Innan vi gräver djupare i rötterna i Önskan ska vi ta reda på lite mer om själva byn.
Ur husförhörslängd i Anundsjö församlings kyrkoböcker, 1700-tal. |
Önskan är idag en liten by i avfolkningsbygd, som många andra i vårt avlånga land, och det finns inte mycket information vare sig på internet eller på biblioteket. Som tur är har jag ärvt en bok, utgiven av Önskans bygdegårdsförening*, där några eldsjälar har grävt i historien och sammanställt massor av värdefull information åt oss. Andra eldsjälar har skrivit böckerna Anundsjö - Släkter och gårdar** och Sidensjö och Skorped - Släkter och gårdar***, med historia om byarna i respektive socken.
Det finns flera teorier bakom namnet Önskan. I böckerna Anundsjö - Släkter och gårdar och Sidensjö och Skorped - Släkter och gårdar framförs följande:
”Byn ligger vid Önskasjön, inte långt från Önskaåns utflöde. Namnet på ån, Önska, i dativ form Önsken, ligger till grund för bynamnet. Det bör jämföras med samma namn på en by i Grundsunda, vars namn 1535 var Ansska. På grund av vissa ljudlagar har a-vokalen övergått till ö-vokal. Namnet tänkes härlett ur »Arna« och »Arin« med betydelsen »samling av grus, sand eller småsten«. I Grundsunda-Önskan har ån stenig botten och steniga stränder, och i närheten av Önskan i Skorped har Önskaån skurit sig ner genom ett sandlager.”
I boken av Önskans bygdegårdsförening framförs en liknande förklaring till namnet:
”Själva namnet förtjänar en förklaring. Flera författare har spridit sägner om att den förste bebyggaren ångrade sin första boplats och önskade sig än hit, än dit. Därav namnet Önskan. Gamla människor har berättat att byn först kallades Ansken, vilket helt stämmer med forskarnas teori att bynamnet kommer från det fornnordiska Ansk, vilket betyder ”djupt nedskuren å”. Och Önskanån, som avvattnar Önskansjön, har skurit djupt ned i grusåsen vid sitt lopp genom Johannesberg mot Lännäs och Nätraån. Namnet Anskan har förvanskats till Önskan.”
Hur gammal byn är går inte att säga, men man har funnit stenåldersfynd i trakten. Min farmors bror Sven hittade en sten som använts som nätsänke i Forsbergs-bäcken bakom sitt hus. Stenen har bedömts som tillhörande stenåldern och förvaras i Anundsjö hembygdsgård.
Först 1535 finns en redovisning över Önskans gårdar och dess ägare. Dessa var då Swen Ersonn, Erik Andersson, Giord Björnsson, Erik Jonsson och Östen.
Från början tillhörde byn Sidensjö socken, men från år 1542 Anundsjö socken. Den överfördes sedan till Skorpeds socken år 1864.
Jag vet att vi är bördiga från Önskan sedan generationer tillbaka, men blir nu nyfiken på hur långt tillbaka vi kan komma genom mina efterforskningar...
* Önskan och Johannesberg, Byaforskning, Önskans bygdegårdsförening, 2003.
** Anundsjö - Släkter och gårdar, Anna-Greta Näslund, Paul Olsson, Per Sundin, Sven Z Sundin, 1982.
*** Sidensjö och Skorped - Släkter och gårdar, Anna-Greta Näslund, Paul Olsson, Per Sundin, Sven Z Sundin, 1998.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar