onsdag 29 juni 2022

Från Brunflo till Kansas!

Här tar så äntligen berättelsen om min farfars mor sin början! Hon hette Anna Regina, född Johansdotter i byn Ållsjön i Eds socken den 2 januari 1882. 

Födelsenotis den 1 januari 1882 i Eds socken.

Anna Reginas mor hette Anna Brita och var nästan 40 år gammal när dottern föddes, föräldrarna hade varit gifta i nästan 20 år. Det tyder på att lilla Anna i vart fall inte var deras förstfödda, vid den åldern brukade dåtidens barnafödande kvinnor ha en hel hög födslar bakom sig. Så även Anna Brita. Men innan vi lär känna modern bättre ska vi bekanta oss med lilla Annas far. Efternamnet Johansdotter avslöjar att fadern hette Johan.

Byn Ållsjön i Eds socken, där Anna Regina föddes 1882.

Johan föddes även han i Eds socken, den 15 januari 1839, som fjärde barnet i en barnaskara om så småningom nio barn. 

Födelsenotis den 15 januari 1839 i Eds socken.
Familjen tillhörde de sk Oldsjönybyggarna och bodde i Grönås vid byn Oldsjön (se kartan ovan, strax norr om Ållsjön) vid tiden för Johans födelse. Att de var nybyggare tyder på att fadern inte kom från trakten, så låt oss se närmare på hans rötter. 

(Härmed utfärdas en förvarning om att det kommer att förekomma många Olof och Anna framöver, lite extra uppmärksamhet för att skilja dem åt uppmanas!)

Johans far (alltså min farfars morfars far) hette Olof Jönsson. Han föddes den 17 maj 1813 i byn Solberg i Brunflo socken i Jämtland. 

Födelsenotis den 17 maj 1813 i Brunflo socken.

Fadern Jöns Pehrson var bonde (född 1778) och härstammade från Lockne i Jämtland. Modern hette Stina Andersdotter (född 1778) och var själv född i samma by som sin son, Solberg i Brunflo. 

Byn Solberg i Brunflo socken.

Såväl Jöns som Stinas rötter återfinns i Jämtland i åtminstone tre generationer före dem. Stinas förfäder verkar härstamma från Brunflo socken tillbaka till sekelskiftet 1700 då hennes morfars far flyttade dit från Norge. Hans föräldrar i sin tur tycks ha kommit från Hov i Oppland i Norge. 

Lite norskt blod i släkten!

När Olof föds 1813 har Jöns och Stina redan barnen Anders (1801), Anna (1803), Ingeborg (1806) och Pär (1810). Sonen Petrus föddes 1807 men dog redan 1809. När Olof är ett halvår gammal flyttar familjen från gården i byn Solberg i Brunflo socken till Näs socken i Jämtland. Kyrkböckerna i Näs socken sträcker sig inte ända tillbaka till 1813 och när vi söker efter familjen några år därefter finns de inte längre kvar i socknen. År 1821 bor de i alla fall i Näs, för då föds sonen Ivar här. Vid något tillfälle därefter söker sig familjen till Västernorrland för att bli nybyggare. I början av 1830-talet finner vi dem i Sånga socken, där de förvärvat mark och byggt sig ett nybygge i Björnbäcken. Vid det laget har de förmodligen bott här ett tag redan. Jöns dör här av ”bröstvärk” vid midsommar 1836 och Stina dör året därpå. 

Troligen låg nybygget Björnbäcken vid markeringen (2).
Det är alltså jämten Jöns Pehrsson och hans hustru Stina som blir dem som bryter upp från de djupt rotade släktrötterna i Jämtland och slår sig ner i Ångermanland.

Jämtlands flagga.

Jöns och Stinas son Olof dyker därefter upp i Eds socken (grannsocken till Sånga) där han tar tjänst som dräng hos nybyggaren Olof Nilson (född 1780) i Grönås i byn Oldsjön. Olof Nilsson och hans hustru Anna Matsdotters (född 1782) äldsta dotter heter också Anna (född 1805). 

Drängen Olof Jönsson och husets dotter Anna Olsdotter fattar tycke för varandra och gifter sig den 10 november 1833. 

Vigselnotis den 10 november 1833, "Nybyggaren Olof Jönsson i Sånga och Björnbäcken
och nybyggaredottern Anna Olsdotter i Grönås".

Året därpå föds deras första dotter Anna Stina och så småningom blir de också föräldrar till min farfars morfar Johan. 

Men hur ser då Johans mor Anna Olsdotters släktgrenar ut?

När den 28-åriga nybyggaredottern Anna Olsdotter gifter sig med nybyggaren Olof Jönsson (som vid det laget bara är 20 år fyllda) bor hon i föräldrahemmet i Grönås i byn Oldsjön i Eds socken. Fadern är även han nybyggare, liksom den nyblivna makens familj, så vi kan därför misstänka att inte heller de härstammar från platsen.

Födelsenotis den 27 november 1805 i Järna socken.

Mycket riktigt så avslöjar arkiven att Anna Olsdotter föds den 27 november 1805 i byn Myrbacka i Järna socken i Dalarna (numera Vansbro kommun). 

Byn Myrbacka vid markeringen (1) i Järna socken. 

Fadern Olof är även han född i Järna socken, liksom minst fyra generationer före honom. Faktum är att männen längs den här släktgrenen växlar patronymikon i minst fem generationer, så varannan heter Olof Nilsson och varannan Nils Olofsson ända tillbaka till 1600-talet och kanske ännu längre. 

Även Annas mor, som också hette Anna, är bördig från Järna socken sedan flera hundra år. Anna Matsdotter (som modern heter) är dotter till en man som hette Mats Andersson (född 1755) och hans hustru Ingeborg Larsdotter (född 1756). Deras rötter finns främst i byn Skålö i Järna socken (se kartan ovan, strax nordväst om Myrbacka), vilket vi kommer att få anledning att återkomma till längre fram…

Vigselnotis den 25 november 1804 i Järna socken.

Olof Nilsson från Myrbacka och Anna Matsdotter från Skålö gifter sig den 25 november 1804 och året därpå föds deras förstfödda dotter Anna. De ska komma att få flera barn till, men först sedan de år 1808 styrt kosan mot Ångermanland för att bli nybyggare i Oldsjön i Eds socken. 

I husförhörslängden för åren kring 1808 har prästen i Järna noterat om Olof Nilsson, hans hustru
och dotter Anna att de flyttat "Till Ångermanland" (se blyertsnotis längst till höger).

Det är alltså dalmasen Olof Nilsson och hans hustru Anna som blir dem som bryter upp från de djupt rotade släktrötterna i Järna socken i Dalarna (sedan kommer flera familjemedlemmar att följa efter, som vi ska upptäcka så småningom…). 

Lite dalmasar i släkten minsann!

I Ångermanland får Olof Nilsson och Anna Matsdotter barnen Brita (1808), Maths (1812), Olof (1817) och Christina (1826). 

Sedan barnen flyttat hemifrån bor Olof och Anna kvar i Grönås vid Oldsjön resten av livet. Olof dör 1841, varpå sonen Olof tar över gården, och Anna lever ända till 1862 som födorådstagare på gården.

Bouppteckningen efter Olof är en aning svårläst, både på grund av handstil och stavning, men ger en bild av ett varken välbeställt eller fattigt hem. Det nödvändiga finns, plus en trave böcker och ett dussin kreatur.

Ur bouppteckningen efter Olof Nilsson 1841:
"År 1841 den 25te Nowember lät Bonde Enkan Anna Mats Dotter i Oldsjön hålla Boupptekning
efter sin med döden aflidna Mann Olof Nils Son som afled den 2dre September detta år,
Närwarande härwid underteknade Förrättningsmän då Egendomen af Anna Mats Dotter
 uppgafs och i ordning teknad som följer"

Ur bouppteckningen efter Olof Nilsson 1841:
Böcker. Bland annat Tollersons Postilla,
 Sanna lifsens väg, nya Salmböcker, Lutteri förklaring och Nyatässtamanti.


Ur bouppteckning efter Olof Nilsson 1841:
Boskap. Ett sto, ett par "bättre" kor, fyra större får och två smärre får samt fem getter.
Skulderna om 263,17 överstiger tillgångarna om 214,32 i dödsboet.

Tillbaka till Olof Jönsson och Anna Olsdotter

Sedan Olof och Anna gift sig och fått dottern Anna Stina (1834) flyttar de in i ett torp i Grönås, på ett av nybyggena i Oldsjön där släktingar till Anna bor. På torpet i Grönås föds barnen Per Olof (1835), Andreas (1837), Johan (1839), Brita Lisa (1842), Ivar (1843, dör tre månader gammal av en förkylning), Johanna (1844), Emma Karolina (1846) och Carl Gustaf (1848). Anmärkningsvärt för dem alla är att prästen noterar att de måste nöddöpas i samband med födseln. Detta var, i motsats till vad man kan tro, rätt ovanligt i dessa trakter vid just den här tiden. Nöddop förrättades när det fanns fara för att den nyfödda inte skulle överleva, Olof och Annas barn måste varit svaga vid födseln. 

Gissningsvis var tillvaron ganska slitsam och knaper för vår familj i Grönås, för våren 1850 fattar Olof och Anna det drastiska beslutet att flytta. De lämnar inte bara socknen, utan flyttar från Sverige helt och hållet. 

Utflyttade 1850 (överst till höger) och inflyttade igen 1851 (nederst till vänster).

Den 27 juni 1850 noteras familjen som emigrerade till Amerika i kyrkboken. Den 22 juli registreras de som passagerare ha rest till Amerika via Härnösand. Vid den här tiden hade den stora Amerikaemigrationen inte riktigt tagit fart än, familjen från Grönås var bland de första att söka lyckan på andra sidan Atlanten. Färden genom landet och över havet måste ha varit lång och svår och antagligen blev tillvaron i Amerika inte alls som förväntat, för redan ett halvår därefter är de tillbaka i Grönås. Vad hände, undrar man, under de där månaderna? Vilhelm Mobergs Utvandrarna skildrar just den här tiden och vedermödorna för dessa tidiga utvandrare, förmodligen var det någon liknande tillvaro som vår familj från Grönås upplevde och gav upp.

Husförhörslängden för tiden då familjen emigrerade och återvände.

Efter Amerikaäventyret blir Olof och Anna kvar i Grönås till slutet av 1860-talet. Barnen flyttar hemifrån allt eftersom de växer upp. 

Den 31 december 1870 noterar prästen om Olof Jönsson att han är obefintlig. Obefintlig betyder att personen ifråga inte återfinns i församlingen (dvs inte deltar i det årliga husförhöret eller nattvarden i kyrkan) och inte heller har anmält en flytt hos prästen. Noteringen om obefintlighet har därför ofta en viss eftersläpning i tid från när personen verkligen "försvann", och mycket riktigt hittar vi Olof i passagerarlistan för skeppet Albion från Göteborgs hamn till Hull i England redan den 6 augusti 1869…

Nr 3233, Olof Brunberg, Torpare, Eds socken i Ångermanland,
59 år gammal, destination New York.

Hustrun Anna blir kvar ensam, fattig och inhyses i Grönås till sin död den 21 juli 1878. I dödboken registreras hon som ”hustru till afvikare Olof Jönsson”.

Uppenbarligen beslutar sig Olof Jönsson för att återigen söka lyckan i Amerika, nästan två decennier efter det första försöket. Kanske är Anna avskräckt av deras resa 1850 och vill stanna kvar i hemlandet, så kanske väntar Olof ut att deras barn blir vuxna nog att klara sig själva innan han far i väg. Han beger sig över Atlanten för andra gången i sitt liv i slutet av 1860-talet, i samband med de svåra nödåren, som så många andra.

Först sommaren 1881 antecknas Olof till slut som utflyttad till ”N. Amerika” i församlingens utflyttningsbok, tillsammans med en stor mängd andra emigranter. Förmodligen har han då på något vis gett sig till känna, kanske har han varit hemma på besök. Vid det laget har Olof dock bott i Amerika sedan ett bra tag och dessutom lagt sig till med efternamnet Brunberg (gissningsvis sammansatt av födelseorten Solberg och födelsesocknen Brunflo). 

Arkiven avslöjar att Olof Brunberg gifte om sig, vid 61 års ålder, den 1 september 1874 i Nemaha, Kansas med en svenskättad kvinna vid namn Christine Johannesdotter Peterson (1838 – 1925). De fick en dotter tillsammans, Petronella Olivia Brunberg (1875 – 1951). Olof Jönsson Brunberg dog i Marshall County, Kansas så sent som 1905, 92 år gammal.

Marshall County, Kansas, USA.

Olofs andra hustru dog i Kansas 1925 och hennes dödsannons avslöjar att det förmodligen finns ättlingar till dem kvar än idag, genom barn och barnbarn:

Så min farfars morfar Johans föräldrar tar sig alltså från Jämtland respektive Dalarna till Ångermanland, där de lever ett strävsamt liv som nybyggare och förgäves (men modigt!) prövar lyckan i det förlovade landet i väster. Anna blir sedan kvar resten av livet i den påvra tillvaron i norr medan Olof på ålderns höst börjar om på nytt i Kansas, USA, och kommer att överleva sin första hustru med nästan tre decennier. 

Innan vi ska fortsätta berättelsen om Johan (min farfars morfar) kan jag inte låta bli att undra: vad hände med Olof och Annas stora barnaskara (Johans syskon), var det fler av dem som också sökte lyckan i Amerika? 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar