Så har vi då tagit oss fram genom generationerna till min farfars mors far, Johan!
Födelsenotis den 15 januari 1839. |
Johan föds den 15 januari 1839 i torpet på Grönås i Oldsjön, Eds socken. Han är fjärde barnet till Olof Jönsson från Solberg i Jämtland och Anna Olsdotter från Myrbacka i Dalarna. Johan är drygt 11 år gammal när familjen gör resan till Amerika och tillbaka 1850. Vilka minnen har han av den längre fram i livet, tro?
Johan lämnar föräldrahemmet när han är 17 år gammal, 1856, för att ta tjänst som dräng i Resele socken. Redan året därpå, 1857, är han tillbaka i Oldsjön för att tjäna som dräng på granngården till föräldrahemmet. Kanske blev hemlängtan för stor, för året därefter flyttar han hem en sväng innan han går ”till sjöss” 1859.
År 1861 är Johan tillbaka på land och i hemsocknen för att återigen ta tjänst som dräng, nu hos en bonde i grannbyn Ållsjön. På en annan gård i den lilla byn Ållsjön bor bonden Olof Nilsson med familj. Bland barnen märks bland annat 18-åriga dottern Anna Brita (född 1843)…
Vigselnotis den 12 oktober 1862. |
Johan och Anna Brita gifter sig den 12 oktober 1862 och bosätter sig inhyses i ett torp på en gård i Ållsjön. Inom tre månader efter vigseln föds sonen Olof Johan.
Inhyses Johan Olsson, hustrun Anna Brita och förstfödde sonen Olof Johan. |
Johans liv blir tyvärr inte lika långt som de flesta av hans syskons, men han och Anna Brita ska ändå komma att få 30 år tillsammans på torpet i Ållsjön. Under dessa år föds totalt tio barn i det lilla torpet (vi ska naturligtvis följa dem alla genom livet framöver):
Olof Johan 1863-01-11
Per Valentin 1865-02-22
Bror August 1867-05-08
Brita Johanna 1870-05-24
Carl Oscar 1873-03-21
Nils Albin 1876-01-12
Edvard Otto 1879-03-18
Anna Regina 1882-01-02
Margreta Karolina 1885-02-04
Nästan alla barnen överlever barndomen. Den 9 april 1878 föder Anna Brita ett gossebarn som tyvärr ”afled utan erhållet dop”.
Husförhörslängd 1865 - 1875, Johan heter numera Harlin i efternamn. (Lillebror Carl Gustaf flyttar in 1866.) |
I mitten av 1860-talet lägger Johan till efternamnet Harlin. Liksom flera av sina bröder byter han bort Olsson till förmån för något ovanligare. Innan namnlagen infördes vid sekelskiftet 1900 var det fritt fram att ta sig vilket efternamn man ville. Ofta hade de nya efternamnen någon anknytning till hemorten (minns Johans fars nya efternamn Brunberg, som troligen inspirerats av Brunflo och Solberg), men just Harlin tycks inte ha någon sådan koppling. Den enda gång som efternamnet skymtat förbi sedan tidigare är hos den bonde i Sollefteå som Johans storebror Per Olof arbetade för som ung, han hette just Johan Olsson Harlin. Kanske inspirerades vår Johan därifrån?
I mitten av 1860-talet flyttar Johans lillebror Carl Gustaf in på torpet i Ållsjön. Han anges vara ”Löse drängen”, vilket betyder att han inte har någon anställning. Vi vet ju dock sedan tidigare att Carl Gustaf under åren hos brodern i Ållsjö utbildar sig och blir båtsman och även att hans liv därefter kommer att bli kantat av sorger och bedrövelser…
Husförhörslängd 1875 - 1884. |
I mitten av 1870-talet noteras Johan som ”torpare” istället för ”inhyses”, så vid det här laget har han kanske haft möjlighet att förvärva torpet i Ållsjön.
Fem av Johans syskon emigrerar till Amerika under 1880-talet, där även fadern bor vid det laget. Johan och Anna Brita blir dock kvar i torpet i Ållsjön. Kanske har de inte råd med biljetter till hela den stora familjen, kanske har de bara inte samma förhoppning om ett nytt liv ”over there”. Helt oberörda av den massflyttning som sker i familjen och släkten, ja i hela Sverige vid det här laget, är de säkert inte. Och sannolikt är tillvaron i torpet inte mindre torftig och slitsam för dem än för någon annan. Något får dem dock att bli kvar. Kanske är det Johans hälsa...
Husförhörslängd 1885 till 1894. |
Sommaren 1892 är Johan 53 år fyllda. Hustrun Anna Brita är 49 år gammal och i deras tiofaldiga barnaskara är den äldste vid det här laget nästan 30 år och den yngste har fyllt sju. Det är vid den här tiden, den 25 juli 1892, som Johan lämnar dem. I församlingens dödbok anger prästen ”Njurlidande” som dödsorsak, så han har nog varit sjuk en tid. Anna Brita blir nu änka och lämnad ensam med fem barn kvar i hemmet.
Dödsnotis den 25 juli 1892. |
Bouppteckningen efter Johan är detaljerad och en aning svårläst, både på grund av skrivstil och stavning. Vi får veta att det i torpet finns bland annat en Caffi panna, två Caffi qvarnar, en Cast rull, en Caffi canna, en Caffi brännare, fyra Caffi tjärl, sex Tallrikkar, en Jern spis, en Driks tunna, en Sjänk, en Byråd, en Wågsäng, en Kjissta, ett Fällbord och fyra stolar, en Spin råck, en Wäfstol, en Fijol och en hel del verktyg, madrasser och sängkläder osv.
Johans kläder uppräknas till en grå vadmalsrock, en sommarrock, en klädesrock, en väst, en vintermössa och ett par byxor:
På torpet finns också ett brunt sto, en ko ”Äpple Kalad”, en ko ”Sjärnan Kalad”, tre getter, två får och fyra höns:
Tillgångarna i dödsboet summeras till 319 kronor och 15 öre. Det finns dock en hel del skulder, varav en stor till Björkå Aktiebolag (för torp och åkermark?), så när allt är sammanräknat och avdraget har dödsboet en skuld på 255 kronor och 15 öre. Ingen lätt situation för Anna Brita att hantera:
〰
Här slutar berättelsen om Johan Olsson Harlin, min farfars morfar. Min farfars mor Anna är vid den här tiden bara 10 år gammal, men innan berättelsen om henne tar vid (och vi därmed återknyter kontakten med Erik Jonsson Stridsberg) ska vi såklart stifta närmare bekantskap med hennes mamma Anna Brita, min farfars mormor. Vem var hon och hur såg hennes rötter ut?
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar