (1841, dör samma år), innan Sara Cajsa dör den 28 juli 1843 av en förkylning. Maken Jacob Nilsson gifter aldrig om sig, men bor kvar i Byvattnet till sin död sommaren 1870.

Hur blir livet för Nils och Cajsas dotter Anna?

Dottern Anna lämnar hemmet i början av 1820-talet, hon är då inte mer än 15 år gammal. Jag kan inte låta bli att tänka på hennes barndom, alla småsyskon som fötts och dött i hemmet i princip årligen under hela uppväxten, vad gör det med en att leva så som liten, hur härbärgerar ett barn all den sorgen? Anna tjänar som piga på gårdar i Ufsjö, Mosjö och Byvattnet och vi kan följa henne i arkiven fram till 1826. Sedan försvinner tyvärr spåren efter henne. 

Och så sluts cirkeln när Olof Nilsson träffar Greta i Ållsjön... 

Olof lämnar föräldrahemmet i Holm sist av barnen, år 1828, när han fyllt 16 år. Han tar tjänst som dräng på en granngård i Holm första året, men i början av 1830-talet är han istället dräng i Lännäs. Under 1834 är Olof tillbaka som dräng i Holm innan han flyttar till Resele socken i ett par år. Därefter, år 1836, flyttar Olof till Grönåsen i Eds socken där han gifter sig med Greta den 20 november. Drygt fyra månader efter bröllopet föds dottern Cajsa Greta. Sex år senare får de dottern Anna Brita (min farfars mormor!). 

När Anna Brita föds har hennes farfar Nils redan dött, men farmor Cajsa lever än. Hon är vid det här laget 66 år gammal och bor i byn Holm i Skorpeds socken, inhyses och utfattig. Jag undrar om Anna Brita träffade sin farmor innan hon dog, när flickan var bara 8 år gammal?

Olof och Greta får sedan sönerna Nils Erik och Olof Oscar år 1850 och 1855. Olofs och Gretas barnaskara blir inte så stor och tät som vi vant oss vid under den här tiden, men alla barnen överlever de kritiska småbarnsåren. Den 4 februari 1859 dör dock Nils Erik, 9 år gammal, i scharlakansfeber.

Olof och Greta bor kvar i Ållsjön i Eds socken till sin död. Olof överlever nätt och jämnt nödåren i slutet på 1860-talet, den 12 januari 1870 tar tyfusen honom, han blir 57 år gammal. Greta överlever honom med över två decennier, först den 21 januari 1893 tar lungsoten hennes liv.

Bouppteckningen efter Olof är rätt tydligt skriven, så den följer här i sin helhet:


Hur går det då för Olof och Gretas barn (Anna Britas syskon)?

Äldsta dottern Cajsa Greta gifter sig med Hans Hansson från Skorped (1832–1868) år 1855 och de bor sedan inhyses på hennes fars gård i Ållsjön. De får barnen Anna Greta (1856), Cajsa Brita (1858), Marta Maria (1861) (dog strax efter födseln), Märta Johanna (1864) och Nils Olof (1867) innan Hans Hansson dör den 31 januari 1868 i lungsot. Yngste sonen Nils Olof dör våren 1869 i smittkoppor. Cajsa Greta gifter om sig i juni 1870 och får året därpå sonen Erik Olof. Så småningom flyttar Cajsa Greta med maken till Boteå, där hon bor till sin död den 9 november 1905.

Sonen Olof Oscar bor kvar hemma hos modern Greta sedan fadern dött. Så småningom träffar han Brita Karolina Norlin från Resele (1851–1922) och de gifter sig 1879. Deras förstfödda dotter Anna Margareta får bara leva i ett par veckor. Olof Oscar blir skomakare, byter efternamn till Westerlund och flyttar med familjen till Resele socken 1881. Här föds sönerna Olof Alfred 1881 och Oscar Vilhelm 1883, som båda dör någon vecka efter födseln. Döttrarna Brita Olivia och Margareta Carolina föds 1885 och 1886. Sonen Johan Oscar föds 1889. På försommaren 1891 föds dottern Anna Elisabet, som dör våren 1893. Samma höst dör även dottern Brita Olivia, 8 år gammal. Sonen Johan Oscar emigrerar till Amerika våren 1911. Olof Oscar och hustrun Brita Karolina bor kvar i Överbodvill i Resele resten av livet. Olof Oscar dör den 15 november 1921, hustrun ett år senare.

Nu har vi tagit del av berättelserna om min farfars mormor Anna Britas föräldrar, Olof och Greta, och deras närmsta släktingar. Kanske vore det då dags att lära känna Anna Brita lite närmare (och därefter min farfars mor Anna). Innan vi gör det ska vi dock backa bandet rejält ännu en gång, för det finns en del fascinerande livsöden kvar att upptäcka bland Olofs släktrötter långt tillbaka i tiden… Låt oss börja med att gå tillbaka till Olofs farfar, Gabriel Nilsson från Holm, och ta en titt på hans föräldrar.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar