fredag 26 augusti 2022

Anna Brita - min farfars mormor

Nu, äntligen, ska vi förflytta oss närmare i tid: det har nämligen blivit dags att lära känna min farfars mormor Anna Brita lite närmare! Anna Britas livsöde är ju sammanflätat med såväl hennes föräldrars (Olof Nilsson och Greta Eriksdotter) som med hennes förste make Johan Olsson Harlins. En berättelse om Anna Britas liv blir därför en del upprepningar av tidigare berättelser. Just inlägget om Johan kan dock med fördel läsas om i sin helhet tillsammans med detta inlägg: Klicka här 

Här följer inledningsvis en liten resumé över Anna Britas liv fram tills att Johan dör sommaren 1892 och lämnar henne ensam med en handfull minderåriga barn och skulder som överstiger tillgångarna…

Anna Britas barndom

Olof från Holm i Skorpeds socken (vars far var nybyggare i Johannisberg…) gifter sig med Greta från Grönåsen i Eds socken (dock bördig från Dalarna…) den 20 november 1836. Några månader efter bröllopet föds dottern Cajsa Greta. Sex år senare, den 24 juni 1843, får de dottern Anna Brita. Det råder dock ett litet mysterium kring Anna Britas födelse och första tid i livet. Det finns nämligen ingen födelsenotis om hennes ankomst till världen och hon finns heller inte upptagen i husförhörslängden för familjen de första åren. Det här är en smula märkligt faktiskt, eftersom de flesta präster var mycket noga med sina noteringar om församlingsborna, men möjligen ligger förklaringen i att familjen tycks flytta runt en del just de här åren. 

Olof, Greta och lilla Cajsa Greta bor i Grönåsen i Eds socken till åtminstone 1841. Noteringarna om att de infunnit sig för husförhör eller nattvardsgång upphör efter 1841, men kanske var de ändå kvar i socknen åren därpå. Det finns nämligen ingen notering om vart de skulle ha tagit vägen, men prästen har antecknat tecknen för att Olof är ”känd för fylleri och snatteri”. Kanske hade Olofs brott något med denna lucka i arkiven att göra, kanske fick hela familjen det svårt och försvann från prästens radar? Det kan ju vara därför det inte går att hitta någon födelsenotis för Anna Brita sommaren 1843.

Husförhörslängd Skorpeds församling 1844 - 1846.

Mellan april 1844 och november 1846 återfinns Olof, Greta och dottern Cajsa Greta inhyses i Aspeå i Skorpeds socken. Enligt noteringen flyttar de in från Eds socken (vilket stärker teorin om att de varit kvar hemmavid men inte i prästens synfält). Om Olof har prästen noterat att han nu är straffad för fylleri och stöld samt att han är försvarslös, dvs att han saknar laga försvar (en anställning) vilket är olagligt vid den här tiden. Gissningsvis beror försvarslösheten på att han är straffad för brott.

En förklaring till hur tecknen ska tydas i kyrkboken.
Notera nedan att tecknen för "Straffad för Stöld och Fylleri" följer Olof genom livet.

Kanske är det så att familjen sökt sig bort från hemsocknen Ed för att börja om i Olofs barndomssocken Skorped. Vid den här tiden borde dock lilla Anna Brita finnas i familjen, hon uppges ju senare vara född den 24 juni 1843, men hon lyser med sin frånvaro bland Skorpedsprästens noteringar. Lämnades hon kvar hemma i Eds socken? Eller slarvade prästen med familjeuppställningen? Någon födelsenotis för hennes födelse finns inte heller, varken i Eds kyrkoböcker eller i Skorpeds. Familjen tycks ha gått under jorden mellan hösten 1841 i Ed och våren 1844 i Skorped.

Husförhörslängd Eds församling 1846 - 1855.

Från slutet av 1846 hittar vi sedan familjen, inklusive dottern Anna Brita, tillbaka i Eds socken. Olof och Greta blir här torpare i byn Ållsjön för resten av sina liv (sönerna Nils Eric och Olof Oscar föds på 1850-talet, deras livsöden finns återberättade sist i det här inlägget: Klicka här). 

Husförhör Eds församling 1856 - 1864.

Vi får inte veta mycket om personerna genom arkiven. Har vi ”tur” utmärker de sig på något sätt som prästen finner anledning att göra en notering om. Tyvärr rör detta oftast negativa omdömen. Hit hör tex alla ”sinnessvaga”, ”idioter”, oäkta barn och brott som begåtts. Det finns dock kolumner i husförhörslängderna under 1800-talet som rör läsförståelse och begåvning där prästerna använde ett på förhand bestämt symbolsystem med prickar och streck. Om man tolkar dessa kan det ge ytterligare en liten pusselbit till personen man forskar på.

Prästernas sinnrika symbolsystem för läsförståelse och annat i kyrkboken.

Enligt folkskolestadgan 1842 skulle alla barn gå i skolan. I Eds socken bedrevs skolundervisning i sockenstugan och den förste läraren installerades 1848. Han hette Abraham Forsström och fick låna pengar av socknen för att kunna utbilda sig vid seminariet i Härnösand. Uppslutningen av barn i skolan var dock dålig. Föräldrarna tyckte att det var för kostsamt att bidra till skollärarens uppehälle (i såväl pengar som mat) och att barnen gjorde större nytta hemmavid. Många barn hade också alltför lång väg att gå till skolan. Under Anna Britas förmodade skolår på 1850-talet blev det nog därför inte mycket bevänt med hennes skolgång, familjen var fattiga torpare och bodde långt från skolan. Det är nog frånvaron av undervisning som avspeglas i prästens kritiska omdömen.

För Anna Britas del kan vi nämligen uttolka av prästens symboler i hennes kolumner att hon som ung ”läser svagt och har trögt minne” och att hon ligger efter i utantilläsningen av bland annat katekesen. Så småningom når hon upp till omdömet ”någorlunda” läsförmåga av prästen i Eds församling. Prästen i Skorped anser under åren där att hon läser ”försvarligt” ändå. Hon saknar dock genomgående anteckningar som rör begåvningsnivå. Man kan sammanfattningsvis få intrycket att prästerna inte var särskilt imponerade av Anna Brita, vad nu det säger om en person...

Anna Brita bor kvar i föräldrahemmet i Ållsjön tills hon vid 19 års ålder gifter sig med granndrängen Johan Olsson hösten 1862.

Vigselnotis den 12 oktober 1862.

Anna Brita och Johan

Om Anna Brita och Johans gemensamma liv finns berättat i inlägget om honom. Här kan kort sammanfattas att Anna Brita och Johan blir kvar inhyses i Ållsjön efter giftermålet, förvärvar så småningom ett eget torp och får tio barn tillsammans. Sju söner och tre döttrar. En pojke avlider i samband med födseln ”utan erhållet dop” i april 1878, men inom ett år föder Anna Brita ännu en son. De övriga nio barnen överlever barndomen.

Husförhörslängd Eds församling 1880-tal med hela familjen samlad.

Hur tillvaron såg ut på Johans och Anna Britas torp i Ållsjön kan vi ju inte veta, men säkert levde de ett strävsamt liv utan något överflöd. Bouppteckningen efter Johan sommaren 1892 finns kvar i arkiven och den avslöjar ett sparsmakat hem, se utdrag ur bouppteckningen avseende möblemang mm nedan: 

I fähuset finns vid den här tiden ett sto, två kor (som heter Stjärna och Äpple), tre getter, två får och fyra höns, som alla bidrar till hushållet på sitt sätt:

Under vissa perioder var nog tillvaron extra svår. Nödåren i slutet av 1860-talet har ofta omtalats som de värsta i Ångermanland under hela seklet. Det kalla året 1867 frös skörden inne, året därpå brändes åkrarna sönder av torkan och sommaren 1869 regnade allt bort. Först 1870 normaliserades vädret, och därmed livet, i dessa trakter. Ser vi till vår familj i Ållsjön så föds Anna Britas och Johans tredje son i maj 1867 och sedan får de inga fler barn förrän tre år senare, i maj 1870. Förmodligen var det en välsignelse att ”bara” ha tre barnamagar att mätta, när det var sådan missväxt och nöd under åren däremellan, och för Anna Brita att inte behöva genomlida en graviditet och förlossning i dessa svälttider.

Efter 30 år tillsammans på torpet i Ållsjön insjuknar Johan i ”njurlidande” och dör den 25 juli 1892. Anna Brita är 49 år gammal och kvar i torpet med henne bor de fem yngsta barnen (sönerna Carl Oscar, Nils Albin och Edvard Otto samt döttrarna Anna Regina och Margreta Carolina). Yngsta dottern är bara sju år gammal vid faderns död. Bouppteckningen efter Johan avslöjar att de har skulder som vida överstiger tillgångarna. Torpet kommer därefter att ägas av Björkå Aktiebolag, men Anna Brita och barnen får bo kvar. Gissningsvis blir tillvaron för dem svår efter Johans död.

Husförhör efter Johans död 1892.

Knappt fyra år senare drabbas familjen av nästa stora sorg. Den 14 juli 1896 drunknar sonen Edvard Otto i Ångermanälven, blott 17 år gammal.

Dödsnotis den 14 juli 1896.

Tre månader senare, i mitten av oktober 1896, lyses det i kyrkan för giftermål mellan Anna Brita och en ung man från socknen, Olof Alfred Johansson. Dagen före julafton gifter de sig i Eds kyrka.

Vigselnotis den 23 december 1896, de tre lysningsdatumen längst till vänster.

Anna Brita och Olof Alfred

Olof Alfred är född den 15 augusti 1875 i Oldsjön och är alltså 21 år gammal när han gifter sig med Anna Brita, som vid det här laget har fyllt 53. Fem av Anna Britas barn är äldre än den nye maken. Olof Alfred bor fortfarande kvar hemma vid tiden för giftermålet. Fadern är död sedan många år (han dog av ”magkräfta” i 30-årsåldern) men modern gifte om sig snart därefter och Olof Alfred är uppvuxen med styvfar och många syskon. Olof Alfreds mor heter också Anna Brita, liksom den nyblivna hustrun, och är nio år yngre än sin svärdotter.

Flyttningsbetyg från Eds församling till Skorped.

Julen 1896, direkt efter giftermålet, flyttar Olof Alfred och Anna Brita från Eds socken till Skorped. Med sig tar hon sina två yngsta döttrar. Anna Regina ska fylla 15 strax därefter och lillasyster Margreta Karolina ska fylla 12. De äldre bröderna har vid det här laget lämnat föräldrahemmet för att ta tjänst som drängar i socknen.

Husförhörslängd i Aspeå, Skorpeds församling, 1896.

I Skorped bosätter sig de nygifta med flickorna i byn Jussjö. Här bor redan Anna Britas äldste son, Olof Johan Harlin, sedan tio år tillbaka. Olof Johan Harlin var först dräng i flera år innan han fick möjlighet att överta en av gårdarna och bli landbonde (han ägde inte marken). Jussjö är vid den här tiden en liten by med bara några få gårdar. Marken ägs även här av Björkå Aktiebolag. I Jussjö finns en järnvägsstation, så en banvaktsfamilj finns också i byn. Så småningom ska Erik Jonsson Stridsberg ta tjänst vid järnvägen just här…

Karta över Jussjö (markeringen) samt Ållsjön längst ner till vänster.

Olof Alfred anges inledningsvis vara ”arbetare”, men exakt hur han försörjer familjen framgår inte. Så småningom blir dock även han landbonde i Jussjö, liksom sin styvson Olof Johan Harlin (som är 12 år äldre än sin styvfar).

Möjligen mot alla odds, med tanke på åldersskillnaden, så lever Anna Brita och Olof Alfred tillsammans i Jussjö i nästan 25 år. Några gemensamma barn blir det ju inte, Anna Brita är alltför gammal. Olof Alfred får istället vara delaktig i Anna Britas yngsta döttrars uppväxt och se dem lämna hemmet i samband med respektive giftermål (Anna Regina 1901 och lillasyster Margreta Karolina 1904). Vi ska återkomma till Anna Britas döttrar och deras giftermål (särskilt Anna Regina förstås, som gifte sig med Erik Jonsson Stridsberg!), men låt oss först följa Anna Brita genom hela livet.

I många år är det bara Anna Brita och Olof Alfred kvar på gården i Jussjö. I november 1920 beslutar de sig dock för att lämna Skorped och flytta tillbaka till Eds socken. Vad som ligger bakom beslutet kan vi än så länge bara spekulera i, men kanske är det Olof Alfreds mamma som behöver dem. Det är nämligen dit de flyttar, hem till mor/svärmor Anna Brita i Oldsjön, som vid det här laget varit änka i några år. Tidigare samma år, 1920, har hennes yngste son flyttat hemifrån, kanske är det tomt och ensamt. För inte är det väl så att Olof Alfred istället lämnar av sin gamla hustru i moderns vård? Hon är trots allt betydligt äldre än svärmodern. Hustrun Anna Brita är vid det här laget 77 år gammal.

Ganska precis ett år senare, i mitten av november 1921, lämnar Olof Alfred officiellt både sin hustru och sin mor i Oldsjön och flyttar till grannsocknen. Jag har dock mina aningar om att han inofficiellt aldrig ens bott hos dem…

Utflyttningsbok för Eds församling 1921. Olof Alfred på raden längst ner.

Av 1921 års Utflyttningsbok för Eds församling framgår att Olof Alfred Johansson flyttar till Multrå den 19 november 1921. Efter hans namn är noteringen för ”och hustru” överstruket. I kolumnen som markerar hur många män respektive kvinnor som flyttar i familjen är strecket för en kvinna översuddat. Kanske hade prästen missuppfattat situationen, eftersom någon skilsmässa inte tagits ut, och rutinmässigt skrivit dit hustrun varpå Olof Alfred fick upplysa honom om sina planer? Anna Brita blir hur som helst kvar på gården i Oldsjön med sin svärmor sedan maken flyttat därifrån. Men varför flyttar Olof Alfred just nu, efter alla år, och vad är det som lockar i Multrå?

Innan jag avslöjar vilken vändning Olof Alfreds liv nu tar, ska vi ägna Anna Brita vår uppmärksamhet ända till slutet. För det är nämligen nära. Ett drygt år efter att maken officiellt flyttat ifrån henne dör Anna Brita, på självaste nyårsafton 1922, ett halvår före sin 80-årsdag. Hon bor då alltjämt hemma hos sin namne, svärmodern Anna Brita, som i sin tur dör bara ett och ett halvt år senare.

Olof Alfreds fortsatta liv

Vid tiden för flytten till Multrå är Olof Alfred 46 år gammal. Han har tillbringat 25 år tillsammans med sin hustru Anna Brita och har inte kunnat få några egna barn. Kanske är det längtan efter det som får honom att söka sig vidare?

Olof Alfred Johansson flyttar alltså till Multrå församling och bosätter sig i byn Klovsta. I samma veva flyttar den 20 år yngre hushållerskan Lilly Elisabeth Sehlberg och hennes två döttrar in på samma gård. 

Karta över Klovsta (markeringen) och Oldsjön högre upp i mitten.

Ett drygt år innan flytten, den 13 november 1920, har Lilly Elisabeth fött en oäkta dotter, Anna Margareta. Vid tiden för flickans födelse bor Lilly i byn Östanbäck i Junsele församling med sin tvååriga oäkta dotter Agnes Johanna (som dock har en far som tagit på sig faderskapet inför prästen). 

Vi vet inte hur och var Olof Alfred träffar Lilly, men ett samband som skulle kunna ha med detta att göra är att det flyttar in en arbetare från just Junsele hos Olof Alfred och Anna Brita i Jussjö 1917. Kanske är det han som kopplar samman Olof Alfred med Lilly i Junsele?

Olof Alfred blir torpare på torpet Grönvall i Klovsta och Lilly anges vara hans ”hushållerska”. De gifter sig aldrig, men den 6 december 1923 föds deras gemensamma dotter Agda Regina. I kyrkböckerna noteras flickan som ”utom äktenskapet”, men med anteckningen ”Såsom Agda Reginas fader har muntligen anmält sig Olof Alfred Johansson”. Först 1929 tar Olof Alfred formellt på sig faderskapet även för dottern Anna Margareta, som ju föddes vid tiden för hans och Anna Britas flytt från Jussjö till Oldsjön… 

Där löste vi nog frågan om bakgrunden till det uppbrottet och svaret på varför jag har mina aningar om att Olof Alfred i realiteten kanske aldrig ens flyttade med till Oldsjön!

Olof Alfred, Lilly och de tre döttrarna blir kvar på torpet Grönvall i Klofsta. Döttrarna flyttar så småningom hemifrån i tur och ordning. Olof Alfred dör i Multrå församling den 21 februari 1958, vid 82 års ålder. Lilly lever ända tills någon månad efter sin 80-årsdag, den 15 juni 1975, då hon dör boendes i Eskilstuna. Döttrarna flyttar alla till Stockholm så småningom. Agnes Johanna dör den 4 augusti 2008 i Brännkyrka, i en ålder av 90 år. Anna Margareta dör vid 82 års ålder, den 28 augusti 2003 i Österhaninge. Agda Regina blir bara 58 år gammal, hon dör den 29 maj 1982 i Farsta.

När Anna Brita dör, på nyåret 1922, är hennes näst yngsta dotter Anna Regina 40 år gammal. Hon har då själv flera barn, bland annat min farfar som vid den här tiden är fyra år gammal (träffade han sin mormor?) och nyfödda lilla Henning. Jag ser fram emot att berätta om min farfars mors livsöde, men först ska vi se vad det blev av hennes syskon i livet.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar