Margareta Katarina (Greta) föds den 21 februari 1881 i Johannesberg. Hon är Sven och Märtas andra barn, knappt två år yngre än storasyster Kristina.
Greta är inte äldst i syskonskaran, men blir först att lämna föräldrahemmet i Johannesberg. Den 16 november 1902 gifter hon sig med drängen Jonas Jonsson (född i Lännäs den 5 juli 1875) i Skorpeds kyrka (A. Johansson förrättar vigseln).
Vem var Jonas Jonsson?
Jonas var son till torparen Jonas Israelsson och hans första hustru Brita Helena Hansdotter. Jonas var föräldrarnas fjärde barn, men tidigare samma år som han föddes förlorade de sin 2,5-åriga dotter.
Brita Helena dog tragiskt knappt två veckor efter Jonas födsel och dödsorsaken antecknades till ”barnabörd” i kyrkoboken. Kanske fick hon barnsängsfeber efter förlossningen, en allvarlig infektion liknande blodförgiftning som var relativt vanlig förr i tiden när förlossningarna skedde i hemmet med bristande hygien.
Jonas Israelsson gifte om sig, bara nio månader senare, med Brita Helenas lillasyster Anna Dorotea och dagen före årsdagen av första hustruns död föddes deras första gemensamma barn (en dotter som sorgligt nog dog knappt tre månader gammal). De fick därefter minst sju barn tillsammans. Anna Dorotea blev så småningom klassad som ”sinnessjuk” och dog på hospitalet i Härnösand i december 1902. Jonas Israelsson levde till 1918, då han dog 85 år gammal som förmånstagare på torpet i Lännäs som en av de äldsta sönerna övertagit.
Jonas Jonsson, samma år som bröllopet, 1902. |
Jonas Jonsson lämnar fädernehemmet i Lännäs, drygt 20 år gammal, för att ta tjänst som dräng på Sven Lindströms gård i Johannesberg i november 1896. Han blir kvar där i tre år, så det är inte svårt att lista ut hur han och Greta träffades. När Jonas flyttar tillbaka hem till torpet i Lännäs i november 1899 tar hans lillebror Olof över som dräng i Johannesberg. Olof blir kvar som dräng på gården tills Jonas flyttar tillbaka i november 1902, i samband med giftermålet med Greta. Samma dag som Jonas flyttar in så flyttar Olof tillbaka hem till Lännäs (och en kort tid därefter misstänker jag att han far till Amerika). Troligen behövs ingen dräng på Lindströms gård när Jonas bor där som äkta make till en av Svens döttrar.
Jonas och Greta bor kvar i Johannesberg i ganska precis ett år.
Greta och Jonas flyttar norröver
Flera av Jonas (och även Gretas) syskon tycks emigrera till Amerika vid den här tiden, men Jonas och Greta styr istället kosan norrut. I november 1903 går flytten till Kiruna i Jukkasjärvi församling. Kiruna är vid den här tiden ett kraftigt expanderande gruvsamhälle som skriker efter arbetskraft. Malmbanan mellan Kiruna och Narvik invigdes till exempel av Oscar II sommaren 1903, vilket gjorde stor skillnad för gruvdriften.
Jonas får tjänst som extra banvakt vid järnvägen. I kyrkoboken står antecknat ”Kalixfors” i marginalen vid familjens namn, så troligen är det där de bor.
Kalixfors var stationen innan Kiruna för tågen som kom från Luleå.
Detta fotografi är taget 1904, kanske är några av dessa personer Jonas och Greta? |
I Kalixfors föds sonen Jonas Rikard den 10 november 1904:
I november 1906 går flytten vidare till Gällivare. I Gällivare bosätter de sig vid Kalix älv och Jonas har fått tjänst som banvakt. Greta är vid den här tiden gravid igen och sonen Sven Helmer Valentin föds den 15 februari 1907:
Något allvarligt tycks drabba familjen vid årsskiftet 1907/08, troligen en farsot av något slag. Den 2 januari dör yngste sonen, inte ens ett år fyllda.
Bara ett par veckor senare dör Greta, knappt 27 år gammal, den 17 januari 1908.
Ingen dödsorsak finns antecknad:
Jonas och sonen Rikard bor kvar vid Kalix älv i ett par år och flyttar sedan vidare längs järnvägen till Fjällåsen 1910, där Jonas tar tjänst som banvakt:
Fjällåsen station, fotografiet taget 1919. |
Kort därefter flyttar Elisabet Johanna Hellström (född 1885-08-23 i Sidensjö) in som hushållerska hos Jonas och lille Rikard. Jonas och Elisabet gifter sig 1911 och får två gemensamma barn, dottern Stina Mildred Viktoria (född 15 januari 1912) och sonen Alrik Bertil (född på juldagen 1913). Pojken dör dock i späd ålder, den 5 mars 1914. Jonas har vid det här laget avancerat till banvaktsförman i Fjällåsen.
Familjen flyttar så småningom till Nordmaling, där Elisabet dör i Spanska sjukan i mars 1920.
Jonas gifter om sig för tredje gången i december 1922. Jonas och familjen flyttar runt en del under åren som följer, som banvaktare ofta gjorde, och hamnar ett tag i Piteå. Från Piteå går flytten till Stockholm 1934. Enligt 1940-års folkräkning bor Jonas och hustrun då på Brännkyrkagatan 140 i Högalids församling i Stockholm. Det är också här Jonas dör, den 10 augusti 1942, 67 år gammal.
Hur går det för Gretas och Jonas son Rikard?
Rikard flyttar från faderns hem i Nordmaling till Maria församling i Stockholm 1923 för att studera (i församlingsboken noteras hans flytt först den 25 februari 1924):
Han blir inneboende hos systrarna Carlsson på Prästgårdsgatan 20, 4 tr. I mantalslängden anges han vara ”Handelselev”. Av någon anledning är han frikallad från värnplikten. Efter bara något år ger han upp studierna och tar arbete som vaktmästare någonstans i Stockholm. Han flyttar sedan runt som inneboende på en handfull adresser i innerstan under ett par års tid. Under några månader, i november 1924 till i mars 1925, bor han till exempel hos Vidlunds på Brahegatan 12, nedre botten över gården, för att flytta därifrån till Wallmans på Storgatan 24, 1 trappa över gården, under ett tag.
Var Rikard finns mellan 1925 och 1927 är oklart, men enligt arkiven emigrerar han till Amerika i november 1927. Jag hittar honom i passagerarlistan för tredjeklasspassagerarna på ångfartyget ”Gripsholm” som avgår från Göteborg till New York den 28 november 1927. Redan här anger han sitt yrke till ”Chaufför”. Som hemort har han uppgivit Stockholm, så det är väl därifrån han reser till Göteborg för vidare färd över Atlanten. Fartyget ankommer New Yorks hamn den 8 december samma år.
Svenska emigrantregistret 1927, Rikard är femte namnet uppifrån. |
Passagerarlistan från Göteborgs hamn 1927, Rikard är åttonde namnet nerifrån men här står bara "Jonas Jonsson", kanske var det Jonas han valde att kalla sig i Amerika. |
Ankomstlistan i New Yorks hamn 1927, Rikard finns i mitten. |
Folkräkningen i Amerika 1930, nästan oläslig men han finns med på rad nr 73. |
När Rikard återvänder till Sverige (alltjämt som ”chaufför”) våren 1931 mellanlandar han några månader hemma hos fadern i Piteå, innan han hösten 1931 flyttar till Härnösand och tycks bosätta sig på Rosenbäcksallén:
I Härnösand noteras hans yrke till Trädgårdsarbetare, men i församlingsboken antecknas efter ett tag även att han är ”sinnessjuk”. Rikard blir intagen på Härnösands stads sjukhus den 10 augusti 1933 och där blir han kvar i flera år. Först den 19 januari 1937 blir han utskriven, dock ”icke fri från symptom”. Jag undrar vad detta var för symptom, vad det var som drabbat Rikard?
Noteringar i församlingsboken i Härnösands församling 1931 - 1938. |
Från mentalsjukhuset i Härnösand tycks han åka direkt till Stockholm utan att anmäla detta till församlingen. I församlingsboken noteras han nämligen i Obefintligboken den 31 december 1938.
I folkräkningen 1940 återfinner vi Rikard i kvarteret Snäckan (där Sheraton hotell ligger sedan 1970-talet) i Klarakvarteren i Stockholm. Det anges här att han flyttade in 1937 från Amerika, han tycks vilja dölja (och kanske även glömma) åren i Härnösand…
Folkräkningen 1940. |
Vad jag kan se i arkiven arbetar Rikard som chaufför resten av sitt yrkesliv, ända tills pensionen 1967. Han förblir ogift och barnlös och bor på samma adress, Vasagatan 6 tre trappor upp, från 1937 och tills kvarteren rivs på 60-talet.
Karta över Klarakvarteren från 30-talet. Vi hittar Rikards adress mittemot Järnvägsparken i kvarteret Snäckan. |
Ända till sin död 1983 är Rikard skriven i Klara församling. Bouppteckningen avslöjar dock att han tillbringade sin sista tid, oklart hur länge, som intagen på Beckomberga sjukhus. Han stod även under förmynderskap.
Vid sin död hade han besparingar på banken om över 100 000 kr som ärvdes av hans halvsyster Stina. Någon annan kvarlåtenskap finns inte upptagen i bouppteckningen.
Rikard begravdes i Stinas hembygd, på Orsa Gamla kyrkogård, på samma plats som Stina själv skulle komma att gravsättas många år senare:
Rikard framstår som en ensam figur som plågas av psykisk ohälsa under större delen av sitt vuxna liv, det värmer i hjärtat att hans halvsyster såg till att hans grav var nära henne.
(Stina, Jonas dotter i andra äktenskapet och därmed Rikards halvsyster, lämnade föräldrahemmet för Stockholm redan 1929. Hon flyttade därifrån till Umeå och vidare till Ljusnarsberg för att landa i Orsa 1935, där hon sedan bodde kvar resten av livet. Under hela sitt yrkesliv, fram till pensionen 1972, arbetade Stina som bagare. Hon gifte sig 1943 och fick en dotter 1948. Stina dog den 21 juli 2000 och gravsattes hos sin halvbror på Orsa Gamla kyrkogård.)
Gretas ättlingar tar därmed slut här, med sonen Rikard som ju aldrig fick några barn. Rikard var min farmors kusin, men jag vet inte om hon kände till honom. Hans mamma, min farmors moster, dog ju långt innan farmor föddes. Rikard levde i och för sig ända tills han var 79 år gammal, men troligen ganska isolerat i Stockholm och under många år på mentalsjukhus. Jag gissar att han inte hade så mycket kontakt med släkten, annat än med sin halvsyster.
Nästa inlägg kommer att handla om nästa person i syskonskaran Lindström, nämligen Märta som tycks ha varit en väldigt modig tös...
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar