lördag 12 november 2022

Berättelsen om Elin - drömmen går i kras

Jag hade nog aldrig fått reda på att Elin drev kafé och pensionat i Dorotea om jag inte av en slump ramlat över en mycket liten notis från ett arkiv via Riksarkivets hemsida:

Arkivet härrör från numera nedlagda Hallströms advokatbyrå i Umeå och tydligen fanns det handlingar där i om vår Elin och en Greta Olsson som handlade om ”Caférörelse, kaffeförsäljning. Oordning. Förbud mot att försälja kaffe.” i just Dorotea under år 1927. Min nyfikenhet väcktes naturligtvis omedelbart!

Arkivet efter Hallströms advokatbyrå visade sig finnas fysiskt i Umeå universitetsbiblioteks arkiv, så jag skickade genast ett mejl och bad att få kopia på akten. Svaret dröjde och när det väl kom var beskedet att detta material inte finns digitalt och att jag var välkommen till arkivet i Umeå för att ta del av det på plats… Det tog mig några mailväxlingar (och några månader) men till slut fick jag ett stort brev på posten med handlingarna kopierade i pappersform mot sedvanlig ersättning. Skam den som ger sig! Och det lönade sig verkligen, för bland dessa bevarade handlingar i akten finns några handskrivna brev av vår Elin!

Men låt oss nu ta det från början och se om vi kan få någon klarhet i vad det är som händer Elin här i Dorotea under år 1927…

*

Elin har alltså fått tillstånd att bedriva kafé och pensionat, här i den lilla röda stugan med vita knutar centralt i Dorotea, och det tycks som att verksamheten rullar på under vintern och våren 1927. Hon är dock inte ensam om att driva kafé och pensionat i Dorotea vid den här tiden. I närheten finns ett gästgiveri, ett bageri och minst ett par andra matserveringar. Snett över gatan ligger ju dessutom Kafé Nord, som ägs och drivs av paret Persson. Det ska snart visa sig att paret Persson inte direkt välkomnade konkurrens av en ung, driven utsocknes kvinna. Troligen är grannsämjan inget vidare och den dåliga stämningen tar sig konkreta uttryck framåt sensommaren 1927…

Den 8 september 1927 undertecknar landsfiskalen i Dorotea, Bernhard Nordin, en stämning i domstol:

Av stämningsansökan framgår alltså att inte bara Elin är innehavare av pensionatet, utan även en kvinna vid namn Margareta Katarina Olsén (det är hon som benämns Greta Olsson i advokat Hallströms arkiv). Innan vi reder ut vad som föregått den här stämningen och vad som händer sedan ska vi lära känna Elins kompanjon Greta lite närmare.

Vem var Greta?

Vi vet inte när och var Elin träffar Greta. Kanske har de fått kontakt redan innan flytten till Dorotea och gör upp gemensamma planer, eller så träffas de här när Elin har öppnat sitt pensionat och behöver hjälp i köket. Greta är nämligen kokerska, så gissningsvis är det hon som står för förtäringen och Elin som sköter resten. 

Ur församlingsboken i Dorotea 1927.

Greta föddes den 20 oktober 1892 Tåsjö församling och döptes till Margareta Katarina. Tåsjö ligger ett par mil väster om Dorotea. Fadern hette Ingebrigt Olssen Vammer och var bonde, född i Trondheim 1861 men sedermera svensk medborgare. Modern, Juliana Matilda, var född i Tåsjö 1870. Greta var äldsta barnet av totalt nio syskon (åtta flickor och en pojke). 

Greta var skriven hemma hos föräldrarna på Granön i Tåsjö socken tills hon flyttade till Dorotea och drev pensionat med Elin. Hon anmäler sig dock hos prästen i Dorotea först den 14 november 1927, men vi vet att hon har vistats här i nästan ett år dessförinnan. Elin och Greta får ett intensivt år tillsammans, innan deras vägar skiljs åt. Greta ska sedan komma att leva till mitten av 50-talet och gå ett fruktansvärt öde till mötes, men vi får återkomma till det senare. Nu ska vi återgå till Dorotea i september 1927 och titta närmare på vad som händer de båda pensionatsinnehavarna efter stämningen.

*

Den 13 september 1927 infinner sig Elin och Greta hos landsfiskal Nordin för att underteckna ett erkännande:

"Förestående förseelse erkännes, innehavaren härav befullmäktigas att detta vårt erkännande
till Häradsrätten ingiva. Dorotea den 13 sept 1927. Ellen Stridsberg och Greta Olsén."

Elin och Greta erkänner alltså att de vid upprepade tillfällen under år 1927 ”idkat olaga utskänkning av pilsnerdricka”. Erkännandet överlämnas till Vilhelmina häradsrätt som tar upp målet till prövning den 22 september 1927. Elin och Greta företräds av Tingsvaktmästaren Jonas Arvid Berglund, såsom brukligt var vid den här tiden. Berglunds försvar sammanfattas enligt följande: ”Liten omfattning. Sålt i samband med matservering. Icke förut straffade”.

Avskrift:

Vilhelmina häradsrätt den 22 september 1927 - protokoll

No. 15

Åklagare B Nordin

Ellen Göthilda Stridsberg och Margareta Katarina Olsén,

Olovlig utskänkning av pilsnerdricka

Till föregående dag hade landsfiskalen B Nordin i Dorotea å tjänstens vägnar instämt pensionatsinnehavare Ellen Göthilda Stridsberg i Dorotea och Margareta Katarina Olsén från Rotnäset, Tåsjö socken, ?? yrkande om ansvar å dem ”för det de vid upprepade tillfällen under år 1927 i Dorotea idkat olaga utskänkning av pilsnerdricka”.

Vid upprop av målet, däri sdena (svarandena) erhållit behörig del av stämningen den 13 september 1927, inställde sig Nordin såsom åklagare samt svarandena genom Tingsvaktmästaren J.A. Berglund i Vilhelmina.

Sdeombudet (svarandeombudet), hörd i målet, ingav den svarandena ågångna stämningen, varå ?? fanns ??:

”Förestående ste ___________ bil. 15 (Stämningen och erkännandet.)

Svarandeombudet förmälte vidare, att den olovliga utskänkningen försiggått i ringa omfattning i svarandenas pensionat i samband med matservering. Ingen av svarandena har förut straffats för liknande förseelse.

Åklagaren hade intet att andraga emot vad svarandeombudet sålunda anfört.

Sedan målet härefter å båda sidor överlämnats till H-ns prövning, meddelade vid tingets slut den 25 oktober 1927 detta 

Utslag

Enär svarandena vidgår att de vid upprepade tillfällen under år 1927 i sitt pensionat i Dorotea olovligen försålt pilsnerdricka, alltså och då ifrågakomma försäljning måste anses hava begåtts yrkesmässigt, provar häradsrätten rättvist jämlikt 28 § 1 st i K.f. den 11 juli 1919 ang. försäljning av pilsnerdricka döma envar av svarandena att härför böta 95 kronor, av vilka böter på tredjedel tillfaller åklagaren i målet, landsfiskalen B Nordin, lika belopp ställes till länsstyrelsen i länet förfogande att användas för författningsenligt ändamål och återstoden tillfaller Kronan.

*

Eftersom Elin och Greta inte har alkoholtillstånd döms de alltså till böter för sin olovliga pilsnerförsäljning, men motgångarna tar inte slut här – snarare är det bara början…

Vid samma tid som domen faller i Vilhelmina häradsrätt samlas Dorotea sockens kommunalnämnd i sockenstugan (ett av de två fd kyrkstugorna från 1800-talet som fortfarande finns kvar). 

Sockenstugan i Dorotea.

Närvarande vid mötet är ordförande A.N. Aldén samt ledamöterna Aron Persson, Georg Persson, Max Kristoffersson, Helmer Lindman och Leonard Viklund. Låter ett av namnen möjligen bekant...?

Av protokollet från detta sammanträde framgår helt enkelt att gubbarna gått samman för att avsluta Elins och Gretas pensionatsrörelse en gång för alla:

Kommunalnämnden beslutar alltså enhälligt att förbjuda Elin och Greta från att driva pensionatet vidare. Så vad gör hon nu, Elin Götilda Stridsberg? Ger hon upp, stänger igen och packar ihop? Nej, inte utan strid i alla fall! Elin och Greta erkände den olovliga pilsnerförsäljningen inför domstolen, ärliga som de är, men alla de anklagelser som kommunalnämnden nu riktar mot dem är helt enkelt inte sanna. Elin och Greta beslutar sig därför för att anlita en advokat, och inte vilken advokat som helst utan den framstående advokat Sven Hallström från Umeå…

Vem var advokat Hallström?


Sven Paul Hallström föds in i ett akademikerhem på Jakobsbergsgatan 5 B i Stockholm den 25 januari 1883. Fadern heter Pål Otto Leonard Hallström och är Fil. dr och modern heter Hilda Teresia. Sven är deras första barn, men familjen utökas snart med fem barn till. Under Svens uppväxt bor familjen på Svartensgatan på Södermalm och Sven studerar på Södra Latins läroverk. År 1903, när Sven flyttar hemifrån för att studera juridik, har familjen flyttat till Fjällgatan 23 A. 

Efter avklarad juristexamen i Uppsala tjänstgör Hallström som notarie i Svea Hovrätt. Han gifter sig med Laura och de får fem barn innan hustrun dör av lunginflammation 1919. Innan dess har dock familjen hunnit flytta till Umeå, där Hallström öppnar egen advokatbyrå i Aschanska villan. 

I juni 1924 gifter Hallström om sig med Siri Karolina Öhngren, en mycket fascinerande kvinna. Läs gärna mer om henne (och det stormiga äktenskapet) genom dessa artiklar (klicka på länkarna):

Svenskt kvinnobiografiskt lexikon

Västerbotten förr & nu

Några år efter att Hallström biträtt Elin i tvisten med kommunalnämnden i Dorotea kommer Hallström ut som nazist. År 1933 medverkar han till bildandet av partiet Nationalsocialistiska Blocket. Innan han engagerar sig i nazismen är han aktiv inom högern, för vilket parti han sitter i Umeå stadsfullmäktige 1931–1933. För Nationalsocialistiska Blocket sitter han i stadsfullmäktige perioden 1935–1938. Han är även redaktör för tidskriften "Vår Front" 1933–1934. Läs mer i denna artikel i tidskriften Västerbotten (klicka på länken):

Tidskriften Västerbotten "Reglementsenliga bruna skjortor"

Efter Siris död 1944 gifter Hallström om sig en tredje gång i december 1946 med den 25 år yngre stenografen Dagmar Elisabet Boberg. Sven Hallström dör den 27 september 1957, 74 år gammal. 

*

Detta är ju inte första gången som advokat Hallström dyker upp i berättelsen om Elin… Minns ni Handelsföreståndare Lundgren i Trehörningsjö, som hamnade i klammeri med rättvisan när han bedrev ”indrivningsverksamhet”? Han försattes ju i personlig konkurs av Trehörningsjö kommun sommaren 1926 och kommunen företräddes av just advokat Hallström i den efterföljande tvisten. Året innan Elin anlitar advokaten har denne alltså företrätt motparten till Elins förste arbetsgivare. Världen är liten!

Elin och Greta vänder sig alltså till advokat Hallström och betalar 20 kronor i arvode för att få hans hjälp att överklaga kommunalnämndens beslut i oktober 1927:

Handskrivet brev från Elin till advokat Hallström den 2 november 1927.

Avskrift:

Advokat Herr Hallström, Umeå

Översänder härmed de papper som vi erhållit. Greta Olsén har inget Kafe har ej sökt några rättigheter.

Till tinget i Sept. erhöll vi tillsamman en stämning för olaga pilsnerservering vilken vi erkände.

Men någon oordning, eller för allmänheten störande uppträden vet jag aldrig här förekommit varken förr eller senare.

Herr Georg Persson själv är Kafeägare, och närmaste granne till oss.

Dorotea den 2 Novb. 1927

Elin Stridsberg Tel 17

*

Av den skriftväxling som följer kan vi sedan följa hur ärendet faller ut:

Svar från advokat Hallström till Elin den 5 november 1927.

Skrivelse författad av advokat Hallström å Elins och Gretas vägnar den 5 november 1927.

Resolution från Landsfiskalen den 9 november 1927.

Handskrivet brev från Elin till advokat Hallström den 11 november 1927.

Avskrift:

Advokat Herr Hallström, Umeå

Översänder härmed de igår ifrån Länsstyrelsen erhållna papper.

Och kunna vi anskaffa ett flertal bevis på att här aldrig förekommit någon oordning eller störande uppträden.

En Montör Hansson har i 3 mån haft inackordering hos mig, samt de personer som sedan Decmb. månad 1926 ätit här hos mig, kan intyga att här aldrig förekommit något bråk eller uppträden. Bland dessa är Kassör Liljekvist, Kamrer Grundström, Jägmästare Magnusson, Skogvaktare Sjölander, M. flera. I augusti månad, var det en Handelsföreståndare Vik som vår hyresvärd hade hyrt rum åt här för 8 dagar. Han hade en kväll främmande hos sig. Efter supén satt de inne på hans rum. Som en del av sällskapet var sångare hade det sjungits något. Jag hade varit borta och kom hem vid halv ett-tiden på natten då var här tyst och lungt. Den person som skjutsa mig var med upp för att få betalt, och kan intyga att här var tyst och lungt. Dagen efter fick vi påringning från Herr Georg Persson att här förts oljud. 

Att detta var i Herr Viks privata rum kan intygas av de personer som då var här.

Helnykterister voro Herr G. Persson och Herr A. Persson.

Dorotea 11/11 1927

Ellen Stridsberg

*

Brev från advokat Hallström till Elin den 15 november 1927.

Skrivelse författad av advokat Hallström (kopia lagd i akten).

Den 10 december 1927 skriver så advokat Hallström följande avslutande brev till Elin:

Trots anlitande av den framstående advokat Hallström blir det tyvärr ett nederlag för Elin och Greta. Länsstyrelsen beslutar, liksom kommunalnämnden, att verksamheten ska stängas och belägger Elin med förbud mot att bedriva liknande verksamhet i ett helt år. Greta klarar sig eftersom tillståndet för verksamheten var utfärdat på Elin. 

Elin har nu inget annat val än att stänga igen sitt pensionat, efter bara ett år. Vilket nederlag för vår modiga och drivna släkting! Men mot gubbväldet står man sig slätt… Man kan väl anta att den mest drivande gubben av dem alla var kommunalnämndsledamoten Georg Persson, vars hustru drev konkurrerande verksamhet tvärs över gatan från Elin. Idag skulle man nog kalla detta för en klockren jävssituation, men tydligen gick det för sig för hundra år sedan... Men vilka var paret Persson egentligen och hur gick det för dem sen?

Vilka var paret Persson?

Georg Kalixtus föds den 27 januari 1887 i Åsele socken. Han är yngste son (av minst åtta barn) till arrendatorn Per Olof Jonsson och hans hustru Petronella. I april 1912 flyttar skräddare Georg till Dorotea och bosätter sig i Bergvattnet. I juli samma år gifter han sig med Kajsa Matilda Jonsson, född 1887 i Dorotea. De får sonen Rune knappt två veckor efter bröllopet. Familjen bor i Madesjö, Kalmar 1915 – 1916 och här föds sonen Arne på juldagen 1915. Det är också här som Georg börjar titulera sig skräddarmästare. Tillbaka i Dorotea föds barnen Ruth 1917, Kurt 1920 och Dagny 1924. 

Paret Persson.

Vid tiden för Elins vistelse i Dorotea driver Georg Persson skrädderi och herrekipering och hans fru Kafe Nord i en fastighet snett mittemot Affärshuset som senare blir Konsumhuset. Ett par år därefter bygger han ett nytt hus för enbart skrädderiet och herrekiperingen. 

Tio år efter att paret Persson har drivit Elin och Greta från Dorotea övertar två av sönerna faderns herrekipering och driver företaget vidare som ”Bröderna Georgsson”. Georg Persson dör på nyårsafton 1941, 54 år gammal, av en hjärtinfarkt. Georg är vid sin död en välbärgad man. Hans tillgångar enligt bouppteckningen uppgår till (i dagens värde) flera miljoner kronor. Hustrun Matilda blir kvar i Dorotea resten av sitt liv, hon dör först 1972. 

*

Så vad händer nu, vart tar Elin vägen sedan hon förlorat sitt pensionat och förbjudits att driva liknande rörelse? Och vad blir det av Greta? Det ska vi snart ta reda på…

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar