Anna Regina Stridsberg född Johansdotter Harlin blev hennes fullständiga namn genom livet, kvinnan som skulle bli min gammelfarmor. Hon dog sjutton år innan jag föddes, 79 år gammal. En aktningsvärd ålder, efter ett strävsamt liv. Vid det laget hade hon varit änka i nästan två decennier och innan dess förlorat en vuxen dotter, men av de åtta barn hon och Erik satte till världen levde alltjämt sju. Dessutom hann hon bli mormor och farmor många gånger om. Men mer om allt detta senare, nu ska vi först göra en kort sammanfattning av vad vi vid det här laget vet om hennes rötter innan vi riktar ljuset mot Anna själv.
Rekapitulering av Annas släktrötter
Två månader och elva inlägg har vi ägnat åt Annas rötter och det har minst sagt varit en hel del överraskningar. Vi började med att lära känna Annas far Johan, vars föräldrar var nybyggare i Grönåsen i Eds socken. Johans far kom ju från Brunflo i Jämtland och hamnade i Ångermanland när hans föräldrar i sin tur bröt upp och blev nybyggare.
Även Johans mor var barn i en nybyggarfamilj som ursprungligen kom från Dalarna. När Johan var i tioårsåldern (tidigt 1850-tal) emigrerade familjen till Amerika för ett kort tag, de måste därmed varit bland de allra första i den enorma emigrantvåg som skulle svepa genom landet under det kommande halvseklet. Johans far och flera av hans syskon lämnade ju också så småningom fäderneslandet för gott.
Sedan vi fått en bild av Annas far Johans rötter vände vi blicken mot hennes mor, Anna Brita, och här radade det ena häpnadsväckande livsödet efter det andra upp sig!
Anna Britas mor Greta var även hon dotter till nybyggare från Jämtland (men bördiga från Dalarna) och det var nu vi upptäckte att Annas föräldrar var släkt med varandra några generationer bakåt i tiden genom nybyggaren Mats Andersson, vars två döttrar var Johans och Anna Britas respektive mormor. Det var också i Annas mormors släkt vi hittade skogsfinska rötter i Grangärde socken i Dalarna. Men det var i Annas morfars släkt vi hittade de märkligaste fynden. Annas morfar hette Olof och var ju född i Skorped, där hans far varit en av de första nybyggarna i Johannisberg och grundat samma gård som släkten Lindström (på min farmors sida) sedan förvärvade och ägde i över hundra år.
Vi upptäckte också att en av Olofs anmödrar avrättades och brändes på bål såsom häxa i Torsåker 1675, en rätt omskakande upptäckt, och att det sannolikt finns samiskt ursprung i den här delen av släkten långt tillbaka i tiden. Ja, det har verkligen varit något av en bergochdalbana att lära känna Annas släktrötter, och då har vi ju ändå bara skrapat på den yta som arkiven erbjuder…
Annas barndom och uppväxt
Berättelsen om Annas barndom och uppväxt blir i många delar en upprepning av berättelserna om hennes föräldrar och syskon, men nu tar vi del av händelserna ur Annas perspektiv.
Födelsenotis den 2 januari 1882. |
Västernorrlands Allehanda den 2 januari 1882. |
I familjen Harlins torp i byn Ållsjön i Eds socken föds en liten flicka den här blåsiga och snöslaskiga vinterdagen. Den nyblivna mamman Anna Brita är erfaren vid det här laget, åtta barn har hon fött sedan tidigare. Sju av dem bor fortfarande kvar i torpet. Vi känner ju syskonskaran och deras livsöden rätt väl vid det här laget (se förra inlägget!). I januari 1882 ska äldste brodern Olof fylla 19 och hans yngre bror Per blir 17 i februari. August är snart 15 och Johanna ska fylla 12. Oskar blir 9 denna vår och Albin fyller 6 år bara en dryg vecka efter lillasysterns födelse. Lille Otto (som kommer att drunkna i Ångermanälven som sjuttonåring…) är inte ens tre år fyllda när han blir storebror för första gången. Det är med andra ord rätt trångt i torpet vid tiden för lilla Annas ankomst till världen.
För att sätta tiden för Annas födelse i ett historiskt sammanhang kan vi ta del av följande entusiastiska notis införd i Sundsvallstidningen på hennes födelsedag:
Anna Brita och Johan är i 40-årsåldern när deras nionde barn föds, men de ska komma att bli föräldrar ännu en sista gång. När lilla Anna just har fyllt tre år blir hon storasyster till Margareta Karolina, som föds den 4 februari 1885. Flickorna är yngst i den stora syskonskaran och jag gissar att de kommer varandra nära. Genom berättelsen om Margaretas liv vet vi ju redan att de kommer att få liknande livsöden som banvaktshustrur och att de båda så småningom lever sina sista år i Skorpedstrakten.När pappa Johan dör, mitt i sommaren 1892, är Anna bara tio år gammal och lillasyster Margareta sju. Kvar på torpet i Ållsjön blir mamma Anna Brita med de fem yngsta barnen. Vi vet också, från bouppteckningen efter Johan, att de hade två kor som hette Stjärna och Äpple samt tre getter, två får och fyra höns. Johan efterlämnar skulder som överstiger boets tillgångar, men tack och lov får familjen bo kvar på torpet som kommer att ägas av Björkå AB. Tillvaron är dock säkert knaper. Året därpå, våren 1893, tar brodern August beslutet att emigrera till Amerika, som den förste i familjen. Säkert innebar detta en oro och saknad för dem som blev kvar.
Fyra år efter faderns död drabbas familjen av ännu en sorg när Otto drunknar vid en badutflykt med några vänner. Otto är ju bara tre år äldre än Anna och alltså hennes yngste storebror…
I juletid samma år som Otto drunknar gifter Anna Brita om sig med unge Olof Alfred från grannbyn Oldsjön. Anna Brita lämnar torpet i Ållsjön, där hon bott och bildat familj i flera decennier, och flyttar med Olof Alfred till Jussjö i Skorpeds socken. Anna och lillasyster Margareta följer med, men de äldre sönerna har alla lämnat torpet vid det här laget.
Vad Anna tyckte om sin nye, blott sju år äldre, styvfar vet vi inte. Men hon stannar åtminstone kvar i Jussjö hos modern och styvfadern i flera år och kommer sedan dessutom att bo på samma gård efter att hon gift sig, så det är inte helt främmande att tänka sig att de fick en bra relation. Olof Alfred kom trots allt att leva med Annas mor i ett kvarts sekel och när han till slut lämnar Anna Brita, för att bilda familj med ”hushållerskan” Lilly, är Anna i sin tur nästan 40 år gammal. I sammanhanget kan heller inte låta bli att nämnas att Olof Alfred döpte sin och Lillys förstfödda dotter till Anna Margareta och den andra dottern till Regina…
Annas ungdomsår
Anna bor i Jussjö med sin mor, styvfar och lillasyster i drygt fyra år. Strax efter att de flyttat hit, i januari 1897, fyller hon 15 år och skulle egentligen kunna ta tjänst som piga på någon gård i trakten. Den sexåriga folkskolan är avklarad sedan länge. Istället blir hon kvar hemmavid. Händelser som drabbar familjen under dessa fyra år kan kanske förklara varför hon behövs bäst hemma. Av någon anledning framträder bilden av Anna som en lugn, klok och ansvarstagande person. Om inte annat blev hon nog det redan från ung ålder.
Några månader in på 1897 flyttar Annas storebror Oskar till Jussjö och bor hos deras äldste bror Olof. Vintern 1898 döms Oskar till straffarbete i fyra månader, för första resan stöld, och friges i slutet av april. Efter avtjänat straff flyttar Oskar in hos sin mor, Olof Alfred och småsystrarna. Denna händelse måste ha varit omtumlande för hela familjen.
Året därpå, i juni 1899, dör brodern Pers hustru Märta i barnsäng och han blir ensam med fem små barn. Kanske är det Anna Brita och hennes döttrar som hjälper Per med barnen innan han gifter om sig efter ett par år? Säkert är det i alla fall en händelse som påverkar dem alla djupt.
Ytterligare ett år senare, våren 1900, beslutar sig storebröderna Olof och Oskar för att emigrera till Amerika, liksom den yngre brodern August gjort några år dessförinnan. Under de två år därefter som Olofs hustru Kristina och deras barn blir kvar i Jussjö, innan också de följer efter till Amerika, får de säkert mycket hjälp och stöd av Olofs mor och systrar.
Hösten år 1900 flyttar så Annas enda storasyster Johanna från sin pigtjänst i en grannsocken till Oldsjön i Eds socken. Hon är gravid utom äktenskapet och får plats på en gård här, där hon också föder sin dotter i början av oktober. Kanske är det Olof Alfred som ordnar för sin hustrus vuxna dotter, han är ju född i Oldsjön och hans familj bor kvar här i den lilla byn där garanterat alla känner alla. Flickan lever sorgligt nog bara i några få månader. Oldsjön ligger endast några kilometer söder om Jussjö, kanske beger sig den nu 19-åriga Anna dit för att hjälpa sin syster under den här svåra tiden, möjligen leder denna vistelse i så fall till vad som ska komma att ske i Annas liv ett drygt halvår senare…
Anna träffar Erik...
Lördagen den 25 maj 1901 ringer kyrkklockorna till bröllop i Skorpeds kyrka. Vår gamle bekant (se tidigare inlägg: Klicka här) kyrkoherden A. Johansson ska förrätta vigsel denna klara men kyliga pingstafton.
Hernösandsposten maj 1901. |
Vigselnotis den 25 maj 1901. |
Arbetaren Erik Jonsson Stridsberg 💖Arbetardottern Anna Regina Johansdotter.
Hösten 1912 kommer Kristina Lindström att gifta sig med Per Zakrisson här i Skorpeds kyrka och många år senare, sommaren 1946, sluts cirkeln när Anna Zakrisson blir fru Einar Stridsberg i exakt samma kyrkorum…
Erik är nästan sju år äldre än Anna, som ännu inte fyllt 20. Hur och var träffades de? Vad kan de möjligen ha haft gemensamt vid den här tiden, den tidigare ”fängelsekunden” och lösdrivaren Erik och den alltjämt hemmavarande tösen Anna?
Hur de träffades kan vi nog inte få svar på, men kanske var? Åtminstone har jag en teori…
Minns från berättelsen om Erik att han lämnar fängelset i Härnösand den 3 februari 1893 efter avtjänat straff. Vart han tar vägen sedan vet vi ju inte, gissningsvis hänger han med sin bror Jonas längs vägarna och tar tillfälliga påhugg här och var. I november 1894 tycks dock Erik ha tröttnat på det kringstrykande livet och går till prästen i hemsocknen Själevad och ber om ett flyttningsbevis för att flytta till Styrnäs socken. I Styrnäs får Erik tjänst som dräng hos bonden Asplund och här blir han kvar i över ett år. I februari 1896 uppger Erik för prästen i Styrnäs socken att han har för avsikt att flytta till Eds socken. Om han gör det just vid den här tiden vet vi inte. Vi vet dock från arkiven att han mönstrar samma vår och fullgör värnplikten i Örnsköldsvik därefter och vi vet att prästen i Eds socken noterar Erik som inflyttad först den 16 juli 1899, alltså drygt tre år senare. Men med tanke på Eriks något bristande respekt för överheten och i synnerhet för kyrkan är det ju inte omöjligt att han ändå bott i Eds socken, även innan han masar sig till prästen för att anmäla sin närvaro sommaren 1899.
Det är hur som helst här i Oldsjön som Erik bor när han gifter sig med Anna våren 1901. Anna är i sin tur född och uppvuxen i grannbyn Ållsjön. Hon bor ju faktiskt fortfarande kvar här 1896, det år Erik uppger att han ska flytta hit. Och även om inte Anna och Erik hinner mötas här innan Anna flyttar till Jussjö julen 1896 så är det verkligen inte långt mellan byarna Jussjö och Oldsjön, bara några kilometer, även om byarna tillhör olika socknar. Det finns förmodligen många tillfällen att råkas i trakten genom åren. Annas styvfar Olof Alfred är dessutom född i just Oldsjön och hans mor och styvfar bor alltjämt kvar. Det är därför nära till hands att anta att det blir en del besök i Oldsjön för Anna under åren hon bor tillsammans med sin mor och styvfar. Dessutom vet vi ju att det är här i Oldsjön som Annas storasyster Johanna bor när hon föder och förlorar sin lilla dotter, just hösten och vintern 1900/1901, något som säkert får Anna att vistas här en del året före giftermålet med Erik.
Så kanske var det en relation som växte fram långsamt under flera år, om den 15-åriga Anna mötte den 22-årige Erik redan när han flyttade till Oldsjön och de sedan inte kunde ses under långa perioder av militärtjänstgöring och annat? Eller kanske var det istället en omedelbar förälskelse hösten 1900, som ledde till att Anna blev gravid om våren och bröllopet stod snart därpå? Vi kan bara spekulera och fantisera…
Jussjö vid markeringen och Oldsjön strax nedanför. |
Rekapitulering av Eriks släktrötter
Vi har ju kort rekapitulerat Annas vindlande släktrötter, så låt oss nu göra detsamma för maken Erik för att påminna oss om hans bakgrund.
Eriks rötter visade sig ju vara djupt begravna i Själevads socken. Anfadern Samuel Månsson och hans ättlingar brukade marken i byar som Kittelsböle och Klatsböle från åtminstone 1600-talet och i flera generationer därefter. Andra delar av släkten härstammade från Främmerbilla och Överbilla och det är också här i Överbilla som Eriks far Eric (född 1808) växer upp och hans mor Maja Brita föds (1831). Det är ju, som vi minns, Erics far som förlorar familjens gård efter år av missväxt och supande på 1820-talet och sedan går det bara utför. Fattigdom och armod präglar Eric Jonssons liv och även han straffas för stöld i sin ungdom. Eric träffar ju Maja Brita sent i livet, den höggravida änkan som redan har flera barn, och de får (troligen…) sonen Erik tillsammans 1875. Erik växer upp i samma fattigdom som sin far och mor har gjort och lämnar tidigt inhysestorpet i Sörböle för att söka arbete (och saker att stjäla) för sin försörjning. Han och halvbrodern Jonas ställs ju inför skranket när Erik bara är sjutton år gammal… Och några röriga år senare återfinns han i Oldsjön där han träffar Anna!
Det verkar som att värnplikten får Erik på rätt köl. När han slår sig ner i Oldsjön är han ”arbetare”, men det dröjer inte alltför länge innan han får en tjänst som extra banvakt vid järnvägen. Som vi minns det från förhören i samband med stölden 1892 tog Erik och hans bror tillfälliga arbeten vid järnvägen när det erbjöds, kanske är det kontakter från förr som gynnar honom nu. Det är också vid den här tiden Erik byter efternamn till Stridsberg. Kanske gör han det bara för att Jonsson var så vanligt, eller kanske är det också en symbolisk brytning med sitt tidigare liv?
Annas och Eriks gemensamma liv tar sin början
Vigseln sker i Skorpeds kyrka, men några dagar efter bröllopet flyttar Anna till Erik i Oldsjön. De blir kvar här i ganska precis ett halvår, innan de återvänder till Jussjö tillsammans. I Jussjö får Erik tjänst som extra banvakt och de bosätter sig på samma gård som Annas mor Anna Brita och styvfar Olof Alfred. Vid den här tiden bor lillasyster Margareta fortfarande kvar hemma (det är ännu ett par år tills hon ska gifta sig med banvakt Ållqvist). Säkert är glädjen stor över att Anna och Erik flyttar ”hem”. Tre av Anna Britas barn har ju nyligen gjort det motsatta och flyttat ända över Atlanten. Och kanske finns det en enkel anledning till att Anna vill vara nära sin mor just vid den här tiden…
Födelsenotis den 22 januari 1902. |
Det är nämligen här i Jussjö som Anna och Erik bor när de får sitt första barn. Dottern Anna Emilia föds onsdagen den 22 januari 1902 (knappt åtta månader efter vigseln). Faddrar till den lilla är bland annat Annas bröder Per och Albin samt storasyster Johanna, så de tycks stå varandra nära i familjen Harlin. Ingen av Eriks släktingar får hedersuppdraget att bli fadder till hans förstfödda barn.
Anna och Erik ska komma att få många fler barn och vi ska följa dem alla genom livet framöver.
Anna, dottern Emilia och dotterdottern Ulla 1946. |
Något säger mig att Anna och Erik gifte sig av kärlek, det finns ju inte mycket annat som skulle tvinga samman dessa två rätt omaka själar. Kanske var Anna gravid vid bröllopet, men i så fall så tidigt att hon knappt kan ha vetat om det själv. Nej, jag vill tro att de blev stormande förälskade och att det var hon som blev hans ljus och ledstjärna i ett dittills rätt torftigt och kringflackande liv. Efter att Erik träffade Anna blev han kvar vid järnvägen och fick en trygg och fast statlig tjänst så småningom, vilket ledde till att de kunde köpa ett eget hus vid pensionen och finna sig till rätta i tillvaron. Erik och Anna delade över 40 år tillsammans, år som vi ska följa genom arkiven härnäst…
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar