söndag 7 mars 2021

Farmors farfar Zachris

Efter förra inläggets lilla utvikning till ”oäktingen” och halvbrodern Jonas Pehrsons livsöde ska vi nu återgå till en anfader i rakt nedstigande led, närmare bestämt Zachris Jonsson, min farmors farfar. 

Födelsenotis för Zachris/Sakris den 10 november 1823 i Anundsjö församling.

Vi befinner oss alltjämt på gården Önskan 2:2, hos Jonas Olofsson från Önskan och Anna Zachrisdotter från Norrmesunda, där Zachris föds den 10 november 1823. I familjen finns då, förutom sjuårige Jonas Pehrson, även den gemensamma förstfödde sonen Olof (född den 10 juni 1820). Som traditionen bjuder vid den här tiden döptes Olof efter sin farfar och Zachris efter sin morfar. 

Det dröjer nästan fem år innan näste son, Anders, föds på gården den 20 juli 1828. De är då fyra pojkar, mellan 0 och 12 år gamla, i barnaskaran. Jonas och Annas enda dotter, Anna Margareta, kommer till världen den 5 maj 1830 och slutligen föds ännu en son, Sven, som får sätta punkt för barnafödandet den 7 mars 1833. Mor Anna är då 41 år fyllda och äldste sonen Jonas Pehrson ska snart fylla 17 år. 

Husförhörslängd 1834 - 1843, Anundsjö församling.
Jag noterar, med lättat hjärta, att alla Jonas och Annas barn får växa upp och nå vuxen ålder. Till skillnad från idag hör detta till ovanligheterna vid denna tid. Nästan alla föräldrar förlorade minst ett barn i späd ålder och ofta flera. För Jonas och Anna kommer sorgen efter ett barn först alldeles i början av 1854, när dottern Anna Margareta insjuknar och dör 23 år gammal. 

Drängen Zachris

Zachris växer upp under 1800-talets första hälft, när allmän skolplikt alltjämt ligger långt fram i tiden (folkskola infördes först 1842 och inte ens då var det krav på skolgång) och barnen förväntas utföra sysslor på gården från tidig ålder. Som de flesta unga män i det gamla bondesamhället tjänstgör Zachris under en period som dräng på en annan gård i bygden. Enligt husförhörslängden kan vi utläsa att han bor och arbetar hos storebrodern Jonas Pehrson 1844, dvs samma år som Jonas lämnar båtsmanstjänsten, gifter sig och slår sig ner på hustruns gård i Önskan. Jag hoppas och tror att detta betyder att deras relation var god och att storebrodern var en god förebild som hemmansägare. 

Husförhörslängd 1844 - 1851, Anundsjö församling.
Jonas Pehrsons gård, notera drängen Zachris Jonsson längst ner.

Sjömannen Zachris

En notering i husförhörslängden avslöjar att Zachris går till sjöss i maj 1846. Jag tänker att det nog inte är en slump att han väljer att gå till sjöss efter att ha tillbringat ett år eller mer på broderns gård. Jonas Pehrson var ju båtsman fram till giftermålet och har säkert inspirerat den nu 22-årige Zachris till lite äventyr bortanför socknen.

Husförhörslängd 1844 - 1851, Anundsjö församling.
Anteckningen längst till höger anger att Zachris gick "till Sjöss" den 9 maj 1846.

Jag hittar faktiskt, efter lite detektivarbete, Zachris i sjömansrullorna! Noteringen i husförhörslängden säger ju inte mer än att han gick till sjöss och när, men jag misstänker att han sökte sig till närmaste sjömanshus, i Härnösand, och letar fram de digitaliserade rullorna hos Arkiv Digital. Det är som att leta efter en nål i en höstack, sida upp och sida ner med sjömän och fartyg. Hos Riksarkivet hittar jag en databas med sökbara uppgifter ur sjömanshusens arkiv. Jag får prova mig fram med olika stavningar av namnet, men till slut får jag en bekräftelse på att jag hade rätt. Zachris Jonsson finns registrerad i en liggare hos Sjömanshuset i Härnösand år 1846! Tydligen mönstrade Zachris på skonerten S:t Olof som kock den 25 juni 1846, för en inrikes färd inom handelsflottan. Det tycks dock bara ha blivit en vända till sjöss för Zachris, för några fler noteringar hittar jag inte. Men med denna information kan jag återvända till Arkiv Digital och hitta rätt på originaldokumenten.

Skepparen Gust. Lindvall och Kocken Zachris Jonsson mönstrade på skonerten S:t Olof, inrikes. Anundsjö anges längst till höger som Zachris födelsesocken.

Sedan Zachris gått i land verkar han återvända hem och stanna på fädernegården i Önskan, det finns inga andra noteringar för de närmsta två decennierna. 

Husförhörslängd 1852 - 1860, Anundsjö församling.
Systern Anna Greta insjuknar och dör 1854. Lägg även namnet längst ner på minnet för framtiden...

Brodern Olof

Medan de två yngre bröderna flyttar hemifrån blir både Olof och Zachris kvar hemma på gården hos föräldrarna långt upp i vuxen ålder. Först 1865 övertar Olof, som äldste sonen, faderns hemman, Önskan 2:2. Vid det laget har modern dött, men fadern bor kvar på gården som förmånstagare resten av livet. 

Olof gifter sig med en av gårdens pigor, Sara Stina, den 15 december 1867. Olof och Sara Stina får dottern Anna i juli 1868, som dör samma dag. 

Födelsenotis för Olofs dotter Anna 1868. Prästen antecknar "erhöll nöddop, dog straxt derefter".

Dödsnotis för Olofs dotter Anna 1868. Notera åldern vid dödsfallet 1/24 dag, dvs en timme gammal.

Sonen Jonas föds den 9 februari 1870, när Olof är nästan 50 år gammal och hans hustru har fyllt 42.

Födelsenotis för Olofs son Jonas 1870.

Det blir inga fler barn för Olof och Sara Stina, men den ende sonen får i alla fall växa upp och bli gammal (Jonas dör den 13 augusti 1940, 70 år gammal). Olof dör den 4 september 1892, 72 år gammal, som en mycket välbärgad man. Enligt hans bouppteckning är dödsboets behållning 18 427 kronor och 25 öre, vilket idag motsvarar ett värde över en miljon kronor.  

Husförhörslängd 1890 - 1899, Skorpeds församling. 
Olofs gård vid tiden för hans död. Sonen Jonas Olofsson Sellström gifter sig 1895 och bildar familj på gården, han får så småningom 9 barn.

Sara Stina bor kvar på gården i Önskan till sin död den 1 december 1918, 90 år gammal. Sonen Jonas, som då bytt efternamn till Sällström, övertar gården som än idag är kvar i släkten Sällströms ägo. Sedan några decennier tillbaka är det de ständigt cyklande tvillingarna Sällström som bor där.

Hemmansägaren Zachris

Zachris är ju näst äldste sonen och har därför ingen gård att överta. Istället får han ekonomisk hjälp av sin bror Olof att förvärva hemmanet Önskan 4:5 av bonden Jon Ivarsson år 1867. Gården byggdes ca 1848 och Olof och Zachris betalar 4400 kr plus förmåner för den (oklart vad dessa förmåner till Jon Ivarsson bestod i). Olof överlåter sin andel till Zachris efter två år, troligen har Zachris då kunnat köpa ut honom. Detta är den gård släkten alltjämt har kvar i sin ägo, den s.k. "Vesterstugen".

Äkte maken och barnafadern Zachris

Det tycks finnas en uppenbar anledning till att Zachris, som vid det här laget nått medelåldern, får brått att ”flytta hemifrån” och skaffa sig eget, han har nämligen gjort en av pigorna med barn…

Husförhörslängd 1858 - 1868, Skorpeds församling.
Notera Förre bonden Jonas Olofsson längst ner, han har här lämnat över gården till Olof.
Notera att de överstrukna pigorna Sara Stina och Märta Stina flyttar upp några rader i samband med giftermålen med bondsönerna Olof och Zachris. Längst till höger noteras också, på Zachris rad, "i fd Jon Ivarssons hemman".


Samma år som Zachris förvärvar ett eget hemman gifter han sig med Märta Stina Pehrsdotter. Bröllopet står i Skorpeds kyrka den 24 juni 1867. I november det året ska Zachris fylla 44 och Märta Stina fylla 25. Henne, och berättelsen om hur de träffades, ska vi återkomma till i nästa inlägg. 

Lysnings och vigselbok för Skorpeds församling 1867. Nr 4 på listan är Zachris och Märta Stina. Nr 11, längst ner, är Olof och Sara Stina.
Skorpeds kyrka.

Det känns viktigt att i sammanhanget uppmärksamma att de s.k. missväxtåren 1867 - 1869 är särdeles svåra i landet. Kylan sommaren 1867 innebär svält och nödår speciellt i Norrland och Skorpeds socken är inget undantag, tvärtom. Denna del av historien är värd ett eget inlägg, så jag vill återkomma till det längre fram, men vetskapen om hur svåra tider dessa var lägger ytterligare en dimension till berättelsen om hur Zachris och Märta Stinas gemensamma liv tar sin början.

En dryg månad efter giftermålet, den 6 augusti 1867, föds deras förstfödda dotter Anna Stina:

Anna Stina är en av alla de förfäder som jag fastnat lite extra för, så henne ska vi också lära känna närmare i ett eget inlägg längre fram.

Zachris och Märta Stina blir tyvärr inte lika förskonade från döden i barnaskaran som Jonas och Anna...

Den 27 oktober 1868 föds äldste sonen Jonas: 

Han dör den 1 november, blott 4 dagar gammal, av okänd orsak: 

Det året, 1868, dör totalt 42 personer i Skorped, varav 15 är barn under ett år gamla…💔

Inom ett år, den 15 oktober 1869 föds ännu en son som döps till Jonas:

Denne Jonas lever ända till den 21 mars 1953 på samma gård som han föddes, han dör 83 år gammal och ogift.

Den 26 februari 1872 föds sonen Per:

Även han dör endast drygt tre månader gammal, av okänd orsak, den 27 maj samma år:

Det året, 1872, dör totalt 26 personer i Skorped, varav 14 är barn under ett år. Ytterligare några barn dör innan de fyllt tre…💔

Och även denna gång föds inom ett år, den 28 mars 1873, en ny son som får namnet Per:

Denne Per lever, liksom sin äldre bror Jonas, hela sitt liv på samma gård och dör 1952, 79 år gammal. Innan dess blir han far till min farmor Anna, så honom kommer vi att återkomma till!

Den 9 juni 1875 föds dottern Marta Margareta:

Hon hinner uppleva sin fjärde födelsedag innan hon dör den 17 november 1879 i difteri:

Den 23 mars 1878 föds dottern Ingrid Maria:

Även hon dör i difteri, bara fyra dagar efter sin syster, den 21 november 1879, inte ens två år fyllda:

År 1879 dör totalt 47 personer i Skorped, varav 33 är barn och nästan samtliga av difteri. Året innan dör totalt 32 personer, varav 21 barn. Siffrorna svindlar, all denna sorg…💔

Difteri är en som sjukdom orsakas av bakterien Corynebacterium diphtheriae, vilken kan bilda ett toxin som kan skada många av människans organsystem. Difteri sprids enbart mellan människor och för att man ska bli smittad krävs nära kontakt med en smittsam person. Difteri ger som regel en svalginfektion men sjukdomen kan också ge upphov till en infektion i huden (huddifteri). Vid svalginfektion liknar sjukdomen först vanlig halsfluss. Vid svår infektion får man tjocka beläggningar i svalg och luftrör som gör det svårt att andas (så kallad äkta krupp) och i svåra fall kan man till och med kvävas till döds. Difteritoxin kan orsaka hjärtmuskelinflammation, nervförlamningar samt njurskador. Dödligheten i luftvägsdifteri är idag 5-10 procent. Sjukdomen var vanlig i Sverige på 1800-talet och tusentals barn dog varje år. Den kallades allmänt för strypsjuka. Genom förbättrad hygien och den allmänna vaccinationen som infördes under 1940-talet minskade difterifallen kraftigt och försvann nästan helt i början av 50-talet. (Källa: Folkhälsomyndigheten)

När flickorna dör är Märta Stina gravid en sista gång och den 2 april 1880 föds ännu en dotter. Hon får namnet Marta Maria, kanske för att hedra de systrar hon aldrig fick lära känna:

Zachris och Märta Stina delar livet på gården i Önskan i 16 år och får åtta barn, varav fyra överlever barndomen.

Husförhörslängd 1868 - 1877, Skorpeds församling.
Notera båda sönerna vid namn Jonas och sedan båda sönerna vid namn Per.

Den 13 november 1883 dör Zachris av slag, tre dagar efter sin 60-årsdag. Han efterlämnar Märta Stina och fyra barn i åldrarna 3 till 14 år.

Husförhörslängd 1878 - 1889, Skorpeds församling.
Notera att båda flickorna överstrukits 1879 och dödsdatum för Zachris högst upp till höger.

Dödsnotis för Bonden i Önskan Zakarias Jonsson den 13 november 1883.

Bouppteckning efter Zachris

Som så ofta ger dåtidens noggranna bouppteckning oss efterlevande en ganska bra bild av hushållet och livet på gården. Jag har försökt transkribera bouppteckningen, se längst ner, men det är ibland så svårläst att jag fått chansa. 

Några saker sticker ut i mängden. Notera till exempel att Zachris bror Anders blir barnens förmyndare och att det särskilt antecknas att hemmanet förvärvades av Zachris före äktenskapet. Sist i bouppteckningen avslöjas också att Zachris skrev testamente ett år före sin död, till förmån för sin hustru. 

Bland kvarlåtenskapen finner jag det särskilt intressant att det i hushållet fanns hela fyra kaffepannor, gott om både sängar och stolar, två vävstolar och en dyrbar symaskin. Jag blir också lite nyfiken på Zachris och Märta Stinas garderob, eftersom hans kläder värderas till det dubbla mot hennes, vad kan han ha haft för dyrbara plagg? Gården har gott om kreatur och spannmål och 10 tunnor potatis trots att det är slutet av året, vilket ger en bild av en ganska välmående bondgård. Det finns också tre fiskenät, som jag antar användes i Önskansjön? 

Zachris hade även aktier i Hernösands Enskilda Bank till ett värde av dåtida svindlande 4000 kr.

Notera att änkan Märta Stina undertecknar bouppteckningen med ett stort och aningen darrigt M. Inte heller hon tycks ha varit bra på att skriva.

Notera även att förrättningsman är J. Edström i Skorped, hos vilken Zachris både har en fordran om 800 kr och en skuld till på 4 kronor och 50 öre. Han har också en skuld till sin bror Olof på 100 kronor. Dödsboets behållning på 9314 kronor och 42 öre motsvarar idag över 500 000 kr. Det gick nog i vart fall ingen materiell nöd på Märta Stina och barnen.

År 1883 den 27 december förrättades bouppteckning efter bonden Zachris Jonsson i Önskan, Skorpeds socken, som afled den 13de sistlidne november och efter sig lämnat Enkan Märtha Christina Pehrsdotter samt fyra med henne sammanaflade barn, nämligen: sönerne Jonas, född 1869, och Pehr, född 1873, och döttrarna: Anna Christina, född 1867, samt Martha Maria, född 1880, hvilkas rätt bevakas af deras närmaste slägtinge, Nämndemannen Anders Jonsson i Westertjäl.

Enkan tillsades att uppgifva boet, sådant det vid mannens dödstimma befanns och att uppvisa alla boet rörande handlingar och skrifter, hvarefter uppteckningen företogs i följande ordning:

Fastighet

Skattehemmanet No 4 om 4 43/360 Seland jord och hus å Önskan, som den aflidne före äktenskapet förvärvadt: 3500 kr

Efter det bouppteckningen sålunda afslutats tillkännagafs att den aflidne i lifstiden den 4 November 1882 genom testamente, som vid Häradsrätten den 7 i samma månad bestyrkts, tillegnat sin maka all qvarlåtenskap till begagnande.

Att detta bo med tillgång och gäld är riktigt uppgifvet,

sådant det befanns vid min mans dödliga frånfälle och att icke det ringaste deraf är uppsåtligen doldt och utelemnat, betygar under edelig förpligtelse.

Önskan, som ofvan

Märtha Christina Pehrsdotter

Enka (Ett stort M som bomärke)

Wid förestående bouppteckning har jag varit närvarande.

A Jonsson

Sålunda vara efter uppgift noga antecknadt och wärderadt, intyga:

J. Edström i Skorped                Joh. Hellgren

Kvarlåtenskapen:

Guld och silfver

3 st Ringar 15 kr

2 st Silfverringar 1 kr

6 st Större skedar 33 kr

2 st Nysilfverskedar 1 kr 50 öre

10 st Theskedar 17 kr 50 öre

1 st Urkedja 3 kr

1 st Gräddkanna 15 kr

Koppar

1 st Kastrull 2 kr 50 öre

2 st Kittlar 4 kr 50 öre

1 st Skopa 75 öre

4 st Kaffepannor 8 kr

1 st Fat 75 öre

1 st Panna 50 öre

Messing

5 st Ljusstakar 1 kr 50 öre

1 st Skål 50 öre

1 st Thekanna 50 öre

1 st Mortell 50 öre

Jern- och Trävaror

9 st Huggyxor 4 kr

3 st Täljyxor 4 kr

Smedjeredskap, öfversedd och värderad till 25 kr

1 st Jernspett 75 öre

1 st Chaikel 25 öre

1 st Stenpicka 25 öre

6 st Grytor 9 kr

1 st Mindre fotpanna 50 öre

1 st Betsman 50 öre

1 st Skopa 10 öre

14 st Liar 3 kr

1 st Hammare 25 öre

2 st Hoftänger 50 öre

1 st Skräddarsax 50 öre

2 st Ullsaxor 50 öre

2 st Prässjern 1 kr

1 st Strykjern 1 kr 50 öre

1 st Sopskyffel 25 öre

4 st Handsågar 1 kr

1 st Kobössa 2 kr

1 st Kaffebrännare 25 öre

1 st Mindre smedsstäd 1 kr 50 öre

Körredskap

1 st Åkskrinda 10 kr

2 Par Stöttingar 20 kr

3 st Brukningsslädar 5 kr

2 st Brädskrindor 2 kr

1 st Hamnskärra 10 kr

2 st Kornkärror 3 kr

1 st Dragkärra 5 kr

2 st Härfvor 2 kr

1 st Krokhärfva 1 kr

2 st Plogar 5 kr

1 st Potatisarder 25 öre

2 st Seltyg 5 kr

Möbler

3 st Chefongier 30 kr

1 st Wäggsäng 10 kr

5 st Sängar 2 kr 50 öre

1 st Grytskänk 5 kr

2 st Bord 5 kr

30 st Stolar 15 kr

1 st Thebord 1 kr

1 st Mjöllåda 25 öre

Div. Hyllor 2 kr 

6 st Ämbar 1 kr 50 öre

1 st Kår 1 kr

3 st Såar 1 kr 50 öre

Div. Mjölktråg 3 kr

2 st Stäfvor 25 öre

4 st Kistor 4 kr

3 st Spinnsäckar 3 kr

2 st Härflor 50 öre

2 st Wäfstolar 6 kr

1 par Reftron 50 öre

6 st Niftkabbar 1 kr

1 st Symaskin 40 kr

1 st Kaffeqvarn 50 öre

1 st Saltqvarn 50 öre

1 st Wäggur 50 öre

1 st Fickur 5 kr

1 st Taklampa 1 kr 50 öre

1 st Snickarsåta 2 kr

7 st Hyflar 3 kr

3 st Huggborrar och div. Knifvar 75 öre

20 par Bordknifvar 4 kr

1 st Nofvarwred 75 öre

Gång- och sängkläder

Den aflidnes gångkläder, öfversedde och wärderade till 50 kr.

Den efterlemnade enkans dito 25 kr.

9 st bättre och 9 st sämre fårskinnsfällar 70 kr.

3 st Fälltäcken 6 kr

4 st Dunbollster 30 kr

5 st Renhudar 10 kr

15 st Dunkuddar 30 kr

Div. sänglakan och örngott 5 kr

Kreatur

2 st Stokreatur 300 kr

4 st Kor 100 kr

1 st Kviga 15 kr

1 st Tjur 10 kr

8 st Får 24 kr

1 st Gris 10 kr

Spannemål

Cirka 15 Tunnor Korn á 10 kr 150 kr

Cirka 3 Tunnor Hafre 18 kr

3 Tunnor ärter 36 kr

Glas och Porslin

12 par Buffekärl 1 kr 50 öre

5 st Spelkammar 50 öre

3 st Större porslinsfat 90 öre

3 Dussin porslinstallrikar 2 kr 25 öre

2 st Karotter 25 öre

1 st Tillbringare 50 öre

1 st Mugg 40 öre

Diverse glas 1 kr

Diverse persedlar

1 st Tennfat 1 kr

Ämne till 2ne nya selar 2 kr

2 st Grimmor 50 öre

2 st Hästtäcken 50 öre

3 par Winterskäcklor 1 kr 50 öre

1 st Blackspruta 50 öre

7 ½ st Kalfskinn 7 kr 50 öre

4 st Fårskinn 4 kr

10 Tunnor potatis 25 kr

1 st Biblia, 1 Postilla mm böker 6 kr

2 st Bleckhämtare 37 öre

3 st Caffebrickor 1 kr

2 st Bläcklådor 25 öre

1 st Durkslag 30 öre

1 st Rifjern 20 öre

2 st Häcklor 50 öre

Åtskilligt oredt lin 1 kr

3 st Slipstenar 7 kr

3 st Fisknät 50 öre

1 st Halmskärare 15 kr

Åtskilligt förgåtet skräp, öfversedt och värderadt 10 kr

Fordringar och Bankaktier

8 st aktier i Hernösands Enskilda Bank á 500 kr 4000 kr

Af J Edström i Skorped, enligt revers d. 10 juni 1883 800 kr

+ 6 månader 17 dygns ränta á 4 proc. 17,51 kr

Af B Eskil Byström i Djupsjö, enl. revers d 5 april 1879 110 kr

+ Återstående ränta 12,79 kr

Summa tillgång, Kronor 9803,39 

Boets Gäld

Till Brodren Olof Jonsson i Önskan 100 kr

Till Bonden Elias Eliasson i Önskan 50 kr

Till F.B. enka Katharina Jakobsdotter i Önskan 20 kr

Till Bonden Mårten Zachrisson i Johannisberg 30 kr

Till Bonden J Edström i Skorped 4,50 kr

Till Fors Aktiebolag, enligt revers med 6 % ränta i 5 år 49,40 kr

Till F.B. Ifvar Johanson i Önskan 24 kr

Till Drängen Erik Halin i Önskan 25 kr

Till Pigan Sara Greta Persdotter i Önskan 25 kr    

Till Drängen Olof Nordin i Önskan 9 kr

Till Skomakaren Ifvar Berlin i Önskan 8 kr

Till Cassor A. Dahlman, enligt räkning 140 kr

Till Bouppteckningsmannen 3 kr

Till Wärderingsmannen 1 kr

Boets skuld kronor 488, 90

Således boets behållning 9314, 42 kr

(En liten, men sorglig, anekdot: av bouppteckningen framgår att dödsboet har skulder till gårdens piga och drängar. En av dessa är drängen Erik Halin, som har 25 kronor innestående hos arbetsgivaren. Denne Erik kommer att arbeta kvar som dräng på gården tills den 5 februari 1886 då han, mycket tragiskt, dör 25 år gammal efter ”slag åt hufvudet vid timmerfällning”.)


Så var även berättelsen om farmors farfar Zachris till ända och nästa gång ska vi stifta närmare bekantskap med hans hustru, farmors farmor Märta Stina!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar