söndag 22 maj 2022

Erik och Jonas - bröderna Jonsson från Sörböle

Erik Jonssons egenhändiga namnteckning 1893:
"Qvitteras E Jonson", vilket vackert E!

Så har berättelsen om släktgrenen Jonsson/Stridsberg tagit oss ända från bonden Samuel Månsson i Kittelsböle i mitten av 1600-talet och hela vägen fram, generation för generation, till Erik Jonsson från Sörböle. Erik är den släkting som tar sig efternamnet Stridsberg kring sekelskiftet 1900. Berättelsen om Erik hänger i många år tätt samman med berättelsen om hans halvbror Jonas.

Det skiljer knappt fem år mellan Jonas (född den 9 augusti 1870) och Erik (född den 15 maj 1875). De är halvbröder enligt kyrkböckerna. Jonas far förblir okänd och för Erik noteras Eric d.ä. som far (även om vi kanske har våra funderingar kring det). Båda pojkarna växer dock upp inhyses på torpet i Sörböle och båda går under efternamnet Jonsson när de så småningom lämnar föräldrahemmet. Jonas och Erik tycks vara kvar hemma på torpet när Maja Brita noteras som sinnessjuk 1890. Jonas lämnar Sörböle i början av maj 1891, bara några få månader innan Eric d.ä. dör.

Jonas flyttar från Sörböle till Skog socken, det är åtminstone vad han uppger för prästen när han ber om ett sk flyttningsbetyg den 4 maj 1891. Han noteras dock aldrig som inflyttad till Skog socken och året därpå är han tillbaka i Sörböle. Prästen noterar då att Jonas återlämnar flyttningsbetyget från den 4 maj 1891 (han har alltså aldrig lämnat in det till någon präst i den socken han flyttat till) och att Jonas därmed saknar betyg från den 4/5 -91 till den 29/4 -92. Att han saknar betyg betyder helt enkelt att Jonas aldrig officiellt flyttat till någon annan socken och anmält sig hos prästen. Var han tillbringar just detta år förblir höljt i dunkel, men det är bara en försmak av vad som komma skall för Jonas del…

Jonas blir sedan officiellt kvar i Sörböle under åren som följer, han noteras också utebli från den obligatoriska mönstringen varje år under 1892–1895, men det ska visa sig att han och lillebror Erik rör på sig en hel del under den här tiden.

Prästens notering i husförhörslängden om Erik 1892:
Dömd d. 28 okt. 92 af Själevads häradsrätt för första resan stöld att hållas i fängelse under 3 månader.

Erik är 17 år gammal och fortfarande skriven hemma i Sörböle när han den 28 oktober 1892 döms av Själevads häradsrätt för ”första resan stöld” att ”hållas i fängelse under 3 månader”. Erik går därmed i sin fars fotspår, för vi minns att även Eric d.ä. dömdes för stöld i sin ungdom, ett brott som följde honom i prästens noteringar resten av livet. Men vad var då omständigheterna kring Eriks ”första resan stöld” hösten 1892, går det att få reda på mer?

Härnösandsposten

Västernorrlands allehanda

Den 13 augusti 1892 skriver både Härnösandsposten och Västernorrlands allehanda om ”arbetarne Erik Jonsson och Jonas Jonsson”, bröder från Sörböle, som skäligen misstänks för att natten till den 10 augusti ha ”tillgripit” 65 kronor och en guldring från änkan Wiberg i Norrtjern i Nätra socken. Tydligen ska de båda sedan ha flytt söderut med ångbåt till Ullånger där de greps och sattes i häkte i Härnösand. Förutom rånet mot den gamla änkan uppges i tidningen att ”de äfven skola hafva gjort sig skyldiga till grof misshandel å sin moder”… Så hjärtskärande att läsa när vi vet att änkan Maja Brita, utöver att vara utfattig och ensam i torpet i Sörböle, bedömts vara sinnessjuk sedan ett par år tillbaka.

Själva domen har (ännu) inte kunnat återfinnas i domstolsarkiven, så om det fanns någon grund för misstanken om misshandeln av modern har inte gått att utvisa, men i arkivet för Kriminalvårdsanstalten i Härnösand finns bröderna i fångrullorna.

Fångrullan i sin helhet, se de olika delarna nedan.

Av fångrullan framgår att bröderna Jonsson ankom till häktet den 13 augusti 1892, som nr 262 och nr 263 det året. 

För- och tillnamn fullt utskrivna: Erik Jonson

Ålder, födelseort, boningsort, tjänst, yrke eller benämning: Född den 15/5 1875 i Själevads församling, detta län, sist skriven därstädes. Arbetare. 

Signalement eller kort beskrivning på utseende: Längd 1,69 meter. Spenslig växt. Blå ögon. Brunt hår. Rak näsa. Ovalt ansikte. 

Anledning till häktandet och på vilkens befallning sådant skett: Stöld. Kronolänsman C. A. Westerlund. 

Domstolen, inför vilken arrestanten varit inställd, när och hur ofta sådant skett: Arnäs Häradsrätt den 1/9, 20/9, Själevads Häradsrätt 28/10 1892.

Brottet varför han blivit till ansvar fälld och straffet: Första resan stöld.

När arrestanten blivit slutligen dömd och till vilket straff: Själevads Häradsrätt har i utslag den 28 oktober 1892 samt Nätra Häradsrätt den 20 september 1892 förklarat Erik Jonsson saker till ansvar jämlikt strafflagen, att för första resan å särskilda ställen och tider under synnerligen mildrande omständigheter begången stöld, hållas i fängelse under tre månader. 

Utslaget ankom den 2/11 92. Nöjd (dvs Erik överklagade inte).

Om något av domstol ådömt straff blivit i fängelset undergånget samt när det börjat och slutat: Tre månaders fängelse började den 3/11 92. Slutar den 3/2 93.

Medhavda penningar och persedlar: Kontant 15 kronor. Rock 8.00. Väst 0,50. Skjorta 0,75. Halsduk 0,75. Mössa 1,00. Portmonnä 0,50. Byxor 2,00. Kalsonger 0,50. Strumpor 0. Skor 1,50. Fickur med kedja 6,00. Penningar ("o fickur" är överstruket) äro till målsägaren återställda.

I häktet utbekomna beklädnadspersedlar m.m: Vidstående persedlar kvitteras: E Jonson (bevittnat)

Avgång från fängelset, tiden och på vad sätt: 1893 februari den 3 frigiven.

För- och tillnamn fullt utskrivna: Jonas Jonson

Ålder, födelseort, boningsort, tjänst, yrke eller benämning: Född den 9/8 1870 i Själevads församling, detta län, sist skriven därstädes. Arbetare. 

Signalement eller kort beskrivning på utseende: Längd 1,75 meter. Smärt växt. Blå ögon. Brunt hår. Rak näsa. Ovalt ansikte.

Anledning till häktandet och på vilkens befallning sådant skett: Stöld. Kronolänsman C. A. Westerlund. 

Domstolen, inför vilken arrestanten varit inställd, när och hur ofta sådant skett: Arnäs Häradsrätt den 1/9, 20/9, Själevads Häradsrätt 28/10 1892.

Brottet varför han blivit till ansvar fälld och straffet: Själevads Häradsrätt har i utslag den 28 oktober 1892 förklarat att Jonas Jonsson för åtalade brottet icke längre skulle i häkte hållas.

Medhavda penningar och persedlar: Kontant 16 kronor. Rock 6,00. Väst 0,50. 3 skjortor 2,25. Halsduk 0,50. Mössa 1,00. Portmonnä 0,75. Byxor 2,00. Kalsonger 0,50. Strumpor 0,50. Fiol med stråke.

I häktet utbekomna beklädnadspersedlar m.m: Jonas Jonsson tycks inte ha kvitterat ut persedlarna.

Avgång från fängelset, tiden och på vad sätt: 1892 oktober den 28 frigiven.

*

Jonas frikänns alltså från anklagelserna om stöld medan Erik döms till tre månaders fängelse. Domstolen har funnit ”synnerligen förmildrande omständigheter” i samband med brottet. Gissningsvis består dessa i hans fattigdom och armod. Vad annars kan vara synnerligen förmildrande vid rån av en gammal änka? Men vem var den här änkan Wiberg, tro? Var det en rik gammal dam som inte lät sig bekomma av att mista 65 kronor och en guldring, eller var det en fattig torparänka som även hon levde på armodets gräns? Låt oss se om vi kan hitta henne i arkiven…

Änkan Wiberg i Norrtjern

Det finns faktiskt en änkan Wiberg i Norrtjern i Nätra socken just vid tiden kring augusti 1892. Vi hittar henne i kyrkboken på sidan 866. Hon heter Catharina Jonsdotter, är änka efter torparen Nils Erik Wiberg, och är född 1819. Sensommaren 1892 är hon alltså 73 år gammal. Hon bor vid den här tiden ensam på det torp hon och maken bott i sedan giftermålet 1853. På torpet får de barnen Nils Eric (1854), Jonas (1856), Sigrid Catharina (1859 – 1860) och Sara Catharina (1862) innan maken dör på annandag jul svältåret 1867. Catharina blir då ensam med tre minderåriga barn att försörja. Bouppteckningen efter Nils Erik Wiberg avslöjar att familjen bor i ett torp på jord ”af sämre beskaffenhet” med, vid den här tiden, 27 års besittningstid. Det finns en mangårdsbyggnad (bostadshuset) och en ladugård där det bor en ko. I övrigt är det ett mycket sparsmakat hushåll som upptas i bouppteckningen och behållningen landar på 129 kronor och 51 öre, vilket är betydligt mindre än vad torpet värderas till. Det finns alltså inte mycket för änkan Wiberg och de tre barnen att leva av efter makens död. Men, av bouppteckningen framgår också att makarna Wiberg vid makens död äger ett enda värdefullt föremål: en guldring till ett värde av 3 kronor…

Ur bouppteckningen efter torparen Nils Erik Wiberg 1868.

Ett kvarts sekel efter torpare Wibergs död bor alltså änkan kvar ensam på torpet i Norrtjern sedan de tre barnen lämnat boet. Av någon anledning har Catharina Jonsdotter Wiberg kontanter hemma om hela 65 kronor, kanske är det alla hennes besparingar genom åren. Detta tycks bröderna Jonsson få nys om och det är hit de styr stegen natten till den 10 augusti 1892. Gissningsvis är änkan Wiberg hemma nattetid, så gissningsvis är det snarare ett rån än en stöld vi talar om. Hon är 73 år gammal och lever själv när hon blir bestulen på pengar och guldring mitt i natten, och ändå finner domstolen synnerligen förmildrande omständigheter för Eriks del. Man blir onekligen nyfiken på dessa omständigheter.

Vad som inte framgår av tidningsnotiserna eller noteringarna i kriminalvårdens arkiv är att änkan Wiberg, Charlotta Jonsdotter, avlider bara drygt två veckor efter stölden (eller rånet). Den 28 augusti 1892 somnar hon in, av okänd orsak. En obehaglig tanke är ju att det skulle kunna ha en koppling till Erik Jonsson. En gammal kvinna som mitt i natten rånas hemma i sitt torp och sedan dör ett par veckor senare, av chocken kanske..?

Ur bouppteckningen efter änkan Wiberg 1893.

Bouppteckningen efter Catharina, som upprättas mer än ett halvår efter hennes död, visar att torpet nu sjunkit betydligt i värde och att det endast återstår två års besittningstid. Hushållet är än mer sporadiskt än när maken dog. Av guldringen finns inga spår…

*

Jonas lämnar häktet i Härnösand den 28 oktober 1892 och Erik blir frigiven från fängelset den 3 februari året därpå. Enligt kyrkböckerna är de hela tiden skrivna hemma hos Maja Brita i Sörböle, men det troliga är att de snarare stryker omkring och livnär sig på vad sätt de kan. En ledtråd till brödernas livsstil är förteckningen över persedlar från häktet i Härnösand. De är båda relativt välklädda, med rockar och västar, och har varsin rätt välfylld portmonnä (även sedan Erik återlämnat penningarna efter stölden). Men mest anmärkningsvärt är att Jonas har med sig en fiol med stråke när de arresteras. Det ska komma att visa sig att Jonas Jonsson gör sig något av en karriär som spelman och fiolbyggare i livet och vi kan nog gissa att bröderna redan i sina ungdoms dagar for runt i socknarna och spelade för pengar.

Det finns en liten notis från dåtiden om att Jonas Jonsson från Sörböle varit föremål för avgörande i ett brottmål i Svea Hovrätt i augusti 1893:


Efter lite grävande i Svea Hovrätts arkiv återfinns domen (den är rätt knölig att läsa, även som avskrift nedan, men vi gör ett försök!):


Avskrift: Kongl. Maj:ts och Rikets Svea Hofrätts utslag på de besvär, tillförordnade Länsmannen A.F. Domeij anfört deröfver att Nätra tingslags Häradsrätt, hvarest Domeij, å tjenstens vägnar, yrkat att enär Arbetaren Jonas Jonsson från Sörböle den 9 Augusti 1892, med vetskap derom att hans broder Erik Jonsson samma dag olofligen tillgripit en summa penningar, af berörda penningar emottagit tjugufem kronor, Jonas Jonsson måtte dömas till ansvar, har, efter det genom särskilda under målets handläggning af Häradsrätten meddelade beslut dels Skomakarlärlingen Henrik August Willsson i Hörnäs, Arbetaren Nils Söderholm och Handlanden Fredrik Söderberg i Sörböle, Hemmansegaren Isak Edblad från Näske, Handelsbiträdet Nils Petter Carlgren från Köpmanholmen och Skräddaren Johan Wiström i Bjästa, hvilka på Domeijs begäran hörts såsom vittnen i målet, för inställelsen berättigats af allmänna medel att åtnjuta, jemte skjutspenningar, i traktamente en hvar af Willsson, Söderberg och Wiström en krona femtio öre samt en hvar af Söderholm, Edblad och Carlgren tre kronor, dels ock Jonas Hellgren i Näs och Skräddaren Jonas Norberg i Sörtjern, hvilka likaledes på Åklagarens begäran hörts såsom vittnen i målet, för inställelsen tillagts ersättning, Hellgren med tre kronor fyrtiotvå öre och Norberg med nio kronor aderton öre att utgå af allmänna medel, genom utslag den 20 september 1892 jemte det Erik Jonson förklarats saker till ansvar enligt 20 kap. 14 §, enär Jonas Jonsson icke kunnat mot sitt nekande lagligen öfvertygas att hafva varit delaktig uti eller ens afvetat stölden af ifrågakomna tjugufem kronor, förklarat att Jonas Jonsson icke kunde till något ansvar härutinnan fällas; Gifvet i Stockholm den 8 Augusti 1893.

Kongl. Hofrätten har tagit målet i öfvervägande; Och som, efter det Kongl. Hofrätten genom resolution den 8 December 1892 utställt besvären till kommunikation med Jonas Jonsson och för infordrande af förklaring öfversändt handlingarna till Konungens Befallningshafvande i Vesternorrlands län, Konungens Befallningshafvande med skrifvelse den 12 Januari 1893 till Kongl. Hofrätten återsändt besvärshandlingarna, derå Länsmannen A. Tingvall och Fjerdingsmannen J. Östrand tecknat intyg af innehåll att Jonas Jonsson blifvit inom Själevads länsmansdistrikt eftersökt och att dervid den upplysning erhållits, att hans vistelse vore okänd, hvadan delgifning med honom ej kunde ega rum; alltså varder, utan hinder deraf att Jonas Jonsson icke förklarat sig, målet företaget till afgörande, dervid Kongl. Hofrätten väl med Häradsrätten finner Jonas Jonsson icke vara lagligen öfvertygad att hafva mottagit berörda tjugufem kronor med vetskap att desamma af brodern tillgripits; men enär Jonas Jonsson på grund af de omständigheter, under hvilka han af Erik Jonsson erhållit nämnda penningbelopp, haft skäl misstänka att Erik Jonsson olofligt åtkommit detsamma, finner Kongl. Hofrätten skäligt att, jemlikt 3 kapitlet 10 § Strafflagen, döma Jonas Jonsson att för hvad han sålunda låtit komma sig till last böta femtio kronor, som Kronan tillfalla; skolande Jonas Jonsson jemte Erik Jonsson, hvilkendera gälda gitter till Hatsverket återgalda hvad detsamma fått sig ålagdt att utbetala till i målet hörda vittnen.

Den, som med detta utslag icke åtnöjes, eger att deri hos Kongl. Maj:t. I underdånighet söka ändring genom besvär, hvilka skola underskrifvas af klaganden sjelf eller lagligen befullmäktigadt ombud samt sist innan klockan tio å trettionde dagen härefter, som, denna dag oräknad, blifver Torsdagen den sjunde nästkommande September, i Kongl. Maj:ts Justitie Revisions Expedition ingifvas; vid hvilka besvär Jonas Jonsson, om han till ändrings sökande sig befogad finner, bör bilägga bevis att de honom till utgifvande ådömda böter och till siffran bestämda ersättningsbelopp blifvit hos Konungens Befallningshafvande eller Kronofogden i orten nedsatta; men är Jonas Jonsson så fattig, att han er förmår berörda medel utgifva, bör jemte de underdåniga besvären företes intygande derom af domstolen eller domaren eller, om det ej kan ske, af vederbörande Kronobetjänt eller Kyrkoherde i den församling, der Jonas Jonsson bor och har sitt hemvist. Försummas något af hvad sålunda blifvit föreskrifvet, skall klaganden hafva förlorat sin talan och besvären komma ej under pröfning.

§

Det visar sig alltså att häradsrätten friade Jonas Jonsson från anklagelserna om stöld då man inte mot hans nekande kunnat bevisa att han varit delaktig i eller ens vetat om stölden av de 25 kronor han mottagit från Erik den 9 augusti 1892. Inte mindre än åtta vittnen kallades av åklagaren, vilka erhåller ersättning för sina besvär att inställa sig hos domstolen. 

Den friande domen överklagades av åklagaren, tillförordnade Länsmannen A.F. Domeij, och prövades av Svea Hovrätt ett knappt år senare. Vid det här laget är Erik frigiven från sitt tre månader långa fängelsestraff och gissningsvis är bröderna åter ute på vägarna. Sedan man misslyckats med att hitta Jonas Jonsson och delge honom anklagelserna i hovrätten dömde domstolen i hans frånvaro. Liksom häradsrätten ansåg hovrätten att man inte kunnat bevisa att Jonas ”hafva mottagit berörda tjugufem kronor med vetskap att desamma af brodern tillgripits”, men att Jonas pga omständigheterna när han fick pengarna av Erik ”haft skäl misstänka att Erik Jonsson olofligt åtkommit detsamma”. Jonas Jonsson dömdes därför till 50 kronor i böter. Dessutom skulle bröderna stå för statens utgifter till vittnena.

Jonas Jonsson hade möjlighet att gå till Kungs och överklaga domen ”innan klockan tio å trettionde dagen härefter, som, denna dag oräknad, blifver Torsdagen den sjunde nästkommande September”. Det framgår också att om Jonas Jonsson är för fattig för att kunna betala måste detta intygas till högsta instans av ”domstolen eller domaren eller, om det ej kan ske, af vederbörande Kronobetjänt eller Kyrkoherde i den församling, der Jonas Jonsson bor och har sitt hemvist”. 

Gissningsvis varken överklagade eller betalade Jonas Jonsson sina böter, i nästan 30 år framöver håller han sig istället helt undan myndigheterna…

*

Erik går så småningom till prästen hemma i Själevad och ber om ett flyttningsbevis den 15 november 1894. Han uppger att han ska flytta till Styrnäs socken och prästen noterar om honom ”försvarlig” beträffande innanläsning och kristendomskunskap. Erik är vid den här tiden inte ens 20 år fyllda, men har redan levt ett hårt och innehållsrikt liv. 

I Styrnäs socken tar Erik tjänst som dräng hos bonden Jonas Asplund i byn Lo. Här tycks han bli kvar till den 12 februari 1896 då han uppger att han ska flytta till Eds socken. Våren 1896, när Erik är 21 år gammal, mönstrar han och gör värnplikten (värnpliktsnummer 61 168/1896). 

Även Jonas tycks mönstra samma år (värnpliktsnummer 77 167/1896). Han noteras dessutom som ”obefintlig” i Själevads socken 1896, vilket betyder att prästen inte visste var han fanns. Kanske görs denna notering först nu, trots att Jonas säkerligen inte bott hos Maja Brita på flera år, för att modern just detta år flyttar in i församlingens fattigstuga. Prästen tvingas då se över hushållets invånare för att veta var i kyrkboken dessa ska placeras när de inte längre bor kvar inhyses på torpet i Sörböle. Var Jonas är har han då ingen aning om, mer än att det finns ett värnpliktsnummer på Västernorrlands regemente.

Jonas ska komma att kvarstå som ”obefintlig” i Själevads församling i mer än 20 år. Under dessa år lever han mer eller mindre som luffare runt om i Västernorrland. Det finns skrönor om honom där han kallas Spel-Jonsson, för att han spelade fiol så flitigt. Han livnärde sig med påhugg där möjlighet fanns och var tydligen en skicklig fiolbyggare. 

Husförhörslängd i Själevad kring 1920, sidan 1. Per och Jonas noteras inflyttade.

Husförhörslängd i Själevad kring 1920, sidan 2. Per till fattighuset och Jonas till Bjärtrå.

Den 21 december 1920 dyker Jonas plötsligt upp igen och skrivs in i inflyttningslängden i Själevads kyrkoböcker, oklart varifrån han kommer (han överflyttas från boken över obefintliga). Vid samma tid återvänder även Jonas äldre halvbror Per till Själevad efter att ha varit intagen såsom sinnessjuk på hospitalet i Härnösand i nästan fyra decennier (minns honom från förra inlägget!). Har det något samband att både Jonas och Per noteras som återvändande till Själevad vid samma tid? Är det möjligen Jonas som återför Per till församlingen? Till skillnad från Per (som blir kvar på socknens fattighus tills han tragiskt dör några år senare) flyttar dock Jonas vidare tämligen omedelbart. Sedan han visat sig för prästen i Själevad den 21 december 1920 noteras han som utflyttad till Bjärtrå redan dagen därpå. Gissningsvis är det i Bjärtrå han redan bor. 

I Bjärtrå socken är Jonas skriven i byn Lugnvik och arbetar på bygdens sågverk. På samma gård bor bland andra änkan Maria Braxenholm och hennes vuxna dotter Frida Amanda, vi ska återkomma till dem längre fram…

Under 1922 flyttar hushållerskan Anna Maria Pettersson (född 1872 i Selånger) in hos Jonas Jonsson i Lugnvik. De ska komma att leva tillsammans resten av livet. Under en period från våren 1928 till hösten 1929 flyttar knappt 20-årige Hugo Hjalmar Stridsberg in hos sin farbror Jonas. Hjalmar är son till Erik (och är alltså min farfars storebror!) så det visar kanske på att bröderna Jonsson behöll en god kontakt genom åren.

Husförhörslängd för gården i Lugnvik.
Jonas Jonsson och hushållerskan Anna Maria överst, Hjalmar Stridsberg längst ner.

Någon gång i mitten av 1930-talet övertar Jonas gården i Lugnvik. Han bor kvar långt upp i åldern, först den sista tiden flyttar han in på ålderdomshemmet i Bjärtrå där han avslutar sina dagar den 18 april 1956, 86 år gammal. Även hushållerskan Anna Maria Pettersson avslutar sina dagar på ålderdomshemmet i Bjärtrå. Hon dör här den 3 maj 1958, även hon blir 86 år gammal.

Ålderdomshemmet i Bjärtrå.

Det finns en hel del historier om Spel-Johnson, bland annat på denna hemsida: KLICKA HÄR

Skrönorna från Jonas Jonssons tid i Lugnvik har även samlats i en skrift:

Det verkar som att Jonas Jonsson på eget bevåg lever ett kringflackande liv tills han i medelåldern slår sig ner i Lugnvik och därefter delar tillvaron med sin mångåriga hushållerska, utan att någonsin gifta sig eller få några barn under sitt långa liv. Men var det verkligen så? Bouppteckningen efter Jonas Jonsson finns att hitta i arkiven och den ger upphov till fler frågor än svar…


Den allra främsta frågan blir ju då: vem var Linnea Maria Jonsson, som Jonas Jonsson testamenterar all sin kvarlåtenskap till? Jo, hon är dotter till Frida Amanda, den unga kvinnan som bodde på gården i Lugnvik när Jonas flyttade dit…

Linnea Maria Jonsson 1917 - 2011

Linnea Maria föds den 23 augusti 1917. Fadern anges som okänd och modern som Frida Amanda Jonsson, född 1889. Frida Amanda hade vid den här tiden tjänst som tjänarinna i Sollefteå, men flickebarnet noteras som född i Bjärtrå. De noteras båda som återflyttade hem till Fridas föräldrahem i Lugnvik hösten 1917 och det är alltså på samma gård som Jonas Jonsson antecknas som inflyttad 1920.

Gården i Lugnvik kring 1920. Frida Amanda med dottern Linnea Maria samt Jonas Jonsson underst.

Av testamentet framgår att Linnea är ”född hos snickaren Jonas Jonsson i Lugnvik”, vilket tyder på att Jonas bodde här långt innan han anmälde det till prästen. Det är ju inte alls omöjligt, eftersom han i över två decennier dessförinnan kan ha befunnit sig varsomhelst då han var ”obefintlig” i kyrkans ögon. Lilla Linnea och hennes mamma Frida bor kvar i Lugnvik tills flickan är drygt fyra år gammal. Den 14 januari 1922 dör Fridas mamma, änkan Maria Braxenholm, av en hjärnblödning och knappt två veckor senare tar Frida sin lilla dotter och flyttar från Lugnvik till Alnö församling. (Gissningsvis är det därefter som hushållerskan Anna Maria flyttar in hos Jonas.)

Frida är höggravid och föder dottern Daga Viola den 22 januari 1922. Fadern anges som okänd i födelsenotisen, men uppges senare vara en Erik Ivar Dahlberg från Häggdånger. Frida får tjänst som hushållerska och försörjer sig och sina två döttrar i Alnö till våren 1925 då hon gifter sig med sågverksarbetaren vid Karlsviks sågverk Johan Olof Sundberg (född 1891). De får tillsammans döttrarna Vivan Ingeborg (född en månad efter vigseln 1925), Inger Margareta 1927 och Emmy Karolina 1929. Samma år som Inger Margareta föds får dock lilla Daga Viola vid fem års ålder lämna familjen för att bli fosterdotter på annat håll. Tre år senare, i december 1930, är det Linneas tur. Hon flyttar, 13 år gammal, tillbaka till Bjärtrå socken. Här blir hon fosterdotter till hemmansägaren Olof Nilsson och hans hustru i byn Grössjö (precis som testamentet uppger). Linnea blir kvar hos familjen Nilsson till hösten 1934 då hon, 17 år gammal, flyttar till Nätra församling för att ta tjänst hos kyrkvaktare Söderberg. Fyra år senare flyttar hon in till Örnsköldsvik för att arbeta som hembiträde. På 1950-talet, när Jonas Jonsson dör och det är Linnea som uppger dödsboet och ärver hans tillgångar, bor hon i Gullänget och arbetar som sömmerska.

Linnea Jonsson lever länge, först den 9 september 2011 somnar hon in i Övik, nyss fyllda 94 år. Hon gifter sig aldrig och får inga barn. Arvingar efter henne är hennes halvsystrar och deras barn. Linnea har dock upprättat ett testamente i samband med sin 90-årsdag där hon testamenterar sin kvarlåtenskap (som framför allt består av lite besparingar på banken) till Rädda Barnen och Svenska Djurskyddsföreningen. Kanske var kontakten med halvsyskonen bristfällig, kanske återupptog Linnea aldrig riktigt relationen med modern och ursprungsfamiljen sedan hon fått lämna dem i yngre tonåren.


Om Jonas Jonsson var far till Linnea kan vi ju aldrig säkert veta. Efternamnet har de framför allt gemensamt eftersom även Linneas mamma Frida hette Jonsson. Men att det finns en sannolikhet för att så var fallet kan vi nog ändå våga oss på att konstatera. Oavsett vilket så var Linnea uppenbarligen en viktig person i Jonas Jonssons liv.

Jonas Jonsson 1870 - 1956

Tillbaka till Erik...

Och Erik då, vad blir det av honom efter värnplikten 1896? Erik meddelar ju prästen i Styrnäs att han ska flytta till Eds socken den 12 februari 1896. Han noteras dock inte officiellt som inflyttad i Eds församling förrän den 16 juli 1899 och prästen i Ed antecknar noggrant att Erik saknar betyg för tiden mellan februari 1896 och juli 1899. Var befinner sig Erik under dessa 3,5 år? Vi vet att han gör värnplikten i Västernorrlands regemente under en del av perioden. Resterande tid är höljt i dunkel. När Erik officiellt skrivs in i Eds församling 1899 noteras han som stamanställd (vilket är en äldre benämning på yrkesmilitär) och inskrivningsskyldig. Han bosätter sig i byn Oldsjön och som yrke anges volontär (under militär utbildning) och sedan banvakt. Det är också här Eriks nya efternamn dyker upp i handlingarna för första gången: Stridsberg: 

Det mest anmärkningsvärda i Eriks liv vid den här tiden är dock att han vid något tillfälle, någonstans, träffar kvinnan i sitt liv: Anna Regina Johansdotter, född den 2 januari 1882 i Eds socken. 

Erik och Anna gifter sig den 25 maj 1901 i Skorpeds kyrka (vigselförrättare är vår gamle bekant A Johansson!) och de ska förbli gifta i över fyra decennier.

Anna Regina Johansdotter är 19 år när hon gifter sig med den sju år äldre Erik Jonsson Stridsberg och de bosätter sig i Skorped. De ska komma att få åtta barn tillsammans, däribland min farfar Einar. Men vem var Anna Regina? Var hade hon sina rötter och hur såg hennes ursprungsfamilj ut?




lördag 7 maj 2022

Maja Britas liv

Maja Brita Persdotters egna namnteckning år 1866.

Hösten 1848 lämnar Maja Brita föräldrahemmet och de sex småsyskonen i Öster Billsjö. Hon är då 17 år gammal och yngsta systern Anna är vid den här tiden alldeles nyfödd. Maja Brita tar tjänst som piga på en gård i byn Norrbacksjö i samma socken. Här blir hon bara kvar i något år innan hon flyttar till Överbilla och tar tjänst hos unge bonden Larsson. Bonden Larsson och hans hustru har två små söner och en liten dotter föds under tiden Maja Brita arbetar på gården. På Larssons gård arbetar också vid samma tid en dräng vid namn Abraham Rodin, om honom har prosten Holm noterat att han ”återvunnit helsan”.

Ur husförhörslängden för bonden Larssons gård i Överbilla.
Överst av drängarna är Abraham och överst av pigorna är Maja Brita.

Vem var Abraham?

Abraham Rodin föddes som Abraham Johansson den 9 augusti 1819 i Gideå i Björna socken. Hans far var torparen Jan Abrahamsson (född 1795) och modern hette Catharina Olsdotter (född 1789). Abraham var äldste sonen i en barnaskara om åtta barn (alla födda inom loppet av 13 år). Familjen var fattiga och fick så småningom lämna sitt torp för att bo inhyses. Fadern dog redan 1835 och tre av småsyskonen dog i späd ålder. Om Abraham noterades tidigt att han var sjuklig och hade bristande kunskaper i läsförståelse. Sedan Abrahams mor blivit änka fick hon flytta med fyra av de kvarvarande barnen till allmänningen i Björna. Abraham noterades alltjämt som sjuklig, men lämnade Björna år 1841 för att ta tjänst som dräng på en gård i Överbilla i Själevads socken. De närmsta åren flyttade han runt mellan gårdarna i Överbilla och Främmerbilla. År 1848 noterade prosten Holm om Abraham att han var sjuk och led av ”Epilepsia laborat quant maxime”, vilket kan förstås som svår epilepsi. Kanske var det denna sjukdom Abraham led av sedan barnsben? Abraham tvingades lämna sin drängtjänst och fick bo inhyses i Överbilla i ett par år, innan han åter fick tjänst som dräng hos bonden Larsson i Överbilla och prosten Holm då noterar om honom att han ”återvunnit helsan”. Det är vid den här tiden som Abraham byter efternamnet Johansson mot Rodin.


Det är alltså här hos bonden Larsson i Överbilla som Abraham och Maja Brita träffas år 1850. Ett par år senare gifter de sig och flyttar samman inhyses på ett torp i Överbilla. Här föds sonen Johan den 26 december 1853 och dottern Brita den 5 december 1855. 

Abraham bygger ett eget litet torp i Överbilla i slutet av 1850-talet. Han äger inte marken, utan torpet står på sk ofri grund, men de får åtminstone ett eget hem att bo i och Abraham kan titulera sig Torpare.

Sonen Per föds den 27 november 1857 och om honom noteras tidigt att han är dövstum. Sonen Olof föds den 20 juni 1862 men dör redan den 22 juni 1863 av ”Feber”. Dottern Carin föds den 11 april 1864. 

Husförhörslängd för åren 1862 till 1872.
Barnen Olof och Carin dör (och stryks över), liksom Abraham. Maja Brita blir "Inhyses Enkan".
Sonen Johan flyttar. Och allra överst noterar prosten Holm, inom parenteser, "Torpet återgått".

Så dör Abraham den 15 december 1865 av okänd orsak, 46 år gammal. Maja Brita blir änka vid 34 års ålder och lämnad ensam med fyra minderåriga barn.

Bouppteckningen efter Abraham Rodin ger oss en hel del information om hur familjen hade det vid tiden för hans död. Familjens bostad består av ”En torplägenhet med åbyggnad på 45 års besittningstid” till ett värde av 800 riksdaler: 

Till torpet hör alltså också en liten ladugård (åbyggnad) där det bor en ko och en get. Bland bohag och husgeråd märks den obligatoriska kaffepannan, grytor, pannor och diverse gårdsverktyg. Torpet är möblerat med ett fällbord, några mindre bord, två skåp, fem stolar, en säng, två soffor, en vävstol, tre spinnrockar och ett väggur. Bland sängkläder och linne märks bland annat en bordsduk, vilket ändå andas lite hemtrevnad i allt det sparsmakade. Det finns sex tallrikar och sju muggar att dricka ur, fyra kaffekoppar och ett par brödkorgar. Abrahams garderob upptas i sin blygsamma helhet:

2 par byxor av kläde, 1 par byxor av vadmal, 1 klädesrock, 2 tröjor, 1 päls, 2 västar,
1 tröja, 3 mössor, 1 hatt, 2 halskläden, 1 par stövlar, 1 gammal vadmalströja, 1 päls.

Abraham och Maja Brita har en hel del skulder till bönderna i socknen. Det rör sig bland annat om en större skuld till Öster Billsjös hemmansägare för timmer (gissningsvis för bygget av torpet) och ett flertal skulder som avser tunnor med potatis, sädeskorn och råg. Abraham dör i december 1865 och skörden har inte varit bra föregående år. Den ska inte heller vara bra kommande år och sedan vet vi ju vilka nödår som följer 1867 och 1868… 

Skulderna är så pass stora att Maja Brita och barnen får lämna torpet för att kunna lösa ut dem. I husförhörslängden för den här tiden har prosten Holm noterat att ”Torpet återgått”. Åren därpå bor de återigen inhyses.

Inte ens ett och ett halvt år efter att Maja Brita blivit änka förlorar hon också yngsta dottern Carin som dör den 2 maj 1867 av okänd orsak, bara tre år gammal. Så mycket sorg, elände och bedrövelse...

Fem år efter Abrahams död, i augusti 1870, föder Maja Brita den oäkta sonen Jonas. Vem som är fadern framgår ingenstans.

Födelsenotis för Jonas den 9 augusti 1870,
oäkta son till Rodins enka Maria Pehrsdotter i Öfv. Billa.

Äldste sonen Johan flyttar till Boteå för att arbeta, men dör där i en tragisk olycka. Den 12 december 1870 omkommer Johan och dödsorsaken anges till ”död under timmerföring”. Han hinner inte ens fylla 17 år. Kvar hos Maja Brita i Överbilla blir barnen Brita, Per och lille Jonas. Per flyttar vid den här tiden till Institutet för döfstumma i Härnösand. Sannolikt är det socknen som står för kostnaden att inhysa Per på institut. Brita flyttar hemifrån för att ta tjänst som piga i socknen hösten 1873. 

Våren 1875 flyttar så en höggravid Maja Brita och den femårige sonen Jonas in hos Eric Jonsson i Sörböle. Deras son Erik (min farfars far!) föds, som vi redan vet, på sin mors 44-årsdag den 15 maj 1875. 

Husförhörslängd för åren 1873 till 1882.

Maja Britas son Per Rodin finns med i husförhörslängden dessa år, förmodligen har han flyttat tillbaka från Institutet för dövstumma. Om honom noterar dock prästen att han blir sinnessjuk 1881. Per är då 24 år gammal. Han blir året därpå intagen på Hospitalet i Härnösand. 

Inskrivningsnotisen för Per Rodin på Hospitalet i Hernösand den 8 oktober 1882. 
Han anges vara målare (och dövstum) och remissen kommer från Fattigvårdsstyrelsen i Själevad.

Men det är tyvärr inte bara Per som noteras som sinnessjuk i familjen, även Maja Brita insjuknar 1890, enligt prästens noteringar. Hon tycks dock inte vara så illa däran att hon måste tas in på hospital. När Eric Jonsson dör sommaren 1891 bor Maja Brita alltjämt kvar inhyses i Sörböle med sönerna Jonas och Erik. Sönerna lämnar hemmet de närmsta åren därefter (vi ska återkomma till dem i kommande inlägg) och Maja Brita får år 1896 flytta in på socknens fattighus. Här bor hon de sista åren av sitt liv, tillsammans med ett tjugotal av Själevads allra fattigaste själar. Den 17 januari 1899 somnar hon in. Maja Brita blev 68 år gammal.

Dödsnotis för Maja Brita Persdotter den 17 januari 1899,
enka efter Inhyses Erik Jonsson i Sörböle (afled i Fattighuset).

Vi ska återkomma till Maja Britas yngsta söner Jonas och Erik (särskilt Erik såklart som kom att bli far till min farfar) men först ska vi se vad det blev av deras halvbror, stackars dövstumme och sinnessjuke Per Rodin.

Den 8 oktober 1882 skrivs Per in som patient på Hospitalet i Hernösand och här blir han kvar i nästan fyra decennier. Journalen är tyvärr förkommen i arkiven (de fantastiska arkivarierna vid landsarkivet i Härnösand har letat intensivt men förgäves). I början av 1920-talet skrivs Per ut från hospitalet och inhyses på fattighuset/ålderdomshemmet i Själevad. Är det möjligen en kostnadsfråga, efter alla år? Här på ålderdomshemmet tillbringar Per de sista åren av sitt liv innan han dör den 30 juni 1927. Med vår vetskap om att Per varit dövstum sedan födseln och sedan sinnessjuk och intagen på institution i princip hela sitt liv skär det i hjärtat att läsa dödsorsaken: ”Olycksfall, överkörd av en bil”. Man kan nästan se framför sig hur Per, döv, institutionaliserad och ovan vid trafik, kliver rätt ut i gatan... Per Rodin blev nästan 70 år gammal.

Dödsnotis för Per Rodin den 30 juni 1927.
Efter att ha blivit överkörd av en bil avlider han på Öviks lasarett.

Vi vet inget om Pers vistelse på hospitalet, eftersom journalen inte återfunnits, men minns ni Nils? Eric Jonssons lillebror, Nils Jonsson Herrskog, blev ju intagen på Hospitalet i Härnösand 1864 och hans journal gav oss en ganska detaljerad bild av de första åren han vistades där. Kanske var även Pers dagar fyllda av arbete, frisk luft och ordentlig mat? Kanske hade även Per det bättre på hospitalet än ute i samhället? Och kanske träffades Nils och Per inne på hospitalet, ovetandes om att Nils storebror gift sig med Pers mor, de var trots allt intagna där samtidigt i 25 år...

Och, till sist, hur blev livet för Maja Britas dotter Brita?

I november 1874 flyttar Brita till Mo socken där hon har tjänst som piga på olika gårdar de närmsta åren. År 1877 får hon tjänst som piga hos skolläraren Nordströms familj i Mo, där hon blir kvar i några år. Den 24 september 1880 föder Brita oäkta dottern Selma Maria här i Mo. Det verkar som att hon får lämna sin tjänst hos skolläraren i samband med att dottern föds, för därefter noteras Brita som ”lösa pigan” i flera år. 

Den 26 augusti 1888 gifter sig Brita med arbetaren Georg Eriksson (född 1864) och de bosätter sig i byn Skortsjö. Knappt ett halvår efter vigseln, den 18 februari 1889, föds deras dotter Emma Karolina. Dottern Hulda Kristina föds den 29 augusti 1893, men får bara leva i en vecka. I mitten av december 1895 flyttar familjen till Arnäs socken, där Georg blir gårdsägare i byn Järved och arbetar vid sågverket. 

Britas dotter Selma Maria emigrerar till Amerika den 13 mars 1904 och hennes lillasyster Emma Karolina följer efter den 27 april 1907. Georg och Brita bor kvar på gården i Järved resten av sina liv. Georg dör den 23 november 1918 och Brita den 27 juli 1929. Bouppteckningen efter Brita avslöjar bland annat att hon de sista åren av sitt liv levde med understöd av fattigvården på sin gamla gård.

Bouppteckningen efter Brita visar att döttrarna fortfarande levde och bodde i Nordamerika.

Tillgångarna efter Brita är noggrant upptecknade,
med den "mycket dåliga" gården å ofri grund överst.

När tillgångar och skulder är summerade visar bouppteckningen en brist i boet på 2018 kronor,
till största delen bestående av skulden till Arnäs fattigvårdssamhälle för understöd.

Sammanfattningsvis kan väl sägas att även Maja Britas liv präglas av fattigdom, men hon och Abraham fick åtminstone äga sitt eget lilla torp ett tag. Vad det var för "sinnessjukdom" hon drabbades av i 60-årsåldern kommer vi aldrig att få svar på och det känns rätt tungt att veta att även Maja Brita kom att avsluta sitt liv på socknens fattighus. Av hennes sju barn dog Olof, Carin och Johan alldeles för unga och dövstumme Per tillbringade livet på institutioner och slutet på fattighuset även han. Kanske hade dottern Brita några goda år medan maken levde, men även hon dog utfattig och ensam till slut. Vårt hopp står nu till sönerna Jonas och Erik. När Maja Brita dör år 1899 är de 29 respektive 24 år gamla och har sedan flera år egna liv som vuxna. Vad blir det av Jonas i livet och hur ser åren ut för Erik tills han träffar kvinnan som ska komma att bli min farfars mor?