tisdag 27 april 2021

Familjen Lindström i Johannesberg - del 1 Hur hamnade vi här?

Del av den lilla byn Johannesberg. Gården ovanför den främre tillhörde släkten i många år.

Byn Johannesberg är relativt ny jämfört med Önskan och många andra byar i Anundsjö och Skorped. Tillstånd att anlägga byn gavs 1776 och marken var vid den tiden en del av Sidensjö Norra kronoallmänning. Det sägs att den förste nybyggaren hette Johannis och eftersom byn är omgiven av berg i söder och öster fick den namnet Johannisberg. Numera benämns byn Johannesberg. 

Av husförhörslängderna för Sidensjö församling åren 1777-1807, där Skorped ingick, framgår att det i Johannesberg vid den här tiden fanns en torpare vid namn Johan Olofsson. Han tycks ha varit om inte den förste så åtminstone en av de första att flytta till byn. Kanske var det han som gav byn sitt namn?

Kanske var det denne Johan som gav byn sitt namn?

Laga skifte förrättades i Johannesberg 1877-1878 och byn hade då fyra bönder, varav Sven Lindström var en. Det var Svens föräldrar, Anders och Stina, som flyttade till Johannesberg, så det var så vår släkt hamnade där. 

Familjen Lindström på gården 1909! Den äldre kvinnan längst till höger är min farmors morfars mor Stina som på bilden är 90 år gammal. Bredvid henne står min farmors mormor Märta, vid den här tiden änka efter Sven Lindström. De fyra kvinnorna till vänster är Sven och Märtas döttrar, mannen längst fram är ende sonen och mannen i trappen är en av gårdens drängar. Men mer om dem alla längre fram!


Anders 💗 Stina

Anders Jonsson föds den 23 mars 1817 i Norrflärke, Anundsjö. Märta Kristina (Stina) Svensdotter föds den 14 juli 1819 i Österfanbyn, Anundsjö. Anders och Stina gifter sig den 23 oktober 1842:

De bosätter sig efter vigseln på Anders föräldragård i Norrflärke och får sonen Jonas den 25 december samma år (Stina måste vara närmast höggravid vid bröllopet). I husförhörslängden noteras kort därefter om lille Jonas ”lärer vara död februari eller mars 1843”: 

I kyrkoboken hittar jag hans dödsnotis den 4 juni 1843, dödsorsak okänd.

Anders är inte äldste sonen och har därför inte någon gård att ärva, så han och Stina flyttar från föräldragården i Norrflärke till Johannesberg den 27 maj 1844 och övertar hemmanet Johannesberg 1:5 som de betalar 1200 riksdaler för. 

Sonen Sven föds i Johannesberg den 26 mars 1845. (Sven blir så småningom min farmors morfar!)

Sonen Jonas föds den 3 februari 1848. Några fler barn får de inte. 

Anders och Stina överlåter gården till äldste sonen Sven 1878 (inför hans giftermål) och bor kvar som födorådstagare. 

Anders dör i Johannesberg den 12 augusti 1896, 79 år gammal. 

Jag hittar bouppteckningen efter honom i arkiven:

Gården är ju vid det här laget redan överlåten till sonen Sven, så den finns inte med i bouppteckningen. Anders och Stina äger dock alltjämt 1 ½ ko, tre får och 5/8 tunna korn. Det lär inte råda brist på kaffe i hushållet heller, för de äger bland annat fyra kaffepannor i koppar, en kaffekanna i mässing, en kaffebrännare i järn och en kaffekvarn i järn. Till kaffet kan de göra våfflor, för det ingår ett "Woffeljern" till ett värde av 75 öre i bohaget. 

Anders äger även en hundskinnspäls till ett värde av 7 kr. (Många hade vid den här tiden hundskinnspälsar och jag antar att det var pälsen av gårdens hundar man tog vara på och behöll?)

De fordringar Anders har vid sin död är hos sönerna Sven och Jonas, samt Skorpeds snickerifabrik AB:

Dödsboets behållning summerar till 1774,74 kr (ca 115 000 kr idag), efter avdrag för gravöl (60 kr) och bouppteckningskostnad (4 kr). Några andra skulder har han inte.

Notera rutan med ett kryss efter änkan Stinas namn, jag gissar att det betyder att hon inte kunde läsa eller skriva.

Stina bor alltjämt kvar på gården hos sonen Sven med familj. Hon överlever sin äldste son med fyra år och dör i Johannesberg den 20 september 1910, 91 år gammal.

Jag vet inte vem den unge mannen till vänster är, men han till höger är Per Forsberg och i bakgrunden syns släktens gård i Johannesberg, troligen tidigt 1900-tal.

Namnet Lindström

Sven och Jonas heter från början Andersson i efternamn enligt patronymikon efter faderns förnamn Anders, som brukligt var förr i tiden. Mot slutet av 1800-talet blev det dock allt vanligare att man bytte bort sitt son-efternamn till något nytt och eget. Det fanns ännu inga regler kring detta, utan man kunde ta sig det namn man önskade och helt enkelt anmäla det hos prästen som skrev in det i församlingsböckerna. 

I husförhörslängden för Skorpeds församling åren 1868 - 1877 antecknas med blyerts efter Sven ”bonde Lindström” och i husförhörslängden för Sidensjö församling åren 1879 - 1891 antecknas i smått ”Lindström” ovanför Jonas Anderssons namn. Någon gång under respektive tidsperiod tar de alltså efternamnet Lindström.


Hur går det i livet för Jonas?

Anders och Stinas yngste son Jonas flyttar från föräldragården i Johannesberg till Önskan i maj 1881 i samband med giftermålet med Kristina Johansdotter (född den 19 juni 1853 i Önskan). Jonas och Kristina får barnen Andreas (1882), Katarina (1883), Kristina (1885) och Märta (1887) under åren i Önskan. Samma år som Märta föds flyttar familjen till Överå (grannby till Djupsjö) i Sidensjö socken. I Överå föds dottern Ingeborg (1888) som dör knappt ett halvår gammal. Familjen bor kvar i Överå under barnens uppväxt och Jonas är bonde med eget hemman. Kristina dör i lungsot den 18 augusti 1900, 47 år gammal, och åren därefter splittras familjen för att så småningom återförenas i ett annat land. 

I maj 1902 gifter sig äldsta dottern Katarina och flyttar samman med sin make Kjell Olofsson på hans gård i Överå. Några månader senare föds sonen Olof. I maj 1903 emigrerar den lilla familjen till Amerika och tar då även med sig Katarinas yngsta syster Märta, som alltjämt bor kvar hemma hos fadern.

I Amerika finns då redan Katarinas och Märtas syskon Andreas och Kristina som emigrerat i slutet av september 1902. Kvar i Sidensjö, som förmånstagare på gården, blir fadern Jonas Andersson Lindström. Inte långt därefter beslutar även han sig för att bege sig över Atlanten, 55 år gammal. Den 13 maj 1904 antecknas han som emigrerad i kyrkboken och enligt en passagerarlista från Göteborgs hamn kliver han ombord på ett ångfartyg till England den 10 juni för vidare färd till Amerika. Han återvänder aldrig till Sverige.

Sven 💗 Märta

Sven och Märta Lindström 1902.

Den 21 juni 1878 gifter sig Bonden Sven Andersson Lindström i Skorpeds kyrka med Bondedottern Märta Katarina Jonsdotter (född den 12 april 1851) från Sörflärke. 

Knappt ett år senare, den 8 juni 1879, föds deras äldsta dotter Kristina:

Sven och hans hustru ska sedan få sex barn till, varav fem överlever barndomen.

Margareta Katarina (Greta) (född 1881-02-21):

Märta (född 1882-07-21):

Ingeborg (född 1884-01-29, död 1884-05-23 av okänd orsak):

Födelsenotis

Dödsnotis

Anna (född 1886-02-18):

Ingeborg (född 1888-11-20):

Anders (född 1892-11-06):

Syskonen Lindström i Johannesberg, troligen sekelskiftet.

Sven och Märta bor på gården i Johannesberg resten av sina liv. Sven är en respekterad man i socknen och verkar engagerad i såväl gården som bygden. Han är nämndeman mellan åren 1879 - 1888, Sockenkommitténs ordförande, styrelseledamot i Skorpeds snickerifabrik, ledamot i taxeringsnämnden och har diverse uppdrag för kommunalnämnden m.m:

Örnsköldsviksposten 1891

Örnsköldsviksposten 1894

Örnsköldsviksposten 1898

Örnsköldsviks Allehanda 1904

Örnsköldsviks Allehanda 1905

Örnsköldsviksposten 1905

Sven dör den 1 december 1906, 61 år gammal, bara tio år efter sin far och fyra år före sin mor: 

Jag hittar bouppteckningen efter Sven i arkiven och den bekräftar att de hade det gott ställt där på gården i Johannesberg. Vid den här tiden är det bara Greta som hunnit flytta hemifrån (till Kalixfors med sin banvaktsmake, mer om det i nästa inlägg) så den hemmavarande familjen är ännu stor.

Bouppteckningen är omfattande, den upptar åtta helsidor, och ger en bild av en välmående bondgård. Fastigheten värderas till 5000 kr (ca 275 000 kr idag, värt betydligt mer då):

Kreaturen består av ett sto, fem kor, tio får, fyra höns och en gris. Åker- och körredskap finns i mängder, liksom verktyg och liknande. I hemmet finns också ”diverse religiösa och andra böcker” och bohaget är överlag omfattande i stort och smått. Sven har vid sin död utestående fordringar till ett belopp om 12 299,34 kr (nästan 700 000 kr idag) och aktier i Skorpeds snickerifabrik AB om 1000 kr. Han har vid tiden för dödsfallet också 200 kr i kontanter hemma. Dödsboets skulder uppgår till 2 674,87 kr (varav 250 kr till Gretas make Jonas Jonsson och 265 kr till drängen Per Forsberg som ska komma att gifta sig med dottern Anna). 

Dödsboets totala behållning landar på 18 369,97 kr (över en miljon i dagens penningvärde, värt ännu mer dåförtiden).

Sven skrev ett testamente så sent som den 28 september 1906 där han såg till att Märta får bo kvar på gården med födorådsförmåner för resten av sitt liv. (Jag antar att detta betyder att han förstod att han snart skulle dö, kanske var han allvarligt sjuk.)

Märta bor sedan kvar på gården tills hon dör av misstänkt hjärnblödning, den 2 augusti 1922. Hon blir 68 år gammal:

Vi återvänder avslutningsvis till det gamla fotografiet av familjen Lindström utanför gården i Johannesberg:

Vid den här tiden (1909) finns Sven inte längre kvar. Hans gamla mor har något år kvar i livet och bor alltjämt kvar på gården med svärdotter och barnbarn. Från vänster i bild har vi Kristina (min farmors mor!), Anna, Ingeborg och Märta. På trappan drängen Per Forsberg, som ska komma att gifta sig med Anna. Längst fram står sonen Anders. Saknas på bilden och gården gör Greta, som redan gift sig och flyttat hemifrån.

Nästa inlägg kommer handla om syskonen Lindström och hur deras liv blev...


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar